Câteva sfaturi utile pentru evitarea accidentelor în perioada de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile meteorologice potrivnice pot cauza multe probleme şoferilor. Zăpada şi polieul de pe carosabil sunt două dintre cele mai întâlnite motive a producerii accidentelor în perioada de iarnă.

Conducătorii autovehiculelor trebuie să ţină cont de condiţiile meteorologice nefavorabile, de aderenţă, polei,  să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau ieşirea în decor, în cazul derapării autovehicului, mai ales că nu toţi posesorii şi-au echipat cu anvelope de iarnă. Dacă şoferii întâmpină probleme în trafic, datorită condiţiilor meteorogice nefavorabile (zăpadă, polei sau gheaţă pe drumurile publice, etc) este bine să le anunţe prin sistemul naţional unic de apeluri de urgenţă 112, pentru ca cei care asigură întreţinerea şi viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale şi judeţene să ia măsurile care se impun pentru desfăşurarea traficului rutier în siguranţă. Reamintim conducătorilor auto obligativitatea de a avea echipate cu anvelope de iarnă autovehiculele, respectiv de a deţine lanţuri antiderapante şi alte dispozitive omologate, pe sectoarele de drumuri publice cu zăpadă, gheaţă şi polei.

Legislaţia obligă echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, iar în cazul celor cu o greutate mai mare de 3,5 tone şi cu lanţuri antiderapante. Şoferii trebuie să verifice înainte de a porni la drum starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant. Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. Înaintea plecării cu autovehiculul, vă sfătuim să vă interesaţi asupra traseului ales precum şi despre condiţiile meteo prognozate pentru zona tranzitată, dar şi condiţiile rutiere de pe sectoarele de drumuri pe care doriţi să le străbateţi. Aderenţa pe carosabil cu polei este una mai redusă, iar spaţiul de oprire a autovehiculului în aceste condiţii este mai mare (se dublează sau triplează). La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul. Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj. Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant. În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic, pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.

O atenţie deosebită trebuie acordată pietonilor care se deplaseaza mai dificil, existând pericolul să alunece şi să cadă pe trecerile de pietoni.  Pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, străzilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.           

Turiştii care se aventurează pe traseele montane sunt rugaţi să renunţe la parcurgerea de trasee dificile şi să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor. Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de către pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş, respectiv Dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite