Carduri sănătate: Medicii de familie maramureşeni nu vor face pe poştaşii, în ciuda presiunilor care se fac. Ai card, nu înseamnă că eşti asigurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Card sanatate FOTO Mediafax

Cardurile de sănătate ar trebui să devină obligatorii începând cu prima zi a lunii februarie a acestui an, după mai multe amânări. În Maramureş situaţia este una foarte tensionată din cauza faptului că medicii de familie nu vor să facă pe poştaşii.

Medicii de familie refuză să facă distribuţia cardurilor de sănătate, motivul fiind foarte simplu. Nu le intră în atribuţia postului şi au destule pe cap, fără să mai primească sarcini suplimentare.

Medicii de familie sunt nemultumiţi de faptul că preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate i-a ameninţat cu blocarea semnării contractelor cu casele de asigurări. 

Cardul de sănătate ar urma să facă ordine în sistemul de asigurări sociale de sănătate, însă sunt şi destul de multe lucruri care ar mai trebui îmbunătăţite, conform declaraţiilor făcute, pentru adevărul, de către Gheorghe Lascu, medic de familie. 

"Atâta vreme cât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a avut un contract cu cei de la Poştă pentru distribuţia cardurilor, era treaba Poştei. Cardurile care nu au fost date au fost readuse la CAS-urile judeţene. De unde trebuie să fie distribuite către pacienţi. Eu nu sunt poştaş, ci doar medic. 

Doresc să ofer servicii medicale. Cardul de sănătate trebuie păstrat într-un fişier. Nu am fişieri şi trebuie să îmi cumpăr un fişier. Apoi, există o întreabă birocraţie legat de acest lucru. Le preiei pe bază de tabel, le administrezi, trebuie să dai raport în fiecare lună ce ai făcut cu ele, ori pentru asta ar trebui să am un personal care să se ocupe numai de asta. Eu ştiu că cei de laCAS se vor plânge de lipsă de personal, dar peste tot este aşa pentru că nu se fac angajări. 

De ce să nu distribuie primăria cardurile? S-a vorbit ca noi, medicii dce familie, să facem un contract separat de distributie, să prelungim programul de activitate şi să le distribuim noi. Nu vrem asta. Afirmaţiile făcute zilele acestea de preşedintele Casei Naţionale mi se par un pic deplasate. Eu ştiu că a fost militar de carieră, dar de aici şi până să vii cu ameninţări, mi se pare nepoliticos, chiar o jignire adusă nou, medicilor", a declarat Gheorghe Lascu. 

Acesta a vorbit şi despre unele neajunsuri pe care le are cardul de sănătate şi primul dintre ele este legat de faptul că acest card nu certifică calitatea de asigurat al deţinătorului: "Pe acest card nu apare calitatea de asigurat. Şi nici nu o să apară. Pentru că nu are cum. 

Şi asta pentru că nu există rubrică. Cardul este foarte bun pentru că va stăpâni frauda din sistem. Vor fi validate serviciile medicale. Pe baza acestui card se va merge şi la spital, la policlinică, respectiv se va putea merge la farmacie pentru a se putea ridica medicamentele fără a mai avea acea reţetă în dublu exemplar. Teoretic, cel puţin." El a mai adăugat că toate aceste date se putea importa din Sistemul Unic Integrat. 

Medicul de familie a mai subliniat faptul că anumite date nu pot fi trecute în card decât manual, neputând fi preluate, cum ar fi fost normal, din SIUI. Gheorghe Lascu a mai menţionat faptul că persoanele care au refuzat cardul vor primi un alt card care să nu aibă acel CIP despre care s-a vorbit că ar conţine numărul Satanei, 666. 

Citeste si: Totul despre cardul de sănătate ce va fi valabil de la 1 februarie

Cardul de sănătate. Numai 2 întrebări şi răspunsuri

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite