Angajaţii maramureşeni nu trebuie stresaţi. Stresul la locul de muncă dăunează grav sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajatii din Maramures nu trebuie stresati la locul de munca
Angajatii din Maramures nu trebuie stresati la locul de munca

Orice angajator din Maramureş ar trebui să ştie că dacă angajatul său nu este stresat la locul de muncă atunci şi rezultatele muncii sale sunt mai vizibile ca de obicei. În 2014  a fost organizată o campanie la nivelul Uniunii Europene de către Agenţia Europeană de Securitate şi Sănătate în Muncă, care are ca temă Locurile de muncă sigure şi sănătoase – Gestionarea stresului şi al riscurilor psihosociale la locul de muncă.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş, campania se desfăşoară pe parcursul anilor 2014 şi 2015 şi vizează în principal furnizarea de informaţii şi promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru gestionarea riscurilor psihosociale şi a stresului la locul de muncă în scopul reducerii impactului acestor riscuri asupra lucrătorilor.

Lucrătorii care suferă de stres asociat cu muncă pot dezvolta probleme grave de sănătate fizică şi mentală, situaţii care influenţează mediul de muncă şi societatea în ansamblu.

Pentru lucrătorul individual, efectele negative pot include surmenaj şi depresie, dificultăţi de concentrare, abuz de droguri şi alcool, sănătate fizică precară, în special boli cardiovasculare şi afecţiuni musculo-scheletice.

La nivelul societăţii în ansamblul ei dar şi al angajatorilor, toate aceste aspecte negative duc la o slabă performanţă a companiilor, creşterea absenteismului, creşterea numărului accidentelor de muncă urmate de incapacitate de muncă, invaliditate sau deces, situaţii care se materializează prin creşterea numărului de pensionări de invaliditate şi a pensionărilor anticipate.

În întreaga Europă, costurile totale ale problemelor de sănătate mintală (asociate sau neasociate cu locul de muncă) sunt estimate la 240 miliarde de euro pe an. Mai puţin de jumătate din această sumă provine din costurile directe, cum ar fi tratamentul medical, în timp ce suma de 136 de miliarde de euro este corelată cu productivitatea pierdută, inclusiv cu absenteismul legat de concediile medicale.

Pe plan local în acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş, a organizat 4 întâlnirii la care au participat reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale la nivel judeţean, angajatori, lucrători desemnaţi cu activitatea de securitate şi sănătate în muncă, servicii externe de securitate şi sănătate în muncă.


În cadrul acestor acţiuni, au fost prezentate materiale puse la dispoziţie de către Agenţia Europeană de Securitate şi Sănătate în Muncă, care au avut ca scop informarea şi conştientizarea privind gestionarea stresului şi a riscurilor psihosociale la locul de muncă şi asigurarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase”,a declarat Mircea Onea, purtător de cuvânt al ITM Maramureş.

El a mai adăugat că până la sfârşitul acestui an şi în cursul anului 2015 vor fi organizate mai multe întâlniri cu toate părţile angrenate în procesul de muncă, avându-se în vedere antrenarea a cât mai mulţi angajatori din cât mai multe domenii de activitate.   

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite