Un băcăuan cultivă în ghiveci flori de colţ din munţii Alpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Sterpu printre florile sale de colţ
Vasile Sterpu printre florile sale de colţ

Băcăuanul Vasile Sterpu (68 de ani), din cartierul CFR, iubeşte florile de colţ de când se ştie. Dacă în tinereţe îl ţineau puterile să se urce de unul singur pe stâncile Ceahlăului ca să admire plantele rare, acum a găsit o soluţie mult mai simplă - cultivă floarea de colţ în pragul casei sale.

Zeci de ghivece cu flori de colţ umplu intrarea locuinţei omului. Bărbatul, fost profesor de biologie, îngrijeşte plantele cu pasiune şi vorbeşte despre ele ca despre nişte prieteni apropiaţi, care merită atenţie maximă.

Niciodată nu i-a trecut prin cap să le vândă. Le creşte doar din plăcere şi are de gând să le înmulţească an de an.

"De câţiva ani nu mai pot urca pe munţi ca să văd flori de colţ. Mă tot rugam ba de unii, ba de alţii care ajungeau prin Ceahlău să-mi aducă şi mie câte o floare cu tot cu rădăcină ca să o ţin şi eu în ghiveci acasă. Toţi uitau şi nimeni nu-mi aducea ceea îi rugam. Până când într-o zi, o bună amică mi-a adus seminţe de floare de colţ, tocmai din San Remo. Pe plic scria că seminţele sunt din flori care cresc în munţii Alpi. Le-am pus în pământ şi - culmea - s-au prins rapid", a explicat Vasile Sterpu.

El a mai adăgat că floarea este foarte greu de înmulţit deoarece are o rădăcină lungă de câteva zeci de centimetri care se strecoară printre pietrele din pământ. "E greu de obţinut răsadul pentru că sunt două, trei frunzuliţe mici care au o rădăcină lungă, de zici că nu se mai termină. Eu folosesc un amestec de pământ cu praf de marmură. Repicatul (n.r. - replantarea) nu este o operaţiune simplă deloc...", a mai spus fostul profesor de biologie.

Roşii cu aromă de vanilie şi chili

Băcăuanul nu s-a oprit aici cu cultivarea plantelor rare. În cele trei solarii, Vasile Sterpu creşte, de 15 ani, tot felul de soiuri de tomate, care mai de care mai rare.

Vasile Sterpu cultivă roşii gigant

Inima uriaşă de bou, Dacia, roşiile negre sau ciocolatii, cherry, dar şi tomata portocalie cu gust vanilat sunt câteva dintre soiurile cutivate de el. Ba mai mult, omul s-a apucat de anul acesta să cultive şi ardeiul chili.

Cunoaşte orice detaliu despre plantele din ograda sa de la originea lor şi până la substanţele pe care le conţin.

"Eu sunt un mare iubitor de roşii! Mare de tot! Mănânc două kilograme de roşii pe zi. Mereu mi-am dori ca toată curtea mea să fie plină de tomate. Să deschid dimineţata geamul şi să iau roşii direct din casă. Mi s-a îndeplinit visul", a afirmat el.

Dintre toate soiurile de tomate cultivate, cel mai mult îndrăgeşte roşia ciocolatie, care - spune el - are cele mai multe vitamine şi conţinut mic de zaharuri. Nepoţii săi, în schimb, o preferă pe cea portocalie cu aromă de vanilie.

Cea mai mare roşie care a crescut în curtea sa a fost anul trecut şi a cântărit 1,6 kg. "Anul acesta cea mai mare a avut 1,4 kg. Eu nu folosesc niciodată îngrăşăminte chimice. Le pun la rădăcină doar mraniţă veche de patru - cinci ani", a mai spus Sterpu.

Rămâi pe bacau.adevarul.ro pentru a afla noutăţile din judeţ.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite