Sechelariu pune lacăt pe imperiul Letea (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dumitru Sechelariu a anunțat că ar putea închide fabrica Letea, din cauza piedicilor puse de primarul Romeo Stavarache și a faptului că ziarele mari din România preferă hârtia de import.

270 de angajaţi ai fabricii vor intra în şomaj dacă fabrica va fi închisă.  "Ultimele acţiuni ale DNA au creat un risc reputaţional care a dus la imposibilitatea de a contracta împrumuturi bancare. Apoi, este şi această perioadă de recesiune. Letea are nevoie de o capitalizare", a declarat Sechelariu.

Sechelariu spune că fabrica va intra, cel mai probabil, în conservare, dar nu exclude varianta vânzării fabricii sau unei părți a terenului pe care se află. "Oricum, în ultimul an, angajații au fost mai mult în şomaj tehnic. O posibilitate ar fi vânzarea aici sau în afară. Există mai multe negocieri în acest moment. Am cam trei patru oferte să vând afară fabrica şi una din România. Sunt negocieri. Vom încerca să vindem şi o parte din terenul fabricii", a declarat Dumitru Sechelariu.

În prezent fabrica băcăuană are 270 de angajați, care vor intra în șomaj dacă Letea se închide. Patronul fabricii a mai declarat că una din cauzele deciziei este și faptul că marile ziare din România cumpără hârtie de import, chiar dacă Letea produce la prețuri mai mici și la o calitate superioară.

Totodată el a mai adăugat că există şi posibilitatea ca Letea să fie împărţită în două, şi anume Letea I si Letea II. "Letea I cuprinde fabrica propriu zisă şi are 6 hectare, iar Letea II - 39 de hectare. Letea II va fi de fapt o afacere imobiliară. Mi se pare normal să se construiască pe acest teren", a mai adăugat fostul primar.  În prezent, capacitatea de producţie a fabricii Letea este de 70.000 de tone de hârtie pe an. Acum, fabrica Letea lucrează mai mult pentru export, producția fiind vândută în Turcia, Moldova, Georgia, Ungaria,India sau Egipt.

Letea, în declin de la an la an

Fabrica Letea a cunoscut, de-a lungul timpului, și vremuri mai bune. În 1999, de exemplu, fabrica avea 1621 de angajați și o cifră de afaceri de 316 miliarde lei. În 2000, potrivit Ministerului Finanțelor, Letea avea 1606 salariați, iar cifra de afaceri era de 564 miliarde de lei. Acest indicator a crescut și în 2001, până la nivelul de 757 miliarde lei.

A urmat o scădere, iar în 2008 cifra de afaceri era la nivelul de 80 milioane RON, cu un număr de angajați de 455. În prezent, doar 270 de oameni mai lucrează la Letea, după ce sute de angajați au fost trimiși, de-a lungul timpului, în șomaj, ca urmare a problemelor financiare cu care s-a confruntat societatea. Potrivit celei mai recente statistici publicate de Ministerul Finanțelor, în 2008 Letea avea datorii de 42,4 milioane lei noi, iar anul era încheiat de societate cu un profit de un million de lei.

Volumul afacerilor în care este implicat Dumitru Sechelariu s-a restrâns mult în ultimii ani, după ce omul de afaceri a pierdut alegerile locale în fața contracandidatului său, Romeo Stavarache, noul primar. Compania de comerț Selena a fost principala afacere la care a renunțat Sechelariu. În afară de fabrica de hârtie și tipografia Letea, Dumitru Sechelariu mai deține Trustul Media Deșteptarea, care cuprinde ziarul local Deșteptarea, televiziunea TV Bacău și Radio Alfa. Omul de afaceri este implicat, prin intermediul familiei sale, și la societatea Transport Public SA, al cărei acționat principal este mama fostului primar, Agripina Sechelariu. Kartodromul Selena Motor Sport, construit pentru fiul său, Doru Sechelariu, este ultima mare investiţie demarată de fostul primar. Aproximativ o mie de persoane lucrează în prezent la firmele controlate de Sechelariu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite