Un grup de cercetași belgieni s-a rătăcit azi noapte într-o pădure din Munții Zărandului

Un apel la 112 primit de la o femeie belgiană a pus pe jar echipele de intervenție. Aceasta a anunțat azi noapte disperată că, un grup format din 34 de turiști belgieni, dintre care 14 adulți și 20 de copii, au rămas captivi în Munții Zărandului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetașii erau cazați în comuna Covăsânț, care se află în zona de contact a prelungirilor vestice ale Munților Zărand cu Câmpia Aradului, la o distanță de aproximativ 35 de kilometri de muncipiul Arad.
Aceştia au pornit pe timpul zilei într-o drumeţie dar pentru că zona este frumoasă, s-au lăsat furaţi de peisaj şi au pierdut noţiunea timpului. Ei au ales un traseu de dificultate medie pe care nu îl cunoşteau şi nu s-au mai uitat înapoi. Credeau că GPS-ul le va oferi informaţii exacte despre locaţia la care doreau să ajungă. Când a început să se înnopteze şi-au dat seama că sunt la mare distanţă de cabana în care erau cazaţi şi că nu mai ştiu drumul de întoarcere.

Apelul care anunţa că un grup de belgieni este captiv în munte a fost făcut de către una din turiste care a oferit puţine indicii salvatorilor.
La scurt timp după ce polițiștii au primit apelul de urgență, s-au luat măsuri pentru a identifica zona în care se află grupul.
“Un translator a luat imediat legătura cu aceștia iar liderul lor a comunicat că se află în pădure și că nu cunosc zona. Echipe formate de polițiști, jandarmi și pădurari au început imediat căutările”, a declarat Ovidiu Liber, purtător de cuvânt al IPJ Arad.
Astfel, echipajele s-au  deplasat imediat în pădure și cu ajutorul lanternelor, a mașinilor pădurarilor și a ATV-urilor, au început căutările.

Salvați cu greu

După aproape patru ore de la intervenție, primii care au fost recuperați au fost conducătorii grupului și o minoră. Tânăra se afla deja în stare e hipotermie. Aceasta a fost preluată imediat de un echipaj de jandarmi și transportată la Spitalul Clinic Județean Arad unde a primit îngrijri medicale.

La scurt timp, polițiștii, pădurarii și vânătorii care au ajutat la recuperarea cercetașilor, au reușit să îi găsească și pe ceilalți cercetași.

“I-am găsit într-o zonă accidentată, cu stâncării. Noroc că au reușit să facă foc și să se usuce. Nu pot să îmi dau seama cum au ajuns acolo. Șansa lor a fost că au reușit să dea cât de cât detalii despre loc. Fata care era în șoc hipotermic nu cred că reușea să reziste până dimineață”, a explicat Bogdan Bisorca, paznic de vânătoare, membru în echipa de salvare.

Mai mult, norocul se pare că a fost de partea belgienilor, pentru că în zonă se află și animale sălbatice, care ar fi putut să îi atace.

Adăpostiți la mănăstire

După ce au fost salvați, grupul de cercetași împreună cu coordonatorii lor au fost transportați la schitul Feredeu, acolo unde au primit apă și mâncare.
“Le-am adus pâine, bușeuri, brânzoici și brânză, pentru că la ora asta nu avem în zonă magazine deschise ca să le fi putut lua ceva”, a declarat Valetin Bot, primarul comunei Șiria, care se află în zona unde tinerii s-au rătăcit.

Aventura belgienilor a avut un final fericit. Membrii grupului care au vârste curprinse între 12 și 30 de ani, au rămas pentru câteva ore la mânăstire, de unde, cu un microbus, pus la dispoziție de autorități, au fost transportați la cabana unde erau cazați.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările