Rozsnyay Matyas, primul maestru venerabil al Lojii Concordia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antoniu Martin in fata casei lui Rozsnyay Matyas, primul maestru venerabil al Lojii Concordia
Antoniu Martin in fata casei lui Rozsnyay Matyas, primul maestru venerabil al Lojii Concordia

În urmă cu mai bine de un veac, Aradul cunoştea cea mai prolifică perioadă a masoneriei: era al doilea centru masonic din ţară după Cluj.

Ascunşi sub un echer şi un compas, sub un arbore al vieţii, sau sub ochiul atotvăzător învăluit de razele soarelui, simbol al Marelui Arhitect al Universului, masonii Aradului au fost la rândul lor arhitecţii celui mai mare şi mai impunător templu din întreaga ţară.

Un mason de referinţă pentru Aradul secolului 19 a fost Rozsnyay Matyas, care a trăit între anii 1833-1895. De profesie farmacist, a fost autor de studii de farmacologie, fiind considerat un savant în domeniu. Ela şi deţinu o farmacie în Arad.  În plan cultural, a fost membru în Societatea culturala Kolcsey din Arad. 

În plan masonic, acesta a fost printre fondatorii lojii ,,Concordia” din Arad, infiinţată în anul 1888, loja care lucra în ritul ioanit.  A fost primul Maestru Venerabil al lojii amintite. Rozsnyay Matyas s-a implicat în promovarea idealurilor masonice prin intermediul presei arădene a vremii şi s-a preocupat de deschiderea lojii Concordia spre societatea arădeană, lojă începând să desfăşoare activităţi filantropice  multiple în beneficiul copiilor nevoiaşi, bolnavilor. Casa în care a locuit, aflată în Piaţa Avram Iancu, colţ cu strada N. Bălcescu, este una dintre cele mai încărcate clădiri cu simbolistica masonică din Arad. Găsim aici simbolul Arborelui Vieţii, simbol cabbalistic şi masonic. Rozsnyay Matyas beneficiază astăzi de o placă comemorativă pe clădirea în care a locuit.

,, Fiind primul Maestru Venerabil al lojii arădene, acesta a avut un rol extrem de important în devenirea acestei organizaţii ezoterice, care a cunoscut o dezvoltare deosebită în anii care au urmat, ajungând a doua loja, ca numar de membri, din Transilvania, dupa loja Unio din Cluj. Forţa acestei loji s-a reflectat şi în sumedenia de activităţi filantropice desfăşurate în Arad la sfârşitul secolului 19 şi inceputul secolului 20, loja Concordia devenind un veritabil motor al societăţii civile arădene” , a spus istoricul dr. Antoniu Martin.

Vă mai recoamandăm: Secretele Aradului: Masonii din umbra clădirilor enigmatice

Masonii explică la Iaşi ritualuri şi ceremonii ţinute secret UPDATE

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite