Previziuni sumbre pentru tinerii absolvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii rămân cu diploma pe perete şi cu şomajul în buzunar
Absolvenţii rămân cu diploma pe perete şi cu şomajul în buzunar

Criza economică a tăiat fondurile de calificare şi puţinii angajatori vor personal cu experienţă. Tinerii absolvenţi au şanse tot mai mici să îşi găsească un loc de muncă în domeniul dorit, din cauza numărului limitat de posturi.

Găsirea unui loc de muncă este din ce în ce mai complicată pentru tinerii absolvenţi, ieşiţi de băncile facultăţii sau ale liceelor. Conform agenţiilor de recrutare şi resurse umane din Arad, numărul de angajări a scăzut îngrijorător în ultimul an şi nici nu se preconizează o creştere în viitorul apropiat.
„În momentul de faţă, un număr foarte miajc de companii au apelat la serviciile de recrutare, fapt datorat în totalitate crizei economice accentuate” declară Radu Brădean, inspector de resurse umane la Adecco.

Criterii de selecţie

Procesul de selecţie al candidaţilor cuprinde un pre-interviu realizat la sediul companiei de recrutare, un test de evaluare a aptitudinilor şi competenţelor după care, în cazul în care candidatul îndeplineşte cerinţele, este programat pentru un interviu direct cu viitorul angajator.
Experienţa în domeniu  pare să fie criteriul de departajare în alegerea unui candidat. „Companiile nu îşi mai permit să angajeze persoane fără experienţă din cauza costurilor mari necesare pentru training-uri, dar şi a faptului că tinerii sunt foarte mobili în ceea ce priveşte locul de muncă”, a explicat Radu Brădean, care adaugă că principalele costuri tăiate de marile companii sunt cele de perfecţionare a personalului.

Această stare de lucruri este confirmată şi de tineri. „Am absolvit facultatea de inginerie anul acesta şi tot încerc să mă angajez dar mi se cere experienţă. De unde să am experienţă dacă în acest an am absolvit”, a spus Florin Cinteză, un proaspăt absolvent.

Ofertă săracă de posturi şi la AJOFM

Ultimele zile din 2010 vine cu veşti proaste pentru cei care caută un loc de muncă. În vreme ce numărul şomerilor arădeni depăşeşte zece mii, numărul locurilor de muncă oferite sunt sub o sută. Situaţia cea mai dificilă rămâne pentru cei cu studii superioare, cărora locurile de muncă oferite sunt foarte puţine sau deloc.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite