FOTO Salacz Gyula, cel mai longeviv şi apreciat primar. Pe timpul lui au început lucrările de canalizare şi introducerea apei potabile

FOTO Salacz Gyula, cel mai longeviv şi apreciat primar. Pe timpul lui au început lucrările de canalizare şi introducerea apei potabile

Gyula a fost primar timp de 26 de ani

Salacz Gyula a fost unul dintre primarii Aradului despre care se vorbeşte şi astăzi. De curând administraţia a sărbătorit 180 de la naşterea lui, cel mai longeviv primar al administraţiei locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Salacz Gyula a fost timp de 26 de ani primar al Aradului. El promova în funcţii de răspundere numai pe criteriul capacităţii. Avea  inrasingentă maximă faţă de subaltern şi funcţionarii din primărie, avea spirit de convingere (dezbateri furtunoase în cadrul sedinţelor de consiliu).

Obiectivul său principal era dezvoltarea unui oraş cu o infrastructură la cerinţele secolului al XIX-lea, moştenirea Aradului în acest sens fiind destul de precară: străzi parţial iluminate cu gaz, pavate numai în unele zone centrale, multe străzi denivelate, greu accesibile pe vreme ploiasă. Braţele Mureşului traversau oraşul. Străzile mlăstinoase favorizau răspândirea epidemiilor (ciuma, holera).

Desele inundaţii periclitau nu numai cartierele mărginase ale oraşului dar chiar şi centrul (ultima mare inundaţie a Mureşului în 1844). Pe timpul mandatului său au fost desfiinţate aceste braţe (ultima rămăşită canalul Mureşul Mort). Au fost finalizate lucrările de ridicare a digului de-a lungul Mureşului, amenajarea falezei pentru promenadă. Cu o firmă engleză şi scoţiană au început lucrările de canalizare şi introducerea apei potabile, folosind sistemul Shone cel mai modern în acel timp (parţial existent şi funcţional şi astăzi). A fost ridicat şi dat în folosinţă Turnul de apă (1896). S-a trecut la întroducerea iluminatului public stradal (1895). Începerea lucrărilor de asfaltare şi refacerea trotuarelor.

În domeniul economic

Deschiderea fabricii de vagoane iniţiată de industriasul austriac Johann Weitzer care pe lângă fabrică a făcut şi o fundaţie importantă pentru sprijinirea învăţământului profesional. A sprijinit deschiderea Şcolii de Artă şi Meserii (1892) singurul insitut de invătământ profesional din acel timp care dispunea şi de ateliere şcoală. A militat cu succes pentru organizarea primului târg economic şi comercial din provincie (1890). A sprijinit acţiunile de construire a unor linii ferate de interes local în valea Muresului şi a Crişurilor.

În domeniul cultural, sportiv

Obictivul urmărit: Aradul, păstrănd caracterul de oraş al micilor mesteşugari şi al comercianţilor, să devină şi un puternic centru cultural şi sportiv. Pe timpul mandatului său au luat fiinţă o serie de fundaţii şi asociaţii cu caracter cultural, respectiv sportiv. (Primul meci oficial de fotbal, 1899). A militat pentru construirea unor şcoli: Şcoala pentru nevăzători, prima şcoală de acest gen din ţară, actualmente Şcoala populară de artă), liceul civic de băieţi (actualul Liceu agro-alimentar) şi de fete (Colegiul Ghiba Birta), Liceul superior Economic (lângă Palatul Cultural). După incendiul devastator din 1883 reconstruirea Teatrului Municipal.

În domeniul urbanistic

Finalizarea lucrărilor la turnul primăriei şi inaugurarea oficială a instituţiei administrative. Constrirea celor mai importante clădiri din centrul istoric al Aradului, multe din ele constituind obiective de patrimoniu. Încă din timpul vieţii sale i-a fost acordat titlul de „Cetăţean de onoare al Aradului” (1910).

Salacz Gyula a fost primar între anii 1875–1901. Anul trecut a avut loc ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat lui Salacz Gyula. Bustul este amplasat la intersecţia străzilor Episcopiei şi Ilarie Chendi cu str. Salacz Gyula.

Evenimentul a fost organizat de municipalitatea arădeană în parteneriat cu oraşul Gyula din Ungaria, în cadrul Programului de colaborare culturală pe anul 2012 dintre cele două oraşe înfrătite. Personalitatea lui Salacz Gyula este leagă strâns cele două oraşe, întrucît acesta s-a născut în anul 1832 în Gyula.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: