Cum se tratează „nervii la stomac“, tulburarea care afectează masiv omul contemporan. Medic: „Este felul în care stresul acţionează, provocând dezastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa dezorganizată, emoţiile puternice negative neidentificate, combinate cu grijile cotidiene produc un dezechilibru grav, cunoscut în popor sub numele de "nervi la stomac".

Nervii la stomac produc dureri vii, sub formă de crampe, arsuri în partea superioară a abdomenului, dar şi gust acru în gură, senzaţie de apăsare, flatulenţă (balonări), greaţă, gură uscată, lipsa poftei de mâncare.

În general, tulburările dispar relativ repede, dar apar din nou cu frecvenţă ridicată. În plus, generează iritarea mucoasei stomacale, care poate duce la gastrită sau ulcer.

Medicul arădean Otilia Ţigănaş spune că sintagma „nervi la stomac” este o expresie des folosită, probabil care a fost simţită de toţi, care se traduce în termeni medicali ca anxietate.

„Noi, doctorii, le dăm mereu titluri pompoase lucrurilor simple. Fiindcă «nervi la stomac» exprimă mult mai bine realitatea decât anxietate. Să mă explic. Orice formă de stres, de dezechilibru biologic, hormonal, energetic cauzată de factori externi, este anxietatea. Cea pe care, în corp, o resimţi în diverse forme: palpitaţii, stomac ghem, inima ce bate în urechi, ameţeala etc. Este felul în care stresul acţionează nemijlocit, direct, asupra organelor noastre interne, producând dezastre. Stresul (un şef antipatic, lipsa banilor, moartea cuiva apropiat, grija zilei de mâine, plecarea perechii tale cu altcineva) nimiceşte organismul. Atrage după sine alte reacţii: insomnia, lipsa poftei de mâncare sau mâncatul excesiv (doar pentru calmare), abuzul de dulciuri, alcoolul în exces, cafele multe, ţigări multe etc.”, spune Otilia Ţigănaş, medic primar în Medicină de Familie. 

Specialistul afirmă că soluţiile ar fi următoarele: „identificarea sursei reale, atunci când toate îţi par amestecate. Stabileşte ce-i cel mai grav în inima ta; renunţarea la excese, cele amintite mai sus: sportul, mişcarea, efortul fizic. Ele declanşează un fel de «hormon al fericirii», dovedit de specialişti. Deci nu-i doar un sfat sec. Efortul fizic declanşează starea de bine. Şi ar mai fi şi medicul pentru eventuale medicamente. Niciodată după ureche, la sfatul vecinei, sau al farmacistei. Doar la sfatul medicului”.

Ce sunt nervii?

Nervii sunt prelungiri ale celulelor nervoase (neuroni) care se află în majoritatea lor în creier sau măduva spinării. Aceste prelungiri nervoase ajung peste tot în corp – piele, muşchi de sub piele, vase de sânge, os, organele interne). Fiecare organ sau sistem este inervat, deservit de o structura nervoasă.

Vă mai recomandăm: 

Reguli de aur ca să-ţi meargă ceas digestia

Cum ne curăţăm sângele de grăsimi. Metoda prin care reducem colesterolul şi trigliceridele, ferindu-ne de accidentul vascular cerebral sau infarct

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite