Cartea italianului Luca Vincenti se va lansa marţi în Bucureşti, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială

Cartea italianului Luca Vincenti se va lansa marţi în Bucureşti, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială

Scriitorul italian Luca Vincenti FOTO arhivă personală

Sociologul şi scriitorul italian Luca Vincenti a ales capitala României pentru lansarea cărţii Bandele de Stradă. Evenimentul va avea loc marţi, 16 ianuarie 2018, ora 12.00, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, în sala 201 (sediul din Schitu Măgureanu nr. 9 Bucureşti).

Ştiri pe aceeaşi temă

Decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Doru Buzducea, va fi moderatorul evenimentului. Cartea va fi prezentată de: Comisar Şef Graţiela Văduva - Poliţia Capitalei, Conf.dr. Petronel Dobrică - Specialist în devianţă, Conf.dr. Darie Cristea - Specialist în studii de securitate. De asemenea, autorul Luca Vincenti va vorbi despre perioada de şapte ani în care a strâns informaţii pentru realizarea acestei cărţi.

Sociologul şi scriitorul italian Luca Vincenti s-a născut în Genova. A urmat cursurile Facultăţii de Sociologie din Urbino şi a absolvit la Universitatea din Trento, fiind licenţiat în socio-criminologie. Luca Vincenti este primul criminolog european care a reuşit să descifreze codurile bandelor şi să demonstreze că în Europa ele există.   
A urmat cursurile şi conferinţele Facultăţii de Sociologie din Trento, unde a ales cursuri despre Teoria sociologică şi schimbarea socială şi cursuri universitare cu specializare criminologică (Tramscrime Trento). A participat la simpozioanele despre individualism metodologic ţinute de “monstrul sacru” al sociologiei Raymond Boudon (decedat în 2013). Sociolog francez şi profesor la Universitatea Sorbona, reprezenta deja de atunci, pentru sociologia contemporană, un stâlp al cunoştinţei în termeni de evoluţie concretă a teoriei sociologice, a schimbării sociale şi individualism metodologic.

Luca Vincenti a scris după absolvirea facultăţii mai multe cărţi, dar cea la care a lurat ani de zile este volumul „Bandele de stradă”. O carte ce a fost interzisă timp de 15 ani în Italia.


Este vorba despre o carte document – monografie de criminologie, un  studiu, la care autorul a lucrat şapte ani de zile. A studiat bandele de cartier din Genova, le-a urmărit mişcările înfiltrându-se între ele. Astfel, a reuşit să le descifreze codurile, pe unii dintre ei a reuşit să-i intervieveze. S-a luptat să demonstreze că aceste bande există că se dezvoltă de la an la an şi că au propriile reguli. Cartea este o cercetare, care începe cu preistoria bandelor, cum au apărut ele şi cum s-au dezvoltat în timp. Este o cercetare pe care autorul a realizat-o cu mult interes şi curaj. Luca Vincenti ne vorbeşte despre valori, norme, mentalitate, despre modul în care sunt botezaţi cei noi intraţi în bandă, despre sexul la care sunt supuse femeile, despre veterani şi modul în care aceştia se comportă în închisoare. Nu în ultimul rând, autorul relatează şi despre cazul bandelor ultra şi Naziskin.  Aflăm din carte, modul în care tinerii care fac parte din bande se îmbracă, dar şi despre gesturile care îi diferenţiază de ceilalţi.

Autorul Luca Vincenti - Sociolog, criminolog şi scriitor a lucrat şi ca jurnalist pentru paginile de cultură ale publicaţiilor «L’Adige» şi «Il Mattino». În anul 2000 publica «Diari di una domenica ultrà» (studiu despre fenomenul hooligans în Italia) şi mai târziu în anul 2002 romanul «Lucciola c'è il Sole e Verrà l'Estate».
Cărţile sale şi cercetarile socio-criminologice au stârnit interesul mass-mediei italiene: «TG1 Speciale», RAI 3 «Sfide» (Violenta pe stadioane) si pe Canalul 5  Mediaset a fost invitat de mai multe ori la emisiunea «Maurizio Costanzo Show».

 

Mai puteţi citi: INTERVIU Un italian a scris o carte-document despre secretele bandelor de stradă

Un sociolog italian va lansa la Arad o carte care a fost interzisă timp de 15 ani în ţara lui

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările