VALERIA CRISTICI, coautor la cinci manuale pentru elevii din ciclul primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Învăţătoarea lucrează de peste 30 de ani cu elevii şi consideră că fiecare copil are ceva bun în el, iar menirea dascălului este de a descoperi şi dezvolta această latură.

  Valeria Cristici începe povestea vieţii sale vorbind de învăţătoarea din satul natal, despre care spune că era o femeie deosebită. „Mi-am dorit de mică să mă fac învăţătoare, având-o ca model pe învăţătoarea mea, care a fost o basarabeancă deosebită”, ne-a spus dascălul. După terminarea liceului pedagogic, a fost repartizată la Şcoala nr. 1 din Alexandria. „Nu mă aşteptam la vremea aceea să prind un post la oraş, cu toate că aveam o medie bună. La şcoala nr. 1 am stat un an, pentru că în 1977, s-a dat în folosinţă Şcoala nr. 7 şi o mare parte din elevii mei s-au tranferat la această şcoală. Pe noi ne-au întrebat care vrem să ne mutăm, iar eu am ales să merg după copiii mei. Îmi amintesc că aproximativ 80% dintre elevii mei mergeau la această şcoală şi au m-am dus după ei. Am predat la Şcoala 7 până în 2002”, a mai spus învăţătoarea. După 26 de ani de stat la catedră, a devenit inspector şcolar de specialitate la învăţământul primar şi după patru ani s-a întors din nou printre elevi. „După patru ani de stat la inspectorat, m-am întors la catedră, la Şcoala «Mihai Viteazul», unde activez şi acum. Mi-au plăcut copiii dintotdeaună, iar motto-ul meu în viaţă a fost îndemnul lui Jean Jacques Rousseau, acela ca înainte de-ţi alege o meserie, trebuie să fii un bun cetăţean. Am apelat tot timpul la această pedagogie a vieţii”, a mai spus dascălul. Valeria Cristici se mândreşte cu toţii elevii săi şi nu face diferenţe între aceştia.”Eu mă mândresc cu toţii copii. Am considerat că fiecare dascăl dacă şi-a ales această meserie trebuie să cunoască şi psihologia, ca să poată să-şi cunoască foarte bine elevii. Mai cred că primii patru ani ai unui copil în învăţământ reprezintă sistemul de referinţă al trecerii sale prin lume, în această perioadă, copiii descoperă sufletul”, a adăugat învăţătoarea.

A lucrat la cinci manuale pentru preşcolari
Materia preferată a învăţătoarei este matematica, dar cu toate acestea a lucrat la cinci manuale, după care au învăţat elevi din toată ţara. „Pasiunea mea a fost matematica. Am lucrat la trei manuale de matematică, un abecedar şi o carte de educaţie civică, după care au studiat elevi din toată ţara. Încă mai sunt două matematici în circuit”, a mai spus Valeria Cristici.

Două eleve la olimpiada naţioanlă de educaţie civică
Ana Maria Mihăilescu şi Irina Neacşu sunt două eleve ale învăţătoarei care anul acesta au participat la olimpiada de educaţie civică. „E o tradiţie ca elevii de la şcoala noastră să meargă la olimpiadele de educaţie civică. Anul acesta au mers la faza judeţeană două fetiţe de clasa a IV-a, de la mine. Este singul concurs la care pot participa şi şcolari de la ciclul primar. Au obţinut locul I pe judeţ şi acum merg la naţională. A fost o mare bucurie pentru mine. Au avut de realizat un desen şi o compunere, în care au trebuit să susţină şi să motiveze dreptul la sănătate şi protecţie socială”, a precizat învăţătoarea.

PROFIL
Născută: 17 august 1956, în comuna Ciolăneşti, Teleorman
Studii: Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti
Familie: căsătorită, doi copii

ÎNTREBĂRI
Care este cheia succesul dumneavoastră?
„Eu mă consider un om simplu, modest, care şi-a făcut datoria de dascăl cu pasiune sufletească. Cheia succesului e să descoperi sufletul copiilor. Am încercat tot timpul să le cultiv florile sufletului, adică iubirea, credinţa, cinstea şi speranţa”
Sunt diferiţi elevii din ziua de azi?
„Elevii sunt diferiţi de la o generaţie la alta, chiar şi de la un an la altul. De aceea, eu întotdeauna mi-am schimbat metodele de lucru”

Ce-i place
„Îmi plac lucrurile de calitate. Cred într-un sistem de valori. Îmi place şahul, am câştigat chiar concursuri ca dascăl. Am participat la «Daciada», până în anul 2000. Îmi place să citesc şi mai îmi place calculatorul, pentru că mă ajută foarte mult să îmi pregătesc lucrări pentru elevii mei”

Ce nu-i place
„Nu-mi place ipocrizia şi oportunismul, sunt două lucruri pe care nu le pot accepta”



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite