Cătălin Ivănescu - A dat tunul anti-tanc pe taximetrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost maior în cadrul armatei până în anul 2001, când s-a pensionat anticipat. Îi învăţa pe soldaţi să tragă cu tunul de 100 de milimetri, anti-tanc. A decis apoi să se facă taximetrist, meserie pe care o practică şi astăzi

         După ce a terminat şcoala militară, la artilerie, Cătălin a fost repartizat la unitatea militară din Lugoj unde a lucrat timp de doi ani. Din dorinţa de a se retrage spre casă, s-a tranferat la Drobeta Turnu-Severin, unde a rămas până în anul 1987, când s-a mutat la Alexandria. „Între timp mă căsătorisem şi, soţia mea fiind alexăndreancă, am decis să mă stabilesc în Alexandria şi m-am transferat la Unitatea Militară de aici", a spus Cătălin.   

         În Alexandria, era comandant de baterie şi îi instruia pe soldaţi cum să folosească tunurile anti-tanc de 100 de milimetri.
A rămas în cadrul Unităţii Militare din Alexandria pentru următorii 14 ani, până în anul 2001 când s-a pensionat anticipat. „Auzisem că unitatea militată se va închide în doi-trei ani şi am decis să nu mai aştept până atunci şi m-am pensionat, cu gradul de maior" a mai spus Cătălin.

A hotărât să se facă taximetrist.

         După ce s-a pensionat o pauză de un an, în care s-a decis să se apuce de taximetrie, deoarece pensia nu îi ajungea să-şi intreţină familia, el fiind singurul care aducea un venit. Astfel, cu banii pe care i-a primit în urma pensionării anticipate, şi-a cumpărat un Tico şi s-a autorizat pentru a practica aceaastă nouă meserie. „Mi-a fost destul de greu la început, deoarece se mai urcau tineri în maşină care mă luau la per-tu, lucru care mă deranja un pic, eu fiind învăţat să fiu respectat", îşi aminteşte Ivănescu
        Cătălin spune că viaţa de taximetrist este frumoasă, antrenantă şi că îi asigură un trai modest atât lui cât şi familiei, dar nu suficient cât să poată face economii. „Este o meserie în care ai ocazia să cunoşti toate categoriile de oameni. Mai sunt şi perioade de plictiseală, în care aştept clienţii, dar în general este o meserie interesantă. Nu depind de un program, ca la armată, ci depind de clienţii mei", a spus „Colonelul" aşa cum l-au poreclit colegii taximetrişti.

30-40 de clienţi pe zi

         Fiind particular, fără a avea angajat un şofer, lucrează numai în timpul zilei, deoarece trebuie să se şi odihnească. Astfel, doar ziua, are 30-40 de clienţi. Mulţi dintre clienţii lui i-au devenit prieteni. „Sunt oameni cu care, la un drum mai lung, am stat de vorbă şi ne-am împrietenit. Îmi povestesc despre viaţa lor, despre necazurile şi bucuriile de care au avut parte. Şi mie, la rândul meu, îmi place să le povestesc diverse lucruri", a spus taximetristul.
        Cele mai bune perioade pentru un taximetrist, adică perioadele în care vin cei mai mulţi clienţi sunt în general, dimineaţa între orele 08.00 şi 11.00 şi când sunt intemperii. De asemenea, numărul clienţilor este mai mare atunci când este foarte cald sau foarte frig.

Profil
Născut: 01.06, Drobeta Turnu-Severin
Studii: Liceul Militar de la Breaza
Şcoala Militară de la Sibiu, specializare artilerie
Profesie: pensionar MaPN
Taximetrist
Familie: căsătorit, are două fete, studente în Bucureşti

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să citesc, în special beletristică. Îmi mai plac sporturile de orice fel, dar în mod special, fotbalul şi tenisul, pe care mi-a plăcut să le practic în timpul liber.

Ce nu-i place
„Nu-mi place josnicia şi vulgarismul verbal care ne înconjoară la tot pasul. Nu-mi plac tinerii care au un limbaj sub orice critică. În special fetele. Am avut cliente tinere, care aveau un limbaj atât de vulgar încât mi se făcea mie ruşine de ce auzeam.

Întrebări şi răspunsuri

Care credeţi că sunt condiţiile necesare pentu a fi taximetrist?
C.I.: În primul rând, să fie un şofer răbdător, politicos cu clienţii şi să fie dispus să-şi sacrifice timpul liber în favoarea clientului, printr-o prezenţă cât mare la serviciu.

Care dintre cele două meserii v-a plăcut mai mult?
C.I.: Nu aş putea spune. Ambele au avantaje şi dezavantaje. Oricum, mi-au plăcut amândouă şi sunt bucuros că am avut puterea să ajung până aici.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite