VIDEO Serbările Unirii în 1929 la Alba Iulia, într-un material British Pathé. Regele Mihai a fost prezent la eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai asistă la parada ce are loc la Alba Iulia. Foto: captură youtube British Pathe
Regele Mihai asistă la parada ce are loc la Alba Iulia. Foto: captură youtube British Pathe

Un filmuleţ publicat pe youtube de compania de media British Pathé ne arată cum s-a sărbătorit Marea Unire de la 1918, în anul 1929. În prim-plan este regele Mihai al României, care avea doar 8 ani, prezent la Alba Iulia împreună cu mama sa Elena. Cei doi erau însoţiţi de mai multe personalităţi politice şi militare ale vremurilor.

Mihai era în 1929 rege al României, însă atribuţiile regale erau îndeplinte de o Regenţă formată din trei persoane, datorită faptul că era minor. Mihai devenise rege în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand I şi ca urmare a renunţării la tron de către tatăl său Carol. Regenţa a durat până în 1930, când Carol a revenit în România şi a devenit noul rege al României. După detronare, Mihai a primit titlul de ”Mare Voievod de Alba Iulia”.

Materialul video făcut public de British Pathé îi arată pe oficiali în incinta Catedralei Ortodoxe a Încoronării şi în timp ce asistau la parada organizată în cinstea Marii Uniri ce avusese loc cu 11 ani mai devreme. La paradă participă atât civili cât şi militari. Sunt prezente delegaţii din toată ţara. În zona actualului Parc al Unirii (Platoul Romanilor), având în fundal clădirea monumentală în care funcţionează astăzi Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan”, defilează ţărani cu unelte agricole, ciobani cu turme de oi, grupuri îmbrăcate în haine populare, oameni simpli călare, dar şi contingente militare, inclusiv tancuri.

Evenimentul a avut loc în 20 mai 1929, şi marca, de fapt, cei 10 ani care s-au împlinit în 1 decembrie 1928, de la Marea Unire din 1 decembrie 1918. Din motive obiective, care au ţinut de organizare, manifestarea nu a putut avea loc în 1 decembrie 1918 şi s-a amânat pentru prima parte a anului 1929.

Iată cum este descris evenimentul într-un articol publicat în revista Dacoromania de prof. Ioan Pleşa: 

Prevăzându-se sosirea câtorva sute de mii de oameni din toate părţile ţării s-au luat măsuri de încartiruire a acestora în oraş şi în 31 de comune din plăşile vecine: Vinţul de Jos, Sebeş, Teiuş şi Ighiu, precum şi pentru alimentarea lor, astfel încât în 1-2 ore să poată fi servite cca 120.000 de persoane. S-au amenajat drumurile principale prin alocarea a 8 milioane din bugetul statului, s-au luat măsuri de siguranţă prin jandarmerie şi o formaţie specială de poliţie, s-a perfectat mersul trenurilor speciale pentru transportul gratuit al participanţilor, s-au amenajat tribunele şi s-a înfrumuseţat oraşul.

Pentru mobilizare s-au lansat chemări, în mod deosebit prin presă. Astfel, prin ziarul local Alba Iulia din 8 mai au fost invitaţi la serbări toţi românii din ţară, fără deosebire de credinţă sau de partid. Populaţia judeţului a fost mobilizată în număr mare nu numai pentru a participa la serbări, dar şi pentru a contribui la buna lor desfăşurare. Printre invitaţi au fost şi reprezentanţi ai ţărilor prietene, precum şi peste 400 de români din SUA. Gazdele s-au achitat cu cinste de misiunile lor, ca şi în 1918. În dimineaţa zilei de 20 mai 1929 moţii şi-au reluat din nou locurile de strajă pe meterezele cetăţii, impresionând profund asistenţa. În coloane de câte 8 rânduri, mulţimea celor aproape 400.000 de oameni s-a îndreptat în ordine spre Platoul Romanilor, cu o solemnitate pe care numai astfel de momente o pot crea. Erau prezente delegaţii din toate judeţele României. După cu descrie ziarul Unirea din Blaj, aici şi-au dat întâlnire bucovinenii cu bănăţenii, basarabenii cu bihorenii, maramureşenii cu oltenii.

După sosirea suveranilor şi a tuturor oficialităţilor s-au oficiat Tedeumuri în catedrala încoronării şi în toate bisericile din oraş. A urmat apoi solemnitatea din Sala Unirii unde s-a reliefat legitimitatea actului politic naţional din 1918 şi s-au rememorat principiile sale. Apariţia oficialităţilor la tribună a fost salutată cu entuziasm. Au început apoi defilările. Cortegiile istorice, evocând evoluţia poporului nostru de la daci până la realizarea unităţii sale de stat au impresionat profund. Au defilat apoi în şiruri lungi reprezentanţii judeţelor, intercalate cu grupuri folclorice, dansatori, fanfare şi orchestre. Printre aceştia s-au intercalat şi românii din SUA care şi-au plecat steagurile în faţa tribunei oficiale în semn de omagiu. A urmat apoi defilarea armatei.

Se desfăşura în faţa mulţimii o strălucită dovadă vie a unităţii pe multiple planuri a poporului român de pretutindeni. Revista Transilvania afirma că la Alba Iulia a fost cea mai grandioasă manifestare a solidarităţii româneşti şi o dovadă că neamul nostru va fi gata oricând să-şi apere unitatea realizată cu 10 ani în urmă, iar ziarul Unirea din Blaj, referindu-se la curentele revizioniste apărute în unele din ţările vecine  arăta: "Dacă a mai dorit cineva o justificare a hotărârilor de la Trianon, aici a avut-o cum nu se poate mai impunătoare". Parafrazându-l pe Pamfil Şeicaru, ziarul menţiona că serbările au fost "o vastă orchestraţie a sufletului românesc".

British Pathé prezintă materialul ca provenind de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în 1922, însă istoricii din Alba Iulia afirmă că datează din 1929. De altfel pe unele pancarte purtate de participanţii la defilare se pot citi mesaje în cinstea Unirii de la 1918. British Pathé este una dintre cele mai vechi companii de media din lume. Îşi are începuturile în Parisul anilor 1890, cand Charles Pathé era unul din pionierii filmului. Stabilită la Londra la inceputul secolului XX, după primul razboi mondial compania va produce jurnale de actualităţi care se difuzau în cinematografe. 

DOCUMENT Ce program au avut cei 100.000 de români veniţi la Alba Iulia acum 95 de ani

FOTO DOCUMENT Povestea soldatului român din armata austro-ungară ajuns fotograful Unirii de la 1918

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite