VIDEO Mobilizare sporită pe lotul 1 din A10, dar insuficientă pentru ca proiectul să fie gata în 2020. Stadiul lucrărilor

VIDEO Mobilizare sporită pe lotul 1 din A10, dar insuficientă pentru ca proiectul să fie gata în 2020. Stadiul lucrărilor

Lucrări pe lotul 1: rezolvarea alunecării de teren de la Pârâul Iovului şi turnarea stratului doi de asfalt

Antreprenorul lotului 1 al autostrăzii A10 Sebeş-Turda, compania italiană Pizzarotti, a început să efectueze lucrări în zona alunecării de teren de la nodul rutier Alba Iulia Nord, în dealul de la Pârâul Iovului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miercuri, 21 octombrie, a început să se excaveze şi să se ridice pământul rezultat în urma alunecării.
 
În zona viitorului nod rutier Alba Iulia Nord, mai precis în dealul de la Pârâul Iovului a avut o alunecare masivă de teren în urma ploilor abundente din luna iulie 2020. Pământul a plecat cu tot cu ancorele şi celelalte mijloace de susţinere puse de către constructor, taluzul ocupând o parte din corpul viitoarei autostrăzi.
 
Potrivit comunicatului CNAIR de la data respectivă, ”din cauza ploilor abundente din ultimele zile, pe Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda, km 16+30 a avut loc o pierdere locală de stabilitate a taluzului”. 
 
Echipa de specialişti formată din experţi ai CNAIR şi ai Antreprenorului a constatat, la faţa locului, că alunecarea de suprafaţă a taluzului nu a afectat corpul autostrăzii. Ulterior s-a adoptat soluţia de remediere, iar acum s-a trecut la la implementarea acesteia de către antreprenor.
 

Tot pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeş-Turda, lung de 17 km între Lancrăm şi Sântimbru, a început se toarne ultimul strat de asfalt sau stratul de uzură. Până joi, 22 octombrie, s-a turnat stratul de uzură pe circa 4 km din autostradă, începând de la podul peste râul Mureş şi până dincolo de podul peste râul Ampoi. Lucrările de asfaltare sunt efectuate de către un prestator local cunoscut, firma Europexpres SRL din Alba Iulia.
 
 
În ultimele săptămâni, ar fi crescut puţin mobilizarea pe lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda, dar în ciuda promisiunilor ministrului Bode, este foarte puţin probabil să se poată circula (oficial) pe acest segment de autostradă în acest an.
 
Recent, ministrul Lucian Bode a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că doreşte finalizarea şi deschiderea Lotului 1 de pe A10 Sebeş – Turda până la finalul anului. La întrebarea unui cititor dacă este luată în calcul deschiderea traficului parţial prin nodul Sebeş, pe bretelele „scurte” (n.r. cele din A10 în giratoriile de pe DN 1), ministrul a spus că se ia în calcul deschiderea totală a traficului.
 
 
„Şi pe Lotul 1 şi pe Lotul 2 e mult de lucru. Noi vrem ca Lotul 1 (n.r. să fie deschis complet), dar pentru asta trebuie să clarificăm un litigiu pe care îl avem cu antreprenorul, dintr-un claim mai vechi. Sper să clarificăm pentru a plăti ce avem de plătit din acel claim. Cu facturile suntem la zi. Ne zic să le virăm banii ca să poată să continue. Ţine de CNAIR şi sper să se rezolve. Ne dorim să dăm în trafic Lotul 1”, a spus Lucian Bode.
 
Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeş până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)
Constructor: Impresa Pizzarotti
Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)
Contract: semnat în 2014
Lucrări începute: decembrie 2014
Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 92,5% / 82,37%
Deschiere (în folosinţă): (estimat) 31 decembrie 2020
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările