Tinerii cu care Alba se mândreşte: cercetători şi oameni de afaceri de succes în cele mai puternice ţări din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Crişan, unul dintre tinerii de succes care au studiat în Alba
Felix Crişan, unul dintre tinerii de succes care au studiat în Alba

Câţiva tineri care au plecat din Alba au ajuns prin multă muncă şi inteligenţă la mari realizări profesionale. Au devenit cercetători sau şi-au înfiinţat companii în cele mai renumite ţări ale lumii. Numele şi activitatea lor sunt modele de viaţă pentru cei care încă mai încearcă să-şi găsească rostul în viaţă.

Felix Crişan are companie în Sillicon Valley

Felix Crişan, originar din Alba Iulia, este unul dintre fondatorii unei companii româneşti care deţine supremaţia pe piaţa micro-plăţilor electronice. A absolvit Colegiul „Horea Cloşca şi Crişan” şi apoi universitatea, la Bucureşti. A lucrat pentru IBM şi HP şi apoi şi-a făcut propria sa afacere în ţară. Aplicaţia realizată de el s-a situat în top 3 cele mai votate tehnologii în cadrul primei expoziţii dedicate start-up-urilor prezente în centrul mondial al giganţilor din domeniul IT, Silicon Valley.

Felix Crişan a absolvit Colegiul Naţional ”Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia în 1992, urmând apoi între anii 1992 – 1997 cursurile universităţii din Bucureşti, specializarea Informatică. A început din poziţia de analist programator, ajungând în 2003 să lucreze pentru IBM, iar în 2005 să devină consultant în industria telecom pentru Hewlett-Packard România. Împreună cu un grup de colegi, a dezvoltat o aplicaţie care a reuşit să cucerească piaţa românească a micro-plăţilor electronice. A devenit astfel cofondator al Netopia System – o companie care furnizează soluţii de SMS marketing şi plăţi electronice, poate cea mai bine dezvoltată de pe piaţa din România.

În 2007, Netopia a trimis 3,6 milioane mesaje în scopuri de marketing, iar în 2008 a trimis 15 milioane de mesaje, dar s-a investit şi în soluţii de plată electronică. Cu peste 35 de milioane de sms-uri livrate în 2009 şi relaţii contractuale cu toţi operatorii de telefonie mobilă din România, web2sms.ro deţine 50% din piaţa locală de servicii de comunicare şi marketing mobil. Lansat în 2006, serviciul de plăţi prin telefon mobilPay.ro a înregistrat o dublare anuală a numărului de tranzacţii procesate, ajungând la o cotă de piaţă de 80% în 2009. La finele anului trecut, mobilPay.ro a fost extins şi în zona plăţilor online prin card bancar.

Diana Bâldea – cea mai tânără femeie dirijor de cor

La vârsta de 32 de ani, albaiulianca a ajuns cea mai tânără femeie-dirijor de cor din România. Moştenind talentul muzical al mamei sale, Diana Bâldea a început să exerseze la pian pe când avea doar patru ani. În 1996 a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia şi s-a înscris la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializările sale principale fiind pedagogia muzicală şi pianul. În 1999 a plecat în Germania pentru a-şi continua studiile la Academia „Robert Schumann” din Düsseldorf şi le-a finalizat cu două licenţe, una în Dirijat Cor academic şi Pian în 2004, şi una în Dirijat Orchestra şi Pian în 2007.

diana baldea alba

În vara anului 2006 a participat şi la un curs de dirijat la Filarmonica din Braşov pentru care a fost susţinută financiar de Primăria Municipiului Alba Iulia şi de Prefectura Judeţului Alba. Din 2003 este membră a Corului “Collegyum Bizantinum” din Aachen, un cor cu o vechime de 30 de ani. S-a întors în ţară cu gândul de a pune în practică ce a învăţat în străinătate. În 2008 a participat la un concurs organizat de Opera din Braşov, a luat cele mai mari note şi astfel a obţinut postul de dirijor de cor.

Sergiu Paşca – cercetător la Univeristatea Standord din SUA

La doar 30 de ani, Sergiu Paşca, un tânăr din Aiud este considerat unul dintre cei mai buni cercetători români. Are titlul de doctor în cercetare şi urmează studii postdoctorale la Universitatea de Medicină Stanford, din California, SUA. În anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală. În 2014 a primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”. Pentru meritele sale, i-a fost decernat titlul de Cetăţen de Onoare al Municipiului Aiud. Potrivit primarului din Aiud, Horaţiu Josan, Sergiu Paşca este unul dintre cei mai renumiţi cercetători români, care a reuşit să contribuie la progresul medicinii, prin activitatea sa ştiinţifică.

Sergiu Paşca

Tânărul s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale. În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Munca de cercetare desfăşurată în domeniile ştiinţelor medicale şi în special studiul aplicat asupra problemei bolnavilor de autism i-au atras recunoaşterea internaţională, obţinând premii de excelenţă, nominalizări şi burse renumite din partea celor mai consacrate instituţii în domeniu, din întreaga lume, mai precizează sursele citate.

Radu Rusu sau „Zuckerberg” de România

Tânărul de 33 ani care, care a fondat în Silicon Valley o reţea de socializare despre care investitorii spun că este următorul Facebook, este originar din Alba Iulia. A creat o aplicaţie de photo sharing 3D care a atras atenţia investitorilor, firma pe care o conduce albaiulianul, Fyusion, fiind comparată cu giganţii Facebook şi Google. Afacerea pe care a dechis-o în SUA a primit în urmă cu câteva luni o finanţare de 3,5 milioane de dolari. Finanţarea a fost folosită pentru a crea o aplicaţie de photo sharing 3D, disponibilă pentru iOS şi Android, dezvoltată în formatul „surround view”. Aplicaţia creată pentru telefoane mobile şi tablete permite utilizatorilor să realizeze fotografii pe care să le poată mişca pentru a vedea ce este în jurul subiectului.

radu rusu alba

Tânărul cercetător a precizat că aplicaţia poate face face panorame „selfie”, permite efecte de „slow motion” echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă şi „taguri 3D care se pot pune pe obiecte şi se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion”. A absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Specializarea – Automatică şi Informatică Industrială în 2004, iar în 2009 a absolvit cu ”Summa cum Laude” TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a dat şi doctoratul în Computer Science. Aici s-a alăturat în 2005 grupului de cercetare Intelligent Autonomous Systems.

Din 2012 este preşedintele ONG-ului „Open Perception” care are ca scop realizarea de softuri gratuite pentru procesarea imaginilor 2D şi 3D. Din 2009 până în 2012, a fost cercetător la Willow Garage, un laborator unde se creează programe open source pentru aplicaţii robotice. În perioada 2010 – 2012, a predat la Universitatea Stanford în calitate de cadru didactic invitat. Cu doi ani în urmă, a fost cercetător la Stanford Research Institute (SRI) International. În 2013, Radu Rusu a reuşit să obţină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează:”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

„Paşca Lab“ la Universitatea Stanford din SUA. Cercetătorul român Sergiu Paşca descifrează tainele autismului

Steve Jobs de România. Cum a reuşit un student chiulangiu din Cluj să facă în Silicon Valley internetul viitorului, cu o aplicaţie-viral de 3,5 milioane de dolari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite