VIDEO Termen la Alba Iulia, în procesul prin care Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare: dosarul pleacă la Curtea de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat marţi, 27 noiembrie, solicitarea procurorului general Augustin Lazăr cu privire la suspendarea procedurii de revocare din funcţie. S-a admis excepţia, iar dosarul va pleca la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE ORA 13.35 Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia necompetenţei teritoriale a instanţei. Dosarul va pleca pentru judecare la Curtea de Apel Bucureşti. ”Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal invocată de pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei şi în consecinţă, Declină competenţa de soluţionare a cererii de suspendare a executării actului administrativ formulată de reclamantul Augustin Lazăr - procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27.11.2018”, se precizează în minuta deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia.

UPDATE ORA 13.00 Completul de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia a rămas în pronunţare în ceea ce priveşte competenţa de judecare a cauzei. Ministerul Justiţiei a solicitat, prin intermediul consilierului juridic prezent la proces, să se constate că instanţa din Alba Iulia nu este competentă să judece cauza, care, în opinia acestora, ar trebui să fie judecată de către Curtea de Apel Bucureşti. S-a invocat faptul că ”procedura este prin excelenţă instituţională şi nu între persoane fizice”. 
 

De cealaltă parte, avocatul care susţine cauza procurorului general a solicitat ca dosarul să rămână la Curtea de Apel Alba Iulia, în condiţiile în care Augustin Lazăr îşi are domiciliul în acest oraş şi a formulat acţiunea în contencios administrativ în calitate de persoană fizică. Pronunţarea se va face la ora 13.30.

Un prim termen în acest proces a avut loc săptămâna trecută, însă dezbaterile au fost amânate pentru că există o cerere de intervenţie din partea unei asociaţii de procurori, în favoarea reclamantului precum şi pentru studierea întâmpinării depuse de către Ministerul Justiţiei.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la instanţă o cerere de suspendare a procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei. De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. Primul termen în acest dosar fusese stabilit în 20 noiembrie, la o zi după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Amânarea a fost solicitată de către avocatul Ovidiu Podar, care l-a reprezentat pe procurorul general şi care a invocat că nu a apucat să studieze întâmpinarea depusă la dosar de către Ministerul Justiţiei. Consilierul juridic care a reprezentat MJ şi pe ministrul Tudorel Toader s-a opus amânării cauzei, solicitând, totodată, respingerea acţiunii ca inadmisibilă, pe motiv că nu ar fi un act administrativ. Judecătorul a decis, însă, să amâne cauza şi a dat un nou termen peste o săptămână.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus, în 2 noiembrie, la CA Alba Iulia, o acţiune în contencios administrativ, prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie. Lazăr a solicitat, de asemenea, şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii menţionate, inclusiv a Raportului privind activitatea managerială a procurorului general. 

Augustin Lazăr a menţionat că unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este desfăşurarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10 august, invocarea acestui motiv constituind, în realitate, "o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale". ”Solicităm instanţei să constate că, în procedura desfăşurată de ministrul justiţiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la apărare al procurorului vizat de această măsură nu a fost asigurat, nefiind în măsură să prezentăm ministrului, anterior formulării propunerii, motivele şi documentele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri”, susţine Augustin Lazăr, în cererea de suspendare a procedurii de revocare.

De asemenea, procurorul general consideră că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte ”elementele unei veritabile proceduri disciplinare”. ”Prin efectele pe care le produce în plan concret, asupra carierei procurorului ce ocupă o funcţie de conducere, procedura declanşată de ministrul justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu (…) Având în vedere efectele pe care le produce în concret propunerea de revocare din funcţie, dar mai ales faptul că avizul Consiliului Superior al Magistraturii -Secţia pentru procurori are caracter consultativ, singura etapă a procedurii în care pot fi discutate aspecte ce vizează legalitatea intrinsecă a propunerii este cea desfăşurată în faţa ministrului justiţiei”, se arată în cererea de suspendare. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite