S-a redeschis o peşteră celebră din Apuseni. A fost realizat un nou sistem de acces mult mai sigur FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera are un nou sistem de acces, mult mai sigur. Foto: ziarulunirea.ro
Peştera are un nou sistem de acces, mult mai sigur. Foto: ziarulunirea.ro

Gheţarul de la Scărişoara, cel mai important obiectiv turistic natural din Alba şi unde se află cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume, închis pentru public de peste un an, a fost repus de joi în circuitul turistic.

Vizitat anual, cu deosebire din mai până în septembrie, de peste zece mii de turişti în medie, Gheţarul a fost închis publicului în ultimul an, din cauza faptului că scările de acces nu mai prezentau siguranţă. 

Pentru a fi redat circuitului turistic, autorităţile locale au demarat un proiect de înlocuire a scărilor de acces în Gheţar. Investiţia a costat aproxiamtiv 1,5 milioane de lei, fiind suportată din fonduri de la bugetul local al comunei Gârda de Sus.

Peştera, în care temperatura este de minus două grade Celsius, a fost redeschisă din 1 iulie, putând fi vizitată zilnic între orele 10,00 şi 18,00. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru elevi şi studenţi şi de 13 lei pentru adulţi.

Primele menţionări despre Gheţarul Scărişoara ca obiectiv turistic au fost făcute în 1847 şi 1857, unde se menţionează echiparea cu scări de lemn a avenului de intrare în gheţar. Acest lucru dovedeşte că gheţarul era cunoscut şi explorat de moţi, care utilizau gheaţa şi apa din această zonă secetoasă cu mult timp înaintea primilor vizitatori.

pestara ghetar scarisoara apuseni

Peştera are o lungime de peste 700 de metri şi o diferenţă de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (puţ vertical) adânc de peste 50 de metri şi un diametru de 50 de metri, echipat cu scări metalice.

Gheţarul de la Scărişoara adăposteşte un depozit de gheaţă fosil format în urmă cu peste trei milenii şi jumătate. Blocul de gheaţă are grosimi între 11 şi 36 de metri, potrivit unor sondaje efectuate cu ajutorul unui radar pentru a se vedea care este structura gheţii în profunzime.

pestara ghetar scarisoara apuseni

În peşteră trăiesc lilieci, gândăcei de doi-trei milimetri, numiţi Pholeuon prozerpinae glaciale, iar din sedimentul ''Rezervaţiei Mari'' a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (strămoşul caprei). 

Vă recomandăm să mai citiţi:

În cinci case izolate din Apuseni s-a aprins becul pentru prima dată FOTO

Moarte stupidă la 22 de ani. Cum s-a transformat o joacă într-o tragedie. Prietenii sunt devastaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite