Reţea de opt traficanţi de etnobotanice trimisă în judecată de DIICOT Alba Iulia. Mulţi consumatori erau internaţi în spital în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt bărbaţi cercetaţi pentru trafic de etnobotanice şi vânzare de substanţe psihoactive în trei judeţe au fost trimişi în judecată de procurori de la Serviciul Teritorial DIICOT Alba Iulia. Membrii reţelei sunt acuzaţi că vindeau etnobotanice chiar şi în şcoli, mulţi dintre consumatori, în special minori, ajungând la spital în stare gravă.

Reţeaua de traficanţi de etnobotanice era formată din 11 membri. Unul dintre aceştia, Călin Opriţa, de 30 de ani, a decedat subit în octombrie 2016, în urma unui infarct. Cei opt inculpaţi trimişi în judecată la Tribunalul Alba, în 21 martie 2017, sunt: Roşu Alexandru Dumitru, Matei Alexandru Ovidiu, Almăşan Iuliu Gavril, Dura George Virgil Alin, Baciu Alin Daniel, Candrea Sebastian, Gâlea Horia Ionuţ şi Tuhuţ Narcis Evius.

Gruparea a fost destructurată în martie 2016. Poliţişti de la BCCO Alba Iulia  au efectuat atunci 19 percheziţii la domicilii ale inculpaţilor din Alba, Cluj şi Hunedoara. Acuzaţiile erau de constituire grup infracţional, trafic de droguri şi operaţiuni ilegale cu substanţe cu efecte psihoactive.

Potrivit anchetatorilor, grupul opera în perioada 2015-2016 în Alba Iulia, în scopul deţinerii şi vânzării de droguri de risc, precum şi pe linia efectuării de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive. Aceştia procurau din Spania materia primă folosită la fabricarea substanţelor interzise, iar ulterior le prepararau, în mod artizanal, într-un laborator improvizat. 

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 2 kilograme de substanţe folosite pentru obţinerea produselor finite şi care urma să fie comercializată consumatorilor de pe raza judeţelelor Alba, Cluj şi Hunedoara. În laboratorul improvizat ar fi obţinut astfel substanţe cu efecte psihoactive, pe care le-ar fi pulverizat pe plante uscate şi mărunţite şi pe care le-ar fi porţionat în plicuri cu o greutate medie de un gram. Mulţi dintre tinerii consumatori au ajuns la spital şi au avut nevoie de tratament după ce au consumat din substanţele vândute de membrii grupării. 

Patru dintre inculpaţi au reunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedură simplificată, fiind condamnaţi în februarie şi martie 2017 la închisoare cu suspendare. Miga Marius Cristian a fost condamnat în 20 februarie 2017 la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. De la acesta, instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 13.000 lei, bani obţinuţi din vânzarea substanţelor interzise (260 plicuri x 50 lei/plicul). În 6 martie 2017 au fost pronunţate pedepse pentru alţi doi inculpaţi: Pop Mihai Simion a primit 1 an de închisoare cu suspendare, iar Motrici Ciprian Vasile a primit 2 ani cu suspendare, pentru aceeaşi infarcţiune. Instanţa a confiscat de la aceştia sumele de 75 lei, respectiv 600 de lei, bani rezultaţi tot din vânzarea etnobotanicelor.

Citiţi şi:

Paradisul animalelor sălbatice, la câţiva kilometri de Alba Iulia FOTO

România lucrului prost făcut. Barajul abandonat într-un paradis natural după o cheltuială de 11 milioane de lei

Efectul a 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru Alba Iulia: mai multe construcţii, record de creştere a populaţiei, o maşină la doi locuitori

Satul necunoscut din Alba transformat în atracţie turistică: are stânci uriaşe, chei şi peşteri

Artistul care a dus folclorul românesc la Balul Operei din Viena. Povestea de viaţă a lui Liviu

 

Burz, românul care a plecat în lume cu 100 de mărci în buzunar

Aventura vieţii pentru un IT-ist român: Africa traversată pe bicicletă de la nord la sud, pe o distanţă de 11.000 de kilometri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite