Pentru prima dată în viaţă, doi bătrâni de 80 de ani din Apuseni au lumină în case

Pentru prima dată în viaţă, doi bătrâni de 80 de ani din Apuseni au lumină în case

Doi bătrâni dintr-un sat din Apuseni, care trăiesc singuri de zeci de ani, au pentru prima dată în viaţă lumină în casele lor. Câţiva oameni cu suflet mare au adunat o sumă de bani cu care au cumpărat două panouri fotovoltaice pe care le-au montat la locuinţele lui tanti Salvina şi nea Niculiţă, din satul Ciocăneşti, comuna Mogoş.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nicolae Moişiu şi Salvina Stanc sunt doi bătrânei de 84 de ani şi 80 de ani care locuiesc în vârf de munte, în cătunul Ciocăneşti, comuna Mogoş, din Apuseni. Stau singuri de zeci de ani şi au ajuns aproape la capătul puterilor. Rudele pe care le mai au fie au uitat de ei, fie sunt tot în vârstă şi nu mai pot să îi ajute.
 
Tanti Salvina şi Nea Niculiţă, cum sunt cunoscuţi cei doi în cătunul de pe munte, stau la circa 1 kilometru unul de altul. Au fiecare câte o locuinţă veche, din lemn, acoperită cu paie, cum numai în Apuseni mai există. Cei doi bătrâni reprezintă o clasă socială pe cale de dispariţie: oamenii munţilor, care s-au născut, trăit şi care, cel mai probabil, vor muri aici.

Lumină în casa Salvinei Stanc. Foto: Mihaela Gligor
 
Femeia a fost căsătorită timp de şapte ani, dar a rămas văduvă de tânără şi de atunci locuieşte singură în bordeiul ei. Bătrânul nu a fost însurat niciodată. Amândoi au trăit din creşterea animalelor şi din agricultura de subzistenţă pe care au putut să o practice pe lângă casă. Nefiind angajaţi niciodată, nu au pensie. Au, în schimb, fiecare un ajutor social în valoare de 100 de lei pe lună pe care îl primesc de la primărie. Cu această sumă de bani trebuie să supravieţuiască o lună întreagă. Nu au nici rude care să se intereseze de ei şi să îi mai viziteze din când în când. Femeia mai are un frate care are aproape aceeaşi vârstă ca ea, iar bătrânul doar nişte nepoţi care au ”uitat” de el.
 
Foto: Horia Mihai Gligor
 
Tanti Salvina mai poate avea grijă de doar 8 găini. Mai ţine pe lângă casă câteva pisici şi doi câini, pentru pază. Nea Niculiţă mai are 11 oi, dar face cu greu faţă nevoilor de îngrijire a acestora. Cei doi mai au vecini, însă aceştia locuiesc la distanţe cuprinse între 500 de metri şi 1 kilometru. În cătunul Ciocăneşti mai sunt 10 case, în timp ce satul de care aparţin, Valea Barnii, este ceva mai mare având circa 60 de locuitori. Sâmbătă, 10 decembrie, cei doi bătrâni au văzut lumina electrică pentru prima dată în casele lor. Câţiva oameni inimoşi din Alba, Hunedoara şi Cluj au pus la care o campanie de donaţii, susţinută de Radio Cluj, şi au adunat suma (aproximativ 3.000 de lei) necesară achiziţionării a două panouri fotovoltaice. Sâmbătă, aceşia au urcat la Ciocăneşti şi au montat panourile la cele două locuinţe. Tanti Salvina şi Nea Niculiţă au acum, pentru prima dată în viaţa lor, lumină în casele proprii.
 
”Mă bucur că de la o mică plăsuţă dusă de mine cu alimente în vară am ajuns să le facem inclusiv lumina! În vară trecând prin zonă şi făcând un traseu de legătură între comunele Mogos şi Sălciua am cunoscut situaţia în care se aflau tanti Salvina şi nea Niculiţă! Eram singur făceam poze, am ajuns la cei doi bătrânei şi le-am cunoscut povestea. În săptamana următoare am fost singur iar la ei cu alimente şi cu carneţelul în care notam ce mai au nevoie. În această toamnă echipa cu care facem drumeţii mi s-a alăturat şi împreună şi cu Radio Cluj am reuşit să achiziţiona panourile”, a spus Ion Crişan din Abrud. Alături de acesta au mai fost implicaţi în acţiunea de ajutorare a celor doi bătrâni Marius Turc, Horia Mihai Gligor, Adrian Mîndula şi Ioan Benea Jurca. Vârstnicii au mai primit alimente, saltele, pilote şi lemne, astfel încât, acum, pot trece liniştiţi peste iarnă.
 
Foto: Mihaela Gligor
 
Comuna Mogoş în ansamblu este una dintre cele mai sărace din România. Are o populaţie de aproximativ 700 de locuitori, majoritar îmbătrânită, care locuieşte la o altitudine de peste 800 de metri, pe dealuri, vârfuri muntoase şi în depresiuni formate de văile din zonă. Comuna are 21 de sate împrăştiate pe o suprafaţă de 81 de kilometri pătraţi. Cel mai facil acces este din drumul naţional 74, în zona oraşului Abrud, prin comuna Bucium, pe un drum judeţean asfaltat până în satul Mogoş. Distanţa este de aproximativ 40 de kilometri. Din centrul comunei Mogoş, se mai parcurge un drum de circa 3 kilometri pe un drum pietruit până la intrarea pe Valea Barnii unde se află cătunul Ciocăneşti.
 
Foto: Horia Mihai Gligor
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările