Ovidiu Domşa, profesorul de informatică cu doctorat în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Domşa are o experienţă de peste 20 de ani la catedră. Actualmente este profesor de informatică în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia şi se ocupă de o serie de proiecte. Este cel care a pus bazele primului centru de informatică din cadrul unei instituţii şcolare din Alba.

Profil
Născut la:12 decembrie 1963, Alba Iulia
Sudii: doctorat în istorie Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia
Familie: doi copii

Ovidiu Domşa este doctor în istorie şi a realizat o prezentare în varianta 3D a Traseului celor trei fortificaţii din Cetatea Alba Carolina, dar şi hărţi virtuale în domeniul arheologiei sistemice.

Pionerat în informatică

„În anul 1990 am venit la Alba Iulia pentru a pune pe picioare prima secţie de informatică. A fost o perioadă de muncă foarte grea, dedicată pregătirii copiilor, dar care a avut rezultate excepţionale. Am fost prima echipă de informatică de la noi care s-a prezentat la Olimpiada naţională, obţinând în perioada 1991-1995 locuri pe podium“, a spus profesorul.

Ovidiu Domşa este cel care a pus bazele Centrului de informatică al Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia, primul de acest gen din cadrul instituţilor şcolare din judeţul Alba. În perioada 1993-2000 a fost coordonatorului centrului, înfiinţat ca urmare a unui proiect depus în cadrul programului „Computere pentru licee“, al fundaţiei Soros.

„Am derulat acest proiect împreună cu colegul meu Ioan Stanca. Am pus bazele unui centru modern, dotat cu 25 de calculatoare. Am fost primul liceu care s-a conectat prin internet cu alte 12 şcoli din judeţ, în perioada în care acest tip de comunicare era abia la început“, povesteşte Ovidiu Domşa.

Cu elevii pregătiţi în cadrul orelor de informatică a participat la o serie de concursuri internaţionale de matematică ori la Balcaniade.

Proiecte de mii de euro la universitate

Din anul 2000 activează în cadrul universităţii din Alba Iulia. „Am luat totul de la început. Am fost mai întâi asistent universiotar, iar primii ani au fost destul de dificili. Am reînceput activitatea în iniţierea studenţilor şi în scurt timp am reuşit să participăm la concursuri internaţionale, precum cel organizat de Microsoft“, a spus Ovidiu Domşa.

Acesta s-a implicat într-o serie de proiecte. A realizat o reconstruire 3D a Castrului Roman, după care s-au ghidat specialiştii, precum şi o prezentare a Traseului celor trei fortificaţii.

Acum se află în derulare unul dintre cele mai mari proiecte la care a participat. „Vrem să implementăm o reţea academică de e-learning prin care să fie create clase şi grupe de studiu, să fie permis accesul la materiale şi cursuri, arhivarea documentelor  şi catalogarea acestora. Aplicaţiile se desfăşoară în mod on-line şi pot fi accesate atât din interiorul facultăţii, cât şi din exteriorul acesteia. Valoarea proiectului este de peste cinci milioane de lei“, a precizat profesorul universitar Ovidiu Domşa.

Veţi organiza o şcoală de vară în IT?
O.D.
: „Da, este vorba despre prima astfel de activitate desfăşurată în domeniul IT din Alba Iulia. Evenimentul va avea loc în perioada 27-30 octombrie la universitatea albaiuliană şi se va desfăşura sub titlul «Inovaţie în tehnologie». Sunt aşteptaţi să participe studenţi, profesori universitari, elevi olimpici şi premianţi la diferite concursuri, precum şi companii din domeniu. “

Ce planuri de viitor aveţi?
O.D.
:  „În perioada imediat următoare urmează să particip la o universitate din Finlanda la un schimb de experienţă între cadrele didactice. Un student de-al meu a primit o bursă de studii la instituţia respectivă. În altă ordine de idei, am de gând să încep să lucrez la o carte în care să cuprind toate evenimentele şi experienţele prin care am trecut de-a lungul timpului“.
 
Ce-i place: „Îmi place sportul, am jucat 15 ani handbal de performanţă. Joia este o zi recreativă, dedecată activităţilor sportive. De trei ani, practic şi schi.  Atunci când am timp liber merg la pescuit. Îmi plac excursiile la munte şi călătoriile. Primul meu zbor cu avionul a fost în 1995 când am avut ocazia să ajung în Asia, unde am fost fascinat de minunăţiile descoperite în Thailanda, Malaezia ori Singapore. Colecţionez suveniruri din locurile unde ajung sau de la evenimentele la care iau parte“.

Ce nu-i place: „Nu am agreat niciodată politica. De obicei, accept atât părţile bune, cât şi cele rele ale unui om. Mă deranjează uneori cei care văd cu ochi mai puţin deschişi realizările unei persoane“.  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite