Miting pentru proiectul minier de la Roșia Montană. În paralel, protest anti-RMGC în capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitingul pentru demararea proiectului minier Sindicatul Minerilor din Roşia Montană are loc în centrul localității. În paralel,activiștii anti-RMGC protestează în București.

Mitingul pentru demararea proiectului minier din Munții Apuseni este organizat de  Sindicatul Minerilor din Roşia Montană, în centrul comunei. Mișcarea stradală a început sâmbătă, în jurul orei 10.30 şi  este autorizată până la ora 14.00.

Câteva sunte de oameni spun:„Vrem să muncim, proiectul să-l pornim”, „Nu suntem căpșunari, suntem mineri”,  „Vrem să muncim, nu să cerșim”.

„Roșia Montană nu e o vorba în vânt, pe care activiștii cu pretenții de ecologiști o tot rostesc pentru a fi în atenția publică. Roșia Montană suntem noi și copiii noștri, Roșia Montană este inimă Apusenilor și înseamnă minerit. Sindicatul Viitorul Mineritului organizează o adunare publică în Piață din Roșia Montană, pentru a arată țării întregi că ne-am săturat să vorbească alții în numele nostru, că nu mai putem acceptă că alții să ceară măsuri "pentru salvarea noastra", prin piețe pe la București, sub pretextul că ne vor binele!", spune  preşedintele sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu.

Protestataii susțin că vor să transmită Guvernului „că este momentul să ia decizia repornirii minei, să nu mai amâne și dea dovadă de responsabilitate și voința politică, pentru că noi dorim să avem locuri de muncă, noi și copiii noștri. Noi vrem să transmitem țării că mineritul crează locuri de muncă și aduce bani la buget pentru pensii și salarii", mai spune Albu.

Miting anti-RMGC în capitală

În paralel, are loc o mișcare de protest a activiștilor anti-RMGC  în București, de la ora 11. Sute de persoane îşi exprimă nemulţumirea  în faţa Ministerului Mediului. Îi cer  ministrului Laszlo Borbely să nu emită avizul de mediu pentru proiectul de la Roşia Montană. Protestul din Capitală, la care participă  atât oameni  din Roşia Montană cât şi bucureşteni, stă sub sloganurile:  „Roşia Montană nu e de pomană" şi „Nu dăm Roşia Montană pentru tot aurul din lume".

„Ministerul Mediului şi Guvernul se pregătesc ca, în dispreţul legilor şi procedurilor necesare, să elibereze acordul de mediu pentru proiectul exploatării de suprafaţă, cu cianuri. Pe de altă parte, în Parlament se doreşte votarea unei legi prin care companiile miniere private ar putea expropria în voie cetăţenii pentru terenurile de care au nevoie pentru proiectele lor! Se pregăteşte pasul decisiv în distrugerea Roşiei, iar dacă acest bastion al rezistenţei se prăbuşeşte, vor urma, alte şi alte exploatări similare în întreaga Transilvanie. Acum, numai solidaritatea noastră manifestată în stradă mai poate sta pavăză pentru ocrotirea Roşiei Montane şi a României. Roşia ne cheamă să o apărăm şi, prin aceasta, să ne apărăm pe noi înşine! Haideţi să ne unim forţele în cel mai mare marş de protest vreodată organizat de societatea civilă românească!“,susțin organizatorii mitingului anti-RMGC.

Cotată de specialişti ca cea mai veche aşezare minieră din România, atestată documentar de aproape două milenii, Roşia Montană a intrat în atenţia opiniei publice din 1997. La acea dată se înfiinţa societatea mixtă Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cu capital majoritar canadian, care anunţa că intenţionează să dezvolte, pe parcursul a 20 de ani, un amplu proiect de exploatare a zăcământului aurifer din zonă folosind tehnologii care au la bază cianura.

De  15 ani, proiectul Roşia Montană e ca un „ou“ fierbinte în mâinile politicienilor şi ale specialiştilor, puternic contestat atât de unii dintre locuitorii din Roşia Montană, cât şi de organizaţii ecologiste.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite