Mii de fotografii în Gheţarul de la Scărişoarea pentru o imagine 3D a celui mai mare bloc de gheaţă din România

Mii de fotografii în Gheţarul de la Scărişoarea pentru o imagine 3D a celui mai mare bloc de gheaţă din România

Speologii au realizat mii de fotografii cu ajutorul cărpra vor realiza o imagine 3D a gheţarului

Peştera Gheţarul Scărişoara adăposteşte cel vechi şi cel mai mare bloc de gheaţă subterană din lume. Speologi din ţară au demarat cercetări pentru a realiza imaginea tridimensională a blocului de gheaţa. Pentru aceasta s-au realizat mii de fotografii care vor fi introduse într-un soft special ce va permite reprezentarea 3D a peşterii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peştera Gheţarul Scărişoara are o grosime maximă de 36 metri, stabilită prin metoda GPR (Ground Penetrating Radar). Pe baza grosimilor gheţii stabilite şi a suprafeţei vizibile a blocului de gheaţă s-a estimat volumul la peste 120.000 de metri cubi, punându-l pe primul loc ca volum de gheaţă subterană.
 
„Cum metoda GPR nu ne dă toate informaţiile pentru a crea volumul şi astfel să avem o imagine tridimensională a blocului de gheaţă, anul acesta ne-am întors şi am început să lucrăm prin metoda <Structure from Motion> (SfM) în care se folosesc mii de imagini fotografice, care mai apoi printr-un soft special crează imaginea tridimensională a unui gol sau obiect”, a declarat prof. dr. Bogdan Onac, profesor la Universitatea din South Florida din Tampa (Statele Unite ale Americii) şi cercetător asociat la Institutul de Speologie ”Emil Racoviţă”, departamentul Cluj-Napoca.
 
 
„În ultimele zile am fost aici la Scărişoara realizând sute de fotografii zilnic pentru a fi folosite cu o tehnologie numită <Structure from Motion>. Cu această tehnologie putem realiza o reprezentare 3D a peşterii şi blocului de gheaţă. Facem aceasta pentru a înţelege în ansamblu acest bloc de gheaţă, şi sperăm să arătăm publicului peştera într-o formă în care nu a mai fost văzută până acum”, a spus geologul Jackson Hubbard – masterand la Universitatea South Florida din Tampa, Statele Unite ale Americii.

 
În urma acestui studiu se va avea o mai exactă estimare a volumului blocului de gheaţă, precum şi reprezentarea sa spaţială în golul subteran reprezentat de peşteră. Cercetarea s-a realizat cu sprijinul Primăriei comnei Gârda de Sus şi a Asociaţiei Speologice Sfinx din Gârda de Sus şi cu avizul Parcului Natural Apuseni, a trasmis preşedinte A.S. Sfinx Gârda, dr. Cristian Ciubotărescu.
 
 
”Realizăm un proiect comun între Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj Napca respectiv Universitatea South Florida (SUA). Acest proiect se bazează pe programul care permite generarea unei imagini tridimensionale a cavităţii subterane pe baza imaginilor statice înregistrate cu un aparat de fotografiat profesional. Acest program este un program nou. În ţară nu s-au mai făcut asemenea studii sau proiecte folosind acest program numit <Structure from Motion>”, a transmis conferenţiarul dr. Forray Ferencz-Lazar de la U.B.B. Facultatea de Biologie şi Geologie.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: