FOTO Vinul Cramei Ţelna din Alba, din Ducatul Veneţiei la curtea papilor de la Roma. Matei Corvin l-a comandat special pentru nuntă în 1489

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pivniţa cramei are o lungime de 150 de metri. Foto: Facebook
Pivniţa cramei are o lungime de 150 de metri. Foto: Facebook

La câţiva kiloemtri de Alba Iulia, în satul Ţelna, se află o cramă de vinuri renumită încă de pe vremea romanilor. Vinul produs aici a ajuns la curţile papilor de la Roma, în Ducatul Veneţiei şi a fost preferat de către voievodul Matei Corvin.

Crama Ţelna se află în Podgoria Alba Iulia, una din cele mai vechi din Transilvania, întinsă pe partea dreaptă a Mureşului, spre dealurile de miazăzi ale Munţilor Apuseni. Inima podgoriei este formată de dealurile din Şard, Ighiu, Ţelna, Bucerdea Vinoasă şi Cricău. Podgoria se află la adăpost de vânturi, curenţi reci şi brume, clima este dulce, verile sunt lipsite de călduri toride, iar toamnele sunt lungi, cee ace ajută la coacerea strugurilor pe îndelete.

Istoria Cramei Ţelna se pierde în negura vremurilor, la fel ca ţinutul înm care se află. Descoperirile arheologice din zonă arată că încă de pre vremea romanilor se cultiva viţa de vie, unele vestigii având ornamentaţii de origine viticolă. 

Vechime de peste 200 de ani

Există mărturii, potrivit cărora în anul 1173, vinurile de Ţelna, erau atât de bine cotate în Ducatul Veneţiei, încât la stabilirea preţurilor maximale ele au fost exceptate, ceea ce însemna o încurajare a vânzării. De asemenea, în anul 1293 s-au construit în Ducatul Veneţiei 15 galere pentru transportul vinurilor din acest ţinut. De vinurile

crama telna alba

produse la Crama Ţelna s-a bucurat şi voievodul Matei Corvin, existând mărturii potrivit cărora la nunta sa, în jurul anului 1489, a dat poruncă să se servească un vin renumit din această zonă a Transilvaniei. Ulterior, vinul nu a mai lipsit de pe masa Corvinilor, fiind preferat la castelul acestora din Hunedoara. Tot de la Ţelna era trimis la Roma, la curtea papilor, un vin renumit care era cunoscut încă din timpul administraţiei romane.

Pivniţa cramei oferă o călătorie în timp. Are o vechime de peste 200 de ani, fiind săpată în 1784, în forma literei ”U” într-un deal din centrul satului. Are o lungime de 150 de metri şi o lăţime de şase metri. Pivniţa are proprietăţi ideale pentru păstrarea şi maturarea vinurilor, temperatura medie pe toată perioada anului fiind de 10 -11º C, iar umiditatea este de 98 – 100%. Acest lucru se datorează mucegaiului nobil de pe pereţi şi sistemului de ventilaţie naturală asigurat prin nişe de piatră din bolta arcuită înaltă de trei metri. 

Patru soiuri de vin

Pivniţa Cramei Ţelna face parte dintr-un complex de clădiri, care a fost construit în prima jumătate a secolului al XVIII – lea, în stilul arhitecturii specifice Transilvaniei medievale, cu elemente de baroc târziu de sorginte asustriacă, cu ziduri groase de piatră şi bolţi arcuite. Pe lângă pivniţa Cramei, care şi-a păstrat renumele de-a lungul timpului, din complexul arhitectural mai fac parte conacul şi anexele. Conacul reprezintă clădirea centrală, fiind construit cu un nivel, la parter este crama, iar sapţiul de la etaj a fost destinat locuinţelor. Întreg complexul este înconjurat de ziduri înalte şi groase de piatră. De-a lungul timpului clădirea centrală şi anexele au avut de suferit în timpul răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan la 1784 şi în timpul revoluţiei de la 1848.

La Ţelna, cultivarea viţei de vie se realizează pe o suprafaţă de 43 de hectare, soiurile de viţă de vie cultivate fiind Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc. În afară de aceste trei soiuri se mai produce vinul reprezentat de cupajul dintre Fetească Regală cu Muscat Ottonel. Crama se poate vizita fără a fi plătită o taxă. Pot fi cumpărate vinurile produse şi îmbuteliate aici la preţuri de producător. Ţelna este un sat component al comunei Ighiu, aflat la 15 kilometri de Alba Iulia, la poalele Munţilor Apuseni.

Horea – iobagul care a făcut Răscoala pentru drepturile moţilor sau mason într-o lojă din Viena apropiată Împăratului? Explicaţia istoricilor

Amantlâcurile şi scandalurile care au zguduit Casa Regală: Regina Maria şi Carol al II-lea, sclavii iubirii. Regele Mihai şi secretul unei abdicări anunţate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite