Diavolii din biserica de la Runc, în pericol de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictura din interiorul monumentului istoric din comuna Ocoliş cuprinde scene unice în picturile vremii din Transilvania. Realizată în urmă cu 150 de ani, pictura se deterioreză în lipsa unui program de restaurare.

Biserica ortodoxă din satul Runc, comuna Ocoliş, are o vechime de 150 de ani şi este monument istoric din anul 2004. A fost construită pentru prima dată în anul 1733, dar a fost arsă de armata austro-ungară în perioada revoluţiei de la 1848 în semn de răzbunare faţă de susţinere locuitorilor satului a revoluţionarului Avram Iancu.

Pictură veche de 150 de ani


Acoperişul micuţei biserici a fost reparat în anul 1957, însă pictura nu a mai fost resturată de la realizarea acesteia în 1860, de către doi pictori din zonă: Constantin Giurgescu din Runc şi Ioan Cuc din Lupşa. Unicitatea acestei picturi este reprezentată de prezenţa unor diavoli în scenele reprezentate pe pereţii interior ai lăcaşului de cult.

image

Diavol încătuşat în pictura bisericii

Diavolii, la fel ca şi restul picturii, sunt realizaţi pe o pânză specială de cânepă ţesută de credincioasele din sat şi lipită de pereţii din lemn. Scenele cu diavoli sunt foarte rar prezente în picturile bisericeşti. „Diavolul poate personifica reprezentarea ciumei, poate avea trup de femeie sau barbă de ţap. Sunt asemenea reprezentări pe icoane de sticlă şi mai puţin în biserici. În general, diavolii erau pictaţi sub forma personajelor considerate duşmani ai comunităţii“, a spus Ioana Rustoiu muzeograf la Muzeul Unirii din Alba Iulia şi specialist în pictură veche.

Duşmanii comunităţii, reprezentaţi sub formă de diavoli

În biserica de la Runc, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril“, sunt două astfel de scene. Una îl prezintă pe un diavol înlănţuit, iar cealaltă este imaginea Judecăţii de Apoi, în care câţiva diavoli împing un grup de femei dezbrăcate spre gura unui balaur, semnificând iadul. Pentru a nu fi pierdută definitiv pictura are nevoie de lucrări de restaurare.

image

Clopotarul bisericii din Runc

Consiliul Judeţean finanţează lucrări la şapte biserici de lemn din Alba, dar este vorba doar despre investiţii la acoperiş sau la structura de rezistenţă. În ceea ce priveşte picturile foarte vechi, nu există resurse financiare pentru restaurare. „De când stau aici în satul Runc nu a fost reparată. Este păcat pentru că se distruge cu timpul. Ar trebui să rămână şi la cei mai tineri, să vadă cum se rugau strămoşii lor“, a spus Nicolae Anghel (75 de ani) clopotarul bisericii.

Primăria din Ocoliş a făcut demersuri pentru salvarea picturii, dar, deocamdată, au rămas fără un răspuns concret. „Am semnalat situaţia de la biserica din Runc şi aşteptăm să se aprobe un proiect de restaurare. La vremurile astea de criză nu cred că se va întâmpla prea curând. Am putea să o transformăm în obiectiv turistic pentru că, din câte am auzit, nu mai prea sunt astfel de picturi”, a spus primarul Alin Jucan.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite