Delia Vîlceanu a introdus în Alba sistemul de predare prin videoproiector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascăl de două decenii la Şcoala Generală „Vasile Goldiş“ din Alba Iulia, Delia Vîlceanu s-a despărţit la sfârşitul acestui an şcolar de a cincea generaţie de elevi, moment de satisfacţie, dar şi de regret.

Profil:
Data şi locul naşterii: 5 septembrie 1971, sat Limba, judeţul Alba
Educaţie: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu,  master în management educaţional, master în servicii publice
Ocupaţie: institutor la Şcoala Generală „Vasile Goldiş“ Alba Iulia
Starea civilă: căsătorită, un băiat

„Ştiam fiecare copil unde stă în bancă, iar acum clasa e goală. Îmi lipsesc foarte mult, îmi lipseşte mai ales acel zumzet pe care îl creau la ore“, ne destăinuie învăţătoarea. A şi ales, de altfel, această profesie pentru că se simte bine în mijlocul copiilor, îi îndrăgeşte.

„Foarte mulţi m-au întrebat de ce nu am renunţat la catedră, având în vedere că am terminat Facultatea de Drept şi Ştiinţe Juridice. Le-am răspuns că eu apreciez mult mai importantă descoperirea şi formarea viitoriilor magistraţi, medici sau profesori“, afirmă Delia Vîlceanu. Adaugă, însă, că ar fi onorată să lucreze în magistratură, dar consideră că în prezent locul dânsei este la catedră.

Repartizată acum 20 de ani, după absolvirea Liceului Pedagogic din Blaj, la şcoala în care predă şi la ora actuală, ţine să sublinieze faptul că a avut de învăţat foarte multe de la două dintre colegele sale mai experimentate. „Am crescut în umbra doamnelor învăţătoare Doina Puican şi Steluţa Mitrofan, la care se ştie că şi muzica bâzâie gramatical“, spune zâmbind.

Elevi în uniformă, ore deschise şi rezultate de excepţie

În urmă cu patru ani, când a preluat copiii de care tocmai s-a despărţit, Delia Vîlceanu a introdus la clasă un nou sistem de predare, prin videoproiector, demonstrând cât de important este tehnica modernă adaptată în învăţământ. „Am avut această idee, transpusă în practică cu ajutorul părinţilor, pentru că trebuie să fim mereu în pas cu evoluţia, cu lucrurile noi care apar. Cred că este singura clasă din judeţul Alba la care se predă prin intermediul videoproiectorului“, apreciază învăţătoarea.

Potrivit dânsei, prin această tehnică nouă a reuşit să capteze mai mult interesul copiilor, i-a motivat în plus la ore, s-a făcut mai bine înţeleasă. „Copiii interceptează mult mai frumos şi mai bine informaţia pe care eu doresc să le-o transmit. L-am folosit şi îl voi folosi în continuare videoproiectorul în funcţie de nevoile şi necesităţile elevilor“, precizează cu siguranţă.

Această convingere este argumentată de rezultatele de excepţie ale şcolarilor cărora le-a îndrumat paşii pe calea cunoaşterii, premiaţi în repetate rânduri la olimpiade şi concursuri şcolare.

Remarcabil este faptul că clasa Deliei Vîlceanu a avut singurul elev din judeţ (Amelia Breda) participant anul acesta la Concursul naţional interdisciplinar „La şcoala cu ceas“ (unde a obţinut menţiune) şi la Concursul naţional de matematică „Arhimede“, în cadrul căruia a câştigat un loc doi, la prima etapă, un loc unu, la etapa a doua şi o menţiune, la a treia etapă.

Dar elevii dânsei s-au remarcat şi prin ţinută, nu numai prin rezultate deosebite la învăţătură, fiind singurii din Şcoala „Vasile Goldiş“ care au purtat uniformă la ore, o uniformă aparte, croită după gusturile părinţilor. „Tot ceea ce se vede în clasă - video-proiector, băncuţe, zugrăveli, am realizat din fondurile părinţilor, care au apreciat propunerile mele şi chiar au participat la orele deschise pe care le-am organizat“, spune învăţătoarea.

Ce calităţi trebuie să aibă un bun dascăl?

D.V: „Un bun dascăl trebuie să iubească copiii, să depună pasiune în tot ceea ce face, să fie un bun pedagog, să ştie să transmită elevilor din cunoştiinţele sale. Trebuie să încerce să-şi facă lecţia atractivă în aşa fel încât şcoala să fie pentru elevi o mare bucurie, copiii să vină la ore din plăcere“.

V-aţi despărţit cu regret de elevii clasei a IV-a C. Care a fost însă satisfacţia d-voastră la această despărţire?
D.V.: „La finalul celor patru ani de muncă, nu există bucurie mai mare pentru un dascăl decât trecerea în revistă a nivelului de educaţie atins de elevii săi, nivel dat de diplomele şi premiile obţinute. Elevii mei au demonstrat, prin rezultatele realizate pe plan local şi naţional, că şcoala noastră, înainte de a se numi „Vasile Goldiş“, a fost, este şi va rămâne numărul unu“.

Ce-i place: „Îmi place lectura, citesc beletristică şi cărţi de documentare şi tehnică educaţională. Îmi plac drumeţiile şi muzica, ascult muzică pop, dance şi populară. La oameni apreciez demnitatea, responsabilitatea şi corectitudinea“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac mediocritatea, minciuna, hoţia şi laşitatea. Mă deranjează prostia şi, din păcate, în zilele de astăzi e foarte multă prostie. Îmi displace, de asemenea, lipsa de discernământ în dialog şi infatuarea, îngâmfarea“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite