Cum acţiona gruparea fiului de magistrat de la Tribunalul Cluj. Ionuţ Dincă a recunoscut trei fapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de falsificatori de documente şi „hackeri“ din care face parte şi Ionuţ Adrian Dincă, fiul Ioanei Nora Boiciuc, preşedintele Secţiei Penale a Tribunalului Cluj, era organizată pe trei paliere.

Pe primul palier se afla liderul grupării, Alexandru Mihai Preda, arestat în data de 19 iulie alături de alţi patru inculpaţi: Paul Eugen Niţă, Radu Alin Ienac, Adrian Pop şi Csete Tibor. Pe palierul al doilea se regăseau persoanele care se ocupau cu falsificarea cărţilor de identitate şi a altor documente cu care urmau să fie convinse victimele să plătească bani pentru maşinile puse fictiv la vânzare pe site-uri specializate de internet.

Ultimul palier era ocupat de „săgeţi“, adică pesoanele care convingeau victimele să plătească, încasau banii şi îi trimiteau liderului reţelei, nu înainte de a-şi păstra ei o parte din sumă. Din categoria „săgeţilor“ fac parte şi Ionuţ Adrian Dincă, respectiv Ioan Daniel Mărginean. Cei doi sunt cerectaţi în arest preventiv după ce Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut luni mandatul emis de Tribunalul Sibiu. Reţeaua a fost destructurată de poliţiştii de la „Crimă Organizată“ şi procurorii DIICOT în urma unei acţiuni desfăşurate în 19 iulie în judeţele Cluj, Alba, Vâlcea, Sibiu şi în Bucureşti.

Excepţii respinse

În cazul inculpaţilor Dincă şi Mărginean, avocaţii au invocat o serie de excepţii privind procedura procurorilor de cercetare penală, care au fost respinse de completul de judecată. „De bună voie s-a prezentat în faţa procurorului. A recunoscut fapta de uz de fals, în faţa procurorului şi a judecătorului. Nu este un pericol dacă va f cercetat în stare de libertate“, a spus avocatului lui Daniel Mărginean.

Inculpatul a precizat la rândul său că nu i-a cunoscut pe membrii grupării, cu excepţia lui Mihai Preda, de la care a primit documentele falsificate pe care le-a folosit ulterior. „Nu cunoşteam că ceilalţi membrii ai grupării desfăşurau activităţi de fraudă informatică. Regret faptele care sunt dovedite şi le recunosc“, a afirmat Daniel Mărginean în susţinerea recursului.

Vizitat de procurori acasă

Cauza lui Ionuţ Adrian Dincă a fost susţinută de doi avocaţi. Fiul judecătoarei Bocicuc a recunoscut trei fapte, dintre care două erau dovedite de procurori. „A recunoscut faptele. A adus singur dovezile pentru o faptă. Prejudiciul invocat de aproximativ 5.000 de euro va fi recuperat integral. Cu două zile înainte de a fi audiat a fost vizitat acasă, identificat şi legitimat de doi lucrători DIICOT. I s-a spus să ţină telefonul la îndmână pentru că va fi sunat pentru audieri. A dovedit bună credinţă“, a spus avocatul acestuia.

Cei doi sunt acuzaţi de de aderare la un grup infracţional organizat, fals privind identitatea, uz de fals şi înşelăciune. În cazul ambilor inculpaţi, avocaţii au încercat să demonstreze că cei doi nu au aderat la grupare, că nu ştiau de existenţa altor membri şi că au avut contacte exclusiv cu Mihai Preda. Procurorul DIICOT a solicitat menţinerea acestora în arest. „Au adus folosul infracţiunii pentru restul grupului infracţional“, a afirmat în instanţă procurorul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite