Cele mai valoroase pietre preţioase din lume. Nestemate rare care concurează diamantul
0Greutatea, culoarea, claritatea şi tăietura sunt factorii care determină valoarea unei pietre preţioase. Diamantul este cea mai cunoscută piatră preţioasă din lume, însă există multe altele care au o valoare foarte mare.
Una dintre cele mai scumpe pietre preţioase, în afară de diamant, este musgravitul. Este vorba de o piatră preţioasă extrem de rară din familia taafitelor, descoperită pentru prima oară în Australia de Sud. Se mai găseşte şi în alte zone, cum ar fi Antarctica, Groenlanda şi Madagascar, dar în cantităţi foarte mici. Preţul pe un carat este de 35.000 de dolari.
Jadeitul este cea mai scumpă, mai frumoasă şi mai rară categorie de jad. Această piatră preţioasă are diverse culori, inclusiv smarald, fiind asemănătoare cu jadul imperial. Cele mai preţioase pietre de această culoare se regăsesc în Myanmar. Valoarea pe carat a Jadeitului este de 20.000 de dolari.
Alexandritul a fost descoperit în Munţii Ural din Rusia în anul 1830 şi este o piatră preţioasă foarte rară, prin
urmare foarte greu de găsit şi cumpărat. Această piatră preţioasă este populară datorită proprietăţilor sale optice deosebite şi suferă schimbări impresionante de culoare în funcţie de lumină, lucru determinat de faptul că este formată dintr-o combinaţie rară de minerale: crom, fier şi titan. Piatra este definită de pleocroism, adică îşi schimbă culoarea în funcţie de modul în care ea este privită. În plus, ea îşi schimbă culoarea şi în mod independent, în funcţie de unghiul de vizualizare sub o sursă de lumină artificială: culoarea ei este albastru-verzui sub lumină naturală şi devine purpuriu-roşcat în lumina artificială. Valoarea pe un carat a acestei pietre preţioase este de 12.000 dolari.
Berilul roşu mai este cunoscut şi sub numele de smarald cărămiziu sau smarald roşu. Această piatră preţioasă are diferite nuanţe, existând într-o gamă de culori de la zmeură roz până la roşu purpuriu. În ciuda numelui său de smarald cărămiziu, berilul roşu nu este un
smarald, ci este o piatră preţioasă complet diferit. Berilul roşu are un preţ de 10.000 de dolari pe carat şi a fost descoperit pentru prima dată în anul 1904 în munţii Wah Wah din Utah şi se pare că este mai rară decât rubinul.
Benitoitul este o piatră preţioasă extrem de frumoasă, albastră, culoarea ei având o dispersie a luminii mai mare decât unele diamante. Această piatră preţioasă a fost descoperită în râul San Benito din California. De aici provine şi numele ei. Cu cât culoarea ei este mai închisă, cu atât dispersia luminii este mai redusă. Benitoitul nu este doar una dintre cele mai scumpe pietre preţioase din lume, ci este considerată şi una dintre cele mai frumoase pietre preţioase găsite până acum. Preţul pe carat - 3.800 de dolari.
Pietrele preţioase de opal negru se diferenţiază prin faptul că nici una nu seamănă cu alta. Altfel spus, fiecare are „individualitatea” ei. În comparaţie cu alte pietre de opal, cel negru este considerat cel mai rar. Din acest motiv se numără şi printre cele mai preţioase pietre. Opalul negru este cea mai rară formă de opal. Majoritatea pietrelor de opal negru din lume provin din Australia. Opalul negru are un fundal negru, întunecat, iar mijlocul lui are diverse modele cu aspect de foc. Valoarea pe carat - 3.500 de dolari.
Taaffeitul are o valoare pe carat de 2.500 de dolari şi nu este o piatră preţioasă foarte cunoscută, întrucât este foartă rară. De fapt, se consideră că există cu câteva milioane de diamante mai mult decât de Taaffeit. Piatra preţioasă a fost descoperită pentru prima dată în anul 1945 de către un gemologist într-un magazin de bijuterii din Dublin, Irlanda. Iniţial, cel care a văzut piatra a crezut că este spinel, o altă piatră preţioasă. Însă, la o privire mai atentă a observat unele diferenţe, inclusiv modul în care se reflectă lumina.