Cât s-a cheltuit în Alba pentru ”bătălia” cu noul coronavirus. Circuitul a milioane de euro verificat de Curtea de Conturi
0Activităţile de combatere a epidemiei de COVID-19 în Alba, în perioada stării de urgenţă, s-au situat la valoarea de aproape 40 de milioane de lei, potrivit unui raport al Curţii de Conturi
Camera de Conturi Alba a controlat Direcţia de Sănătate Publică, spitalele implicate în activitatea de tratare a bolnavilor de coronavirus, AJOFM şi Agenţia de Prestaţii Sociale. În total este vorba despre cheltuieli cifrate la 39,42 de milioane de lei (8,1 milioane de euro).
Suma de 16,2 milioane de lei reprezintă bani de la bugetul local şi 8,8 milioane de lei de la cel de stat. Alte aproape 8 milioane de lei au fost repartizate de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Banii s-au cheltuit în primul rând pentru achiziţia de materiale şi echipamente, pentru amenajarea spitalelor COVID-19 şi pentru realizarea fluxurilor pentru pacienţi. Nu au lipsit nici donaţiile, în perioada respectivă, când spitalele din judeţ se luptau cu o criză acută de materiale sanitare care nu se găseau nicăieri pe piaţa din România.
Peste 2,2 milioane de lei au fost obţinute din sponsorizări în bani şi aproape 4,2 milioane din sponsorizări în natură (exprimate valoric). Donaţiile realizate la momentul oportun de companii precum Transavia, care a asigurat încă din primele săptămâni aparatura necesară pentru efectuarea testelor Covid-19, la momentul respectiv inexistentă în judeţ, precum şi echipamentele medicale auxiliare: echipamente şi măşti de protecţie, medicamente şi alte materiale.
O altă categorie de cheltuieli verificată de Curtea de Conturi a fost cea cu privire la costurile carantinei persoanelor care se întorceau din străinătate sau care au intrat în contact cu cazuri confirmate. Suma cheltuită în judeţul Alba, la peste 4,33 milioane de lei. Astfel, la nivel de judeţ au fost carantinate 1.203 persoane în cele două luni şi s-au cheltuit pentru acest lucru 4.333.210 lei.
Cele mai mari chelutieli sunt legate de carantinarea în spaţii special amenajate pe bază de contract. Folosirea acestor spaţii de cazare pentru cazarea persoanelor aflate în carantină a adus venituri importante unor hoteluri şi pensiuni din judeţ. Criteriul de selecţie şi aprobarea unităţii de cazare s-a făcut, potrivit reglementărilor din perioada stării de urgenţă, de către o comisie formată din reprezentanţii mai multor instituţii cu atribuţii implicate în gestionarea situaţiei: DSP, IPJ, ISU, DSP, Instituţia Prefectului. Proprietarii de hoteluri au făcut solicitările, iar comisia a decis unde să fie cazaţi oamenii.
La nivel naţional, judeţul Alba se află pe locul al 12-lea în ceea ce priveşte cheltuiala pe fiecare persoană carantinată. Media banilor consumaţi cu fiecare persoană în perioada de carantinare este de 3.602 lei. Cel mai mult au plătit autorităţile din Bucureşti – 5.462 de lei, Braşov – 5.389 de lei şi Giurgiu – 4.491 de lei, se mai arată în documentul Curţii de Conturi.