Aventuri la limită: Păianjeni uriaşi în peşteri din Apuseni VIDEO

Aventuri la limită: Păianjeni uriaşi în peşteri din Apuseni VIDEO

Păianjeni uriaşi în peştera Huda Oilor. Foto captura youtube

Pasionaţii de aventuri la limită care includ şi întâlniri cu păianjeni uriaşi pot trăi momente unice în peşteri din Apuseni. Microclimatul unic din aceste peşteri, cu temperaturi constante, face ca păianjenii să se simtă foarte bine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre peşterile în care pot fi întâlnite diferite specii de păianjeni este Huda Oilor din cătunul Casa de Piatră, comuna Arieşeni. Peştera are o lungime de aproximativ 500 de metri şi o diferenţă de nivel faţă de intrare de minus 47 de metri. Peştera nu este foarte cunoscută comparativ cu altele din această zonă şi face parte din sistemul formaţiunilor de calcar din zona Casa de Piatră, care mai cuprinde Coiba Mare, Coiba Mică, Huda Orbului şi Gheţarul de la Vârtop.


Video: itdor channel, youtube

Specialiştii în domeniu susţin că pianjenii se dezvoltă şi hibernează în aceste peşteri în condiţiile temperaturilor constante existente aici, atât vara cât şi iarna. În anotimpurile călduroase stau mai mult prin pădure, în timp ce iarna hibernează în peşteri. Se ajunge la cătunul Casa de Piatră, fie din Arieşeni, fie din Gârda de Sus. Accesul cel mai facil este pe Valea Gârda Seacă,  pe o distanţă de 12 km de centrul comunei  Gârda de Sus, la o altitudine cuprinsă între 1.000 şi 1.200 m.

Cătunul  înconjurat de stânci, de unde i se trage şi numele, este căminul a aproximativ 20 de familii, dar şi raiul speologilor şi artiştilor fotografi care vin aici pentru a vizita peşterile din zonă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: