Alina Bica, martor în dosarul comisarului Traian Berbeceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bica este arestată preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale. Foto Mediafax
Alina Bica este arestată preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale. Foto Mediafax

Fostul şef al DIICOT, Alina Bica, va fi audiată în calitate de martor în dosarul comisarului şef Traian Berbeceanu. Instanţa de la ÎCCJ a aprobat solicitarea fostului comandant de la BCCO Alba Iulia cu privire la audierea ex-procurorului, aflat în arest preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale.

Potrivit hunedoaralibera.ro, confruntarea Alina Bica – Traian Berbeceanu ar trebui să lămurească multe din aspectele semnalate de poliţist încă de la reţinerea sa, în octombrie 2013. La acea vreme, prin intermediul unei scrisori, comisarul şef a susţinut că Alina Bica fusese informată cu privire la neregulile semnalate în funcţionarea DIICOT Alba în rapoartele înaintate în cursul verii anului 2013, însă nu a luat nicio măsură. Mai mult, Alina Bica a avizat, ulterior, toate acţiunile fostei conduceri a DIICOT Alba Iulia îndreptate împotriva poliţistului. 

Procurorii DNA au prezentat în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată Ioan Mureşan, Nicolaie Cean şi Alin Muntean, o discuţie purtată între comisarul şef Traian Berbeceanu şi adjunctul şefului Poliţiei Române, chestorul Florentin Robescu. Berbeceanu îi povesteşte lui Robescu cum s-ar fi încercat muşamalizarea raportului în care erau prezentate posibile fapte de corupţie ale celor trei inculpaţi. Comisarul îi relatează o discuţie pe care a avut-o cu Alina Bica în biroul acesteia de la DIICOT, la care a participat şi adjuncta DIICOT Georgiana Hosu, în care Bica i-a reproşat că din cauza acelui raport “a fost luată de urechi” de Procurorul General. De asemenea, Berbeceanu povesteşte cum Alina Bica i-ar fi reproşat că îi vânează procurorii, atenţionându-l că nici el nu este “Albă ca Zăpada” şi să nu creadă că Ioan Mureşan va pleca, iar el va “rămâne acolo”. 

Magistraţii ÎCCJ au aprobat şi audierea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. Traian Berbeceanu susţine că a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) despre faptele penale şi disciplinare comise de cei trei foşti anchetatori ai săi încă din 2012. Citat ca martor în proces va fi şi chestorul Florentin Robescu, adjunctul şefului IGPR. De asemena, va fi citată şi actuala şefă de la DIICOT, Georgiana Hosu, dar şi soţul acesteia, Dan Hosu – fost ofiţer BCCO.

Comisarul Berbeceanu a mai cerut audierea unor procurori cu care a colaborat în trecut, la diverse dosare: Diana Pecincu, care a instrumentat dosarul “Hidra”, Florin Nanu, Forin Dumitraşcu, Adrian Mircea, Augustin Lazăr (procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), care i-au coordonat activitatea la dosarele “Spună” şi “Bibanul” şi “Aurul Dacic”, dar şi a unor procurori de la DIICOT care au coordonat ancheta în dosarul în care el era cercetat, după preluarea de către Structura Centrală a DIICOT: Valentin Trif şi Adrian Nicolae Băican. Valentin Trif a activat, înainte de a ajunge la DIICOT, la Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia. Numărul total al martorilor din acest dosar ajunge, astfel, la peste 100 de persoane.La termenul din 11 februarie 2015 a fost audiat în calitate de martor comandantul IPJ Alba, chestorul principal Nicolae Căbulea.

Minuta instanţei de judecată:

Admite cererile de probatorii formulate de Ministerul Public, inculpatul – parte civilă Berbeceanu Traian şi inculpatul Mihalache Mihai astfel: Admite proba solicitată de inculpatul Mihalache Mihai Adrian, prin apărător desemnat din oficiu, constând în reaudierea inculpatului Muntean Alin Mirel şi pune în vedere inculpatului să depună la dosarul cauzei lista cu întrebările pe care înţelege să le formuleze, până la data de 11.03.2015. 

Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi încuviinţează administrarea probei cu martori, suplimentar faşă de cei deja incluşi în calendarul cercetării judecătoreşti, urmând a fi citaţi: 1) Giurea Petrică Marius; 2) Timiş Gheorghe Claudiu; 3) Popa Dorin ; 4) Pănoiu Nicoleta; 5) Ordog Gizella Eva; 6) Magoş Petru; 7) Cociuba Teodor; 8) Szabo Arpad Laszlo; 9) Szabo Gyongyver; 10) Brînda Cristinel; 11) Milodin Simona Elena; 12) Lazăr Edit; 13) Danciu Constantin. Admite proba solicitată de inculpatul parte civilă Berbeceanu Traian constând în audierea martorilor pe latură penală şi latură civilă, astfel cum au fost menşionaşi în cererea depusă la dosar. 

Admite proba solicitată de inculpatul Mihalache Mihai Adrian, privind audierea martorilor Şelaru Florina Adriana şi Păcurar Ştefan, deja incluşi în calendarul cercetării judecătoreşti şi respinge cererea constând în audierea martorilor asistenţi Beian Elena, Buia Viorica şi Peşterean Petru, precum şi a martorului Panou Constantin. 

Admite audierea sau vizionarea în şedinşă publică a tuturor înregistrărilor contestate de părşi, după identificarea certă a acestora, sens în care încuviinşează părşilor eliberarea de copii ale suporşilor optici înaintaşi odată cu dosarele. 

Admite proba solicitată de inculpatul Mihalache Mihai Adrian de ascultare a înregistrării audio aflate pe suportul optic PVP marca Copyme, seria U82/P/IX/1/1 folder 71RA-1-HP-PCA, subfolder H13-7985238 15.11.2012 14-02-30. VII. Admite proba solicitată de inculpatul parte civilă Berbeceanu Traian privind comunicarea de către DIICOT – Structura Centrală de copii ale înregistrării audio efectuate neautorizat de către DIICOT Alba Iulia cu martorul Laza Adina, în cursul anului 2012. 

Admite cererea inculpatul Mihalache Mihai Adrian privind depunerea la dosar a suportului original care conţine folderul 71RA-1-HP-PCA, sens în care emite adresă către DIICOT – Structura Centrală. Se vor emite adrese către DIICOT – Structura Centrală, pentru a se comunica copii ale înregistrărilor audio efectuate în mediul ambiental realizate cu ocazia activităţilor, conform autorizaţiei nr. 304 din 19.11.2013 emisă de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul nr. 7595/2/2013 şi pentru a se comunica copii ale înregistrărilor audio-video realizate cu ocazia audierii tuturor martorilor şi inculpaţilor, în dosarul nr. 386/D/P/2013 şi care nu au fost comunicate.  Admite proba cu înscrisuri, context în care se vor obşine relaşii privind baza de date CAMAS şi a dosarelor de urmărire informativă. 

Admite cererea formulată de inculpatul parte civilă Berbeceanu Traian, de depunere la dosar a următoarelor înscrisuri din dosarul nr.71D/P/2011 (dosarul Cupeţiu): rechizitoriul; copia procesului-verbal întocmit de Garda Financiară Hunedoara la data de 31.07.13; copia procesului-verbal din data de 15.05.13, redactat de inculpatul Muntean Alin; copia declaraţiei martorei Filimon Ana Maria, martor audiat de inculpatul Muntean Alin în luna mai a anului 2012; copii ale declaraţiilor inculpatului Balint Dan, sens în care se va emite adresă la DIICOT –BT Hunedoara. 

Prorogă pronunţarea asupra probei cu expertiza având ca obiect stabilirea autenticităţii înregistrărilor, inclusiv a înregistrării aflată pe suportul optic PVP marca Copyme, seria U82/P/IX/1/1 folder 71RA-1-HP-PCA, subfolder H13-7985238 15.11.2012 14-02-30, după audiere în şedinşă publică, în condişiile menşionate anterior şi a probelor solicitate de inculpatul Urs Ion Vasile după precizarea cererii pe aspectul naturii înscrisurilor ce vizează situaţia de fapt şi a calităţilor şi adreselor martorilor. 

Ia act de renunţarea inculpatului Mihalache Mihai Adrian la probele indicate în cererea de probatorii, respectiv audierea lucrătorului SRI Hunedoara care a efectuat supravegherea operativă a numitei Rusu Anca în data de 15.11.2013, precum şi emiterea unei adrese către operatorul de telefonie mobilă pentru comunicarea listingurilor telefonice pentru numărul de telefon aparţinând numitei Rusu Anca pentru data de 15.11.2012. 

Văzând preverile art. 4881 Cod procedură penală, martorii menşionaşi în rechizitoriul DIICOT încuviinţaţi, suplimentar faşă de cei deja admişi, vor fi audiaţi potrivit următorului calendar: 1. 25.11.2015, Sala Secţiei Penale, martorii Giurea Petrică Marius, Timiş Gheorghe Claudiu, Popa Dorin, Pănoiu Nicoleta, Ordog Gizella Eva şi Mogoş Petru; 2. 13.01.2016, Sala Secţiilor Unite, martorii, Cociuba Teodor, Szabo Arpad Laszlo, Szabo Gyongyver, Brînda Cristinel, Milodin Simona Elena, Lazăr Edit, Danciu Constantin. Calendarul audierii martorilor admişi în apărare se va stabili la data de 13.01.2016.

Au început audierile în dosarul fabricat comisarului Berbeceanu: primul chemat ”la bară” este Alin Muntean

ÎCCJ a admis peste 90 de martori în dosarul ”Berbeceanu”: procurori, poliţişti, angajaţi SRI şi SIPI, oameni de afaceri, interlopi

Anchetatorii comisarului Berbeceanu, trimişi în judecată. Procurorul Ioan Mureşan este acuzat de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite