Alba: Georgiana Petrescu a reprezentat România la un festival folcloric în Cehia

Alba: Georgiana Petrescu a reprezentat România la un festival folcloric în Cehia

Georgiana Petrescu face parte din grupul Muguri de tezaur

Georgiana Petrescu este una din vocile care a făcut ca melodiile noastre populare să răsune peste hotare. Urmează cursuri de canto muzică populară la clasa profesoarei Leontina Fărcaş, la Şcoala de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de cultură „Augustin Bena“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născută la: 29 noiembrie 1997, Sebeş
Studii: Elevă în clasa a VII-a la Şcoala generală Petreşti
Familie: un frate de 8 ani


Georgiana Petrescu a adunat numeroase premii şi diplome la concursurile şi festivalurile de muzică populară. A obţinut locul I la festivalul „Floarea dorului“ de la Hunedoara, disticţie ce i-a oferit posibilitatea să reprezinte ţara noastră la un festival desfăşurat în octombrie 2010 la Praga, în Cehia.

„După concursul de la Hunedoara, domnul Nicolae Dedulea, preşedintele Asociaţiei românilor din Cehia mi-a făcut invitaţia de a participa la Festivalul «Privighetoarea cehă». M-am bucurat enorm“, a spus interpreta de muzică populară. Georgiana a cântat la două spectacole de gală, dintre care unul s-a desfăşurat la Casa Armatei din Praga. A urcat pe aceeaşi scenă alături de ansamblul profesionist de cântece şi dansuri populare şi orchestra de muzică populară a armatei cehe.

„M-am simţit foarte onorată că am putut să reprezint ţara noastră la acest eveniment. Au fost copii din mai multe ţări, precum Serbia, Ungaria, Indonezia sau Belarus. Am avut emoţii foarte mari, dar mi-am dat seama că trebuie să arăt lumii că avem tradiţii şi cântece pe care le păstrăm cu sfinţenie. Am interpretat două cântece, «Vară, vară, primăvară» şi «U-hăi, bade!».Cred că au plăcut publicului mai ales chiuiturile, respectiv strigăturile“, a povestit Georgiana Petrescu. Spune că a legat o prietenie deosebită cu o reprezentanta Bulgariei.

„Trăiesc doinele“

Georgiana a început să cânte muzică populară în urmă cu trei ani. „Am participat la un concurs la Sebeş, iar părinţii văzând aptitudinile mele m-au dat la canto popular la clasa solista Adina Medrea. Au urmat o serie de concursuri la care am obţinut diferite premii. Cel mai mult îmi plac doinele, le trăiesc, mă regăsesc în ele“, a spus eleva în clasa a VII-a.

Din toamna anului trecut, este unul dintre „Mugurii de tezaur“ pregătiţi de interpreta Leontina Fărcaş. Împreună cu Ansamblul centrului de cultură „Augustin Bena“, a participat la festivaluri la Timişoara, Vâlcea, Cluj-Napoca. „Georgiana este un copil foarte talentat, vine de la Sebeş şi s-a încadrat în colectivul nostru într-un mod foarte deosebit. Are un talent înnăscut. Pentru vârsta ei, cântă o doină de excepţie. Cu siguranţă, pe viitor vom avea rezultate deosebite“, a spus Leontina Fărcaş.

Ai vizitat Praga?
G.P.: „Am vizitat oraşul, am văzut centru istoric, cu clădiri şi monumente măreţe. Am participat la o recepţie la Ambasada României din Praga. A fost extraordinar. M-am simţit ca o prinţesă. Am rămas impresionată de modul în care ne-au primit şi ne-au tratat cehii. În ultima zi, am fost şi la grădina zoologică, unde am ţinut pentru pima dată un şarpe pe umeri. Am văzut flamingo, urşi polari şi pinguini“.

Cum te-ai integrat în colectivul de la „Muguri de tezaur“?
G.P.: „Mă înţeleg foarte bine cu colegii mei, toţi muncim mult, pentru a avea rezultate deosebite. Doamna Leontina este a doua mamă pentru noi, ne ţine sub aripa ei protectoare, are grijă ca atunci când mergem în deplasări, sau oriunde altundeva, să nu ni se întâmple nimic“.

Ce-i place: „Îmi place să mă plimb în natură, să respir aer curat. Îmi place să ascult muzică populară, în special Mariana Anghel, GabrielaTuţă, Adina Medrea. Aş vrea să mă fac profesoară de muzică. Îmi place orice mâncare pe bază de fasole, în special iahnia“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii răi, cei care sunt invidioşi. Cred că fiecare are darul său de la Dumnezeu, pe care şi-l va descoperii mai devreme sau mai târziu, aşa că nu trebuie să îi invidiem pe cei de lângă noi. Nu-mi place că nu ştim să ne apreciem ţara şi frumuseţile ei. Avem foarte multe zone frumoase“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările