Alba: Armă fabricată la Cugir şi modificată în SUA, folosită la uciderea unui agent federal american în Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pistolul semiautomat este exportat de fabrica din Cugir ca şi armă de vânătoare pentru piaţa civilă din SUA. Arma este modificată cu componente americane şi ajunge, prin intermediul unor traficanţi, la grupările criminale din Mexic.

O armă semiautomată produsă la Fabrica de Arme din Cugir a fost folosită de traficanţi de droguri din Mexic într-un atac soldat cu uciderea unui agent federal al Statelor Unite ale Americii (SUA).

Atacul a avut loc 15 februarie 2011 pe o autostradă din Mexic asupra unei maşini în care se aflau doi agenţi de la Agenţia Naţională de Imigrări (ICE) a SUA. Unul dintre aceştia a murit, iar celălalt a fost grav rănit în atentat.

Trei persoane arestate

De la locul atacului a fost recuperată o armă despre care presa şi autorităţile americane au precizat că a fost fabricată la Romarm – Cugir, în România. Este vorba despre un pistol semiautomat AK-47, model Draco, cu calibrul de 7,62 milimetri. Spaţii largi pe tema armei folosită în atentat au fost găzduite în ultimele zile de ABC News, FOX News şi alte agenţii de presă americane.

image

Arma modificată în SUA folosită la atacul asupra agentului federal american

Un comunicat oficial pe această temă a fost făcut public marţi, 1 martie 2011, de Serviciul de „Alcool, Tutun, Arme si Explozibili“ (ATF) din cadrul Departamentului de Justiţie al SUA. Potrivit acestuia, trei bărbaţi despre care se presupune că ar fi implicaţi în traficul de arme din SUA spre Mexic au fost arestaţi.

image

Agentul Jaime Zapata a fost ucis de traficanţii de droguri din Mexic

Cei trei sunt acuzaţi că au vândut ilegal în perioada octombrie – noiembrie 2010 către gruparea mexicană de traficanţi de droguri „Los Zetas“ mai multe arme, printre care şi pistolul semiautomat folosit în atentatul asupra agentului federal Jaime Zapata (32 ani).

Arme de vânătoare pentru piaţa civilă

Fabrica din Cugir, subordonată companiei naţionale Romarm, are contracte legale de export cu compania Century Arms International din SUA încă din anul 1997. Anual, în luna ianuarie, reprezentanţii firmei din Cugir şi cei ai Romarm sunt invitaţi la Las Vegas la cel mai mare târg de armamament din lume.

Până în 2004 exporturile au fost realizate de Uzina Mecanică SA. După divizarea uzinei în două societăţi, relaţiile au fost continuate de Fabrica de Arme SA. Potrivit Departamentului de Comerţ al SUA, exportul de arme de la Cugir spre SUA a crescut exponenţial în ultimii ani, de la 37.239 de bucăţi în 2004, la 82.312 bucăţi în 2009. Fabrica de Arme vinde modelul WASR-10, varianta românească de Kalashnikov (AK-47), modificat pentru a putea fi utilizat în domeniul civil, în special la vânătoare.

image

Puşca AK-47, modificată pentru vânătoare, exportată de la Cugir în SUA

În SUA i se adaugă câteva componente produse pe piaţa americană astfel încât devine o veritabilă armă de luptă. Potrivit Centrului de Integritate Publică (Center for Public Integrity), o organizaţie americană a jurnaliştilor de investigaţie, modelul românesc de pistol AK-47, modificat în SUA, a devenit după 2006 arma cea mai des depistată în activităţi criminale în nordul Mexicului.

Într-o analiză vastă publicată pe site-ul publicintegrity.com este oferit şi un exemplu concret, rezultat din informaţii oferite de Agenţia ATF. În urma unui atac al unei organizaţii criminale din Mexic, produs în 26 mai 2008 în care opt poliţişti au murit, au fost confiscate de autorităţi, printre alte arme, un număr de şapte pistoale AK-47 fabricate la Cugir, în România.

Exporturi legale

Reprezentanţii Fabricii de Arme din Cugir susţin că exportul în SUA este legal şi verificat de autorităţile americane. „Noi exportăm legal arme de vânătoare folosite pe piaţa civilă. Exporturile sunt verificate de agenţia specializată din SUA. Ce se întâmplă mai departe cu aceste arme, că sunt modificate şi folosite în alte activităţi decât cele civile, nu ne interesează“, a declarat Radu Roşian, administratorul special al Fabricii de Arme din Cugir.

Juriştii sunt de părere că societatea din Cugir nu are nicio răspundere din punct de vedere legal în această situaţie, în condiţiile în care activitatea de export îndeplineşte toate standardele impuse de legislaţia din România şi cea din SUA.

image

Evoluţia exporturilor de arme din România spre SUA, în perioada 2005 - 2009

Citiţi AICI comunicatul de presă al Serviciului ATF din cadrul Departamentului de Justiţie din SUA despre atacul asupra agentului federal

Citiţi AICI un articol în limba engleză despre agentul Jaime Zapata

Citiţi AICI ancheta realizată de Centrul pentru Integritate Publică despre exportul de arme din România şi traseul acestora spre grupurile criminale din Mexic

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite