„Ţepari“ prin metoda Singer condamnaţi la 14 ani de închisoare de Tribunalul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inculpaţii condamnaţi vor sta câţiva ani la închisoare. Foto Arhivă
Inculpaţii condamnaţi vor sta câţiva ani la închisoare. Foto Arhivă

Doi bărbaţi judecaţi pentru înşelăciune prin metoda maşinii de cusut „Singer“ au primit pedepse grele la Tribunalul Alba. Gabriel Paul Negrescu şi Radu Bîrcea au fost condamnaţi la câte 7 ani de închisoare. Cei doi sunt condamnaţi definitiv într-un alt dosar, privind infracţiuni informatice.

Cei doi inculpaţi fac parte dintr-un “lot” mai mare de opt persoane trimise în judecată în ianuarie 2012. Cauza privind infracţiunile săvârşite de Negrescu (38 ani) şi Bîrcea (29 ani) a fost disjunsă din dosarul mare şi a fost pronunţată o primă sentinţă luni, 28 ianuarie 2013. Cei doi au primit câte 7 ani de închisoare, după ce au recunoscut faptele. Sentinţa poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Inculpaţii sunt judecaţi pentru aderare şi constituire grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune şi înşelăciune în formă continuată. Activitatea infracţională a grupării a avut loc în cursul anilor 2008 – 2009. În afară de cei doi bărbaţi condamnaţi, restul persoanelor inculpate sunt Eduard Ioan Mărginean, Maria Cristina Ceară, Daniel Iosif Varga, Antonio Vitale (cetăţean italian), Nicolae Iarnă şi Dan Florian Cristea. Dosarul principal este judecat în continuare la Tribunalul Alba.

Prejudiciu de aproape 400.000 de lei

Procurorii au reuşit să probeze comiterea unor acte materiale de înşelăciune în dauna a 71 de părţi vătămate, cu un prejudiciu total de 390.115 lei. Este a treia „reţea singer“ trimisă în judecată în Alba, după dosarele din 2005 şi 2009. „Membri grupării publicau anunţuri de mică publicitate în ziare de circulaţie naţională prin care susţineau că sunt reprezentanţii unor firme străine sau române şi sunt interesaţi de achiziţionarea de maşini de cusut vechi, oferind în schimb sume foarte mari de bani. Victimele sunau la numărul de telefon din anunţ şi erau convinse să depună diverse sume de bani în conturi indicate de inculpaţi, motivând că sunt necesare pentru diverse taxe sau pentru un certificat de autentificare“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor.

Unele victime erau convinse să depună de mai multe ori bani şi erau „convinse“ printr-un certificat de autentificare fals pe care îl primeau pe fax. Un astfel de anunţ suna în felul următor: „Firmă austriacă colecţionez maşini de cusut de toate gamele. Plata la domiciliu. Oferim seriozitate. 305.000 Euro – 485.000 Euro“. Banii depuşi de majoritatea victimelor erau între 100 de lei şi 1.000 de lei. Au fost, însă, două persoane, o femeie din Braşov şi un bărbat din Cluj Napoca, care au „cotizat“ în conturile „ţeparilor“ cu 13.500 lei, respectiv 14.203 lei. 

Bani în contul italianului

O femeie din Alexandria, judeţul Teleorman, a depus într-un cont suma de 900 de lei, în două tranşe. „După ce şi-au dat seama că nu mai pot stoarce alţi bani de la victimă i-au spus la telefon că a fost înşelată, că banii ei au fost cheltuiţi pe băutură şi că poate face plângere la poliţie deoarece nu are nimeni ce le face“, se mai afirmă în rechizitoriu. Cei mai mulţi bani au intrat într-un cont deschis pe numele italianului Antonio Vitale, judecat pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată. Este vorba despre suma de 90.896 de lei, rezultată din 81 de depuneri în perioada august 2008 – februarie 2009. Majoritatea membrilor grupării au recunoscut comiterea faptelor, unii integral, alţii doar parţial.

O parte dintre persoanele din acest dosar sunt acuzate de fapte similare în alte cauze. Nicolae Iarnă, Daniel Iosif Varga şi Antonio Vitale sunt judecaţi în dosarul trimis în judecată în 2009, cu un prejudiciu de peste 2 milioane de lei. Cauza este în prezent, în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Radu Bîrcea şi Gabriel Paul Negrescu sunt condamnaţi, definitiv, la pedepse cu închisoarea într-un dosar privind înşelăciuni pe internet cu maşini fictive.  Negrescu a primit doi ani cu suspendare, iar Bîrcea a fost condamnat la trei ani cu executare.

Cum funcţionează înşelătoria

Miturile promovate de zeci de ani susţin că în aceste maşini de cusut, înainte de Al Doilea Război Mondial, evreii au incriptat codurile unor conturi bancare, ori că maşinile de cusut conţin anumite piese de platină. Prin intermediul unui anunţ în presă, “ţeparii” îşi precizează intenţia de a cumpăra astfel de maşini de cusut.

Prima metodă este cea a „certificatului de autentificare” şi presupune ca victima să plătească într-un cont care i se comunică telefonic o sumă de bani care reprezintă eliberarea unui certificat care dovedeşte că maşina este autentică sau plata diferitelor taxe pentru transferul banilor. 

A doua metodă este cea a maşinii „gemene”. „Colecţionarul” spune că este interesat de cumpărarea maşinii de cusut, dar există o problemă. El este dispus să ofere 25.000 de euro pentru maşina în cauză, dar victima trebuie să cumpere şi maşina care are inscripţionată seria „pereche”. Din întîmplare, „colecţionarul” are numărul de telefon al celui care o vinde. Victima sună şi celălalt vânzător spune că vinde maşina cu câteva mii de euro. Cumpără maşina „geamănă”, dar nu va mai sunată niciodată de „colecţionar”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite