Înşelăciune cu credite ilegale. Cum au dat două femei o lovitură de peste 70.000 de lei la o casă de ajutor reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţia de credit înşelată este o casă de ajutor reciproc Foto: Facebook/ CAR Credit Cluj
Instituţia de credit înşelată este o casă de ajutor reciproc Foto: Facebook/ CAR Credit Cluj

Două femei au fost condmanate la Judecătoria Aiud pentru înşelăciune în dauna unei asociaţii de ajutor reciproc care oferă credite. Prejudiciul depăşeşte 70.000 de lei.

Una dintre femei era angajată la CAR CFR Cluj-Napoca, sucursala Teiuş, iar cealaltă lucrează în cadrul CFR Călători, la staţia din oraşul Teiuş. În perioada 2013 – 2016, una dintre femei (Mirela P.) a falsificat, cu sprijinul celeilalte inculpate (Paraschiva N.) patru contracte de credit cu o valoare totală de 105.000 lei. 

Creditele au fost luate pe numele altor persoane, care nu au avut cunoştinţă de faptul că urmau să devină titularii unor credite. Trei dintre acestea au avut valoarea de 25.000 de lei, iar unul a fost de 30.000 de lei. Cele două femei au fost trimise în judecată în luna iulie 2020 pentru fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (14 acte materiale), înşelăciune şi complicitate la înşelăciune (4 acte materiale).

”Inculpata N. a falsificat contractele de împrumut, precum şi actele aferente contractelor de împrumut respectiv, cereri împrumut, adeverinţe venit, adeverinţe angajament, copii cărţi identitate, completându-le şi semnându-le în numele titularului şi consemnând împrejurări nereale privind locul de muncă şi veniturile, angajamentul giranţilor de plată în solidar, numerele de telefon ale titularilor. Inculpata P. a facilitat obţinerea de sume de bani şi activitatea de falsificare a acestor documente, primind actele necesare creditului, cunoscând că acestea cuprind informaţii nereale şi că nu sunt completate şi semnate de titular şi nu reprezintă voinţa acestuia”, se precizează în motivarea hotărârii de la Judecătoria Aiud, din 27 august 2021.

Ulterior, contractele au fost aprobate de către structura centrală din Cluj-Napoca a CAR-ului, iar banii au fost scoşi şi folosiţi în interes propriu de către cele două femei. ”Inculpata P. a înmânat inculpatei N. sumele de bani aferente contractelor de împrumut aprobate şi a completat cu menţiuni nereale dispoziţiile de plată consemnând, împrejurări nereale, respectiv că ar fi predat titularilor aceste sume de bani, cauzând un prejudiciu de 105.000 lei”, se mai menţionează în documentul citat.

Escrocheria a fost descoperită în momentul în care ratele la credite nu au mai fost plătite, iar CAR-ul s-a îndreptat împotriva titluarilor, care nu ştiau că sunt datori. Anagajata casei de ajutor reciproc a fost concediată în 2016, după ce a ieşit la iveală escrocheria. În acest dosar, Mirela P. a fost condamnată la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Instanţa a luat în considerare şi o altă condmanare din 2020, pentru fapte similare, în precedentul dosar fiind codnamnată la 2 ani de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.

Paraschiva N. a primit o pedeapsă mai bândă, respectiv 1 an şi 2 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Ambele au fost obligate să plătească în solidar către CAR CFR Cluj-Napoca suma de 73.096 de lei, cu titlu de daune materiale. Hotărârea Judecătoriei Aiud poate fi contestată la Curtea de Apel. În precedentul dosar, finalizat în 2020, Mirela P. a fost obligată să plătească, tot CAR-ului din Cluj-Napoca, suma de 282.101 de lei cu titlu de daune materiale, iar în solidar cu alte două inculpate 121.941 de lei.

Vă mai recomandăm:

 

Amenda uriaşă primită de Transgaz după un incident care a afectat mii de locuitori din Alba Iulia

 

Înşelăciune prin metoda „burlanul”. Cum a fost păcălit un vârstnic să plătească suma de 13.000 de lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite