S-a întâmplat odată în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele zece zile cât am stat la New York, am avut sentimentul că se turnează câte un film la fiecare colţ de stradă. Am vizitat America la mijlocul lunii septembrie, invitată la New York Film Festival, împreună cu echipa peliculei „Marţi, după Crăciun“.

Când faci primul pas pe pământ american, ajuns în aeroport, ai sentimentul că aici ţi se poate întâmpla orice. New York-ul are un aer de învingător, îţi dă senzaţia că ai să reuşeşti să cucereşti lumea: dacă astăzi eşti ospătar, mâine poţi foarte bine să iei un Premiu Oscar. Mi s-a spus, înainte să plec, că ori urăşti, ori iubeşti New York-ul, cu oraşul ăsta nu există cale de mijloc. Eu l-am iubit.

Central Park. A fost primul lucru pe care mi-am dorit să-l văd în New York. Ce poate fi mai frumos decât să stai în septembrie la un picnic în Central Park? E o atmosferă de sărbătoare. Deşi e foarte aglomerat, nu te sufocă nimic. La fiecare pas sunt artişti amatori care dansează, cântă sau fac pantomimă - o cascadă de mici spectacole. Dar cea mai plăcută senzaţie e când stai întins pe iarbă - Central Park chiar e o gură de aer în mijlocul oraşului - şi vezi, în jurul tău, tot Manhattanul.
Fifth Avenue.

Orice femeie îşi doreşte să meargă pe Fifth Avenue, bulevardul cu magazine de firmă, casa celor mai mari designeri! Voiam să ajung mai ales la Tiffany, locul unde s-a filmat „Breakfast at Tiffany's". La parterul Tiffany vezi cele mai scumpe bijuterii din lume. Totul e opulent, ca şi cum ai fi într-un palat. E unul dintre puţinele locuri din lume unde miliardarii se întâlnesc cu cel mai modest turist. Ei fac cumpărături la primele etaje, dar tu trebuie să urci la ultimul, ca să îţi poţi cumpăra un suvenir la un preţ decent de o sută de dolari.

Broadway. Am primit o invitaţie la musicalul

Broadway Foto: reuters

image

„Fela!", povestea vieţii lui Fela Kuti, muzician de care aflasem, mai demult, tot dintr-un film. Scenografia şi costumele erau făcute de o româncă: Mariana Drăghici. E greu să redai în cuvinte ce se întâmplă pe scenă, dar e sigur că ce nu trebuie să ratezi în New York e un spectacol pe Broadway! Rămâi spulberat. Show-ul nu e numai în faţa ta, e pretutindeni. Aveam locuri pe rândul al treilea şi priveam dansatoarele nigerience mişcându-se incredibil.

Ca să înţelegeţi cât de impresionant dansau, vă redau un schimb de replici între mine şi soţul meu: „Mirela, scuză-mă, dar nu pot să-mi iau ochii de la dansatoare!", îmi spune Mimi. Îi răspund: „Stai liniştit, nici eu!" La MoMA m-am dus pentru Brâncuşi. Ca să văd cu ochii mei cum, în mijlocul muzeului unde sunt expuşi cei mai mari artişti ai lumii, Brâncuşi îşi are locul lui. Dacă treceţi pe la muzeu, să nu rataţi nici magazinul MoMA şi să vă opriţi pentru un ceai sau un prânz la restaurant.

Una dintre casele tipice din Brooklyn p Foto: arhiva personală

image

Brooklyn. Aici ai un răgaz să vezi oamenii, să vezi cum se trăieşte. N-am să uit emoţia cu care un bunic îşi aştepta nepoata să iasă de la şcoală, cum o mamă, traversând strada de la coafor, cu vopseaua în păr, dezinvoltă, se ducea să-şi ia băiatul acasă, un tată se aşezase pe treptele unei case, împreună cu fetiţa lui, care îi arăta ce desenase în ziua aceea. Am stat şi eu, minute în şir, pe treptele unei case, privindu-i. M-am plimbat pe străzi, cu orele. În Brooklyn ai senzaţia că se filmează la fiecare colţ de stradă, îţi trec prin minte scene din filme celebre cu Al Pacino sau Denzel Washington, Susan Sarandon şi Meryl Streep, filme cu care ai copilărit.

Celebra scenă a restaurantului american cu bănci învelite în vinilin roşu-închis şi mese de lemn e chiar în faţa ochilor tăi. Pe pereţi sunt coarne de cerb, mănuşi de box, tablouri - un cocktail de obiecte fără nicio legătură între ele; la bar, nelipsiţii consumatori de zi cu zi, vorbind aprins;  întotdeauna, şi un personaj singur, care stă retras şi bea o bere (sigur un detectiv celebru, care lucrează la un caz!), privind la nelipsitul televizor de pe perete. Mănânci cel mai bun hamburgher „de casă", care n-are nicio legătură cu cel care se găseşte în fast-fooduri. Ăsta este locul unde m-aş întoarce oricând, unde viaţa oricărui om este un subiect de film.

La New York cu Mirela Oprişor

Vedere din Central Park  Foto: reuters



Mirela Oprişor a interpretat rolul Adrianei Hanganu, o soţie înşelată, în filmul „Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, rol pentru care a fost aclamată de critici şi care i-a adus, în luna martie, un Premiu Gopo. Joacă alături de Vlad Ivanov, în spectacolul „Ivanov", montat de Andrei Şerban la Teatrul Bulandra. A mai jucat în spectacole precum: „A douăsprezecea noapte" şi „Delir în doi", la Teatrul de Comedie, şi „Flori, fete, filme sau băieţi" (regia  Vlad Massaci) şi „Dumnezeul de a doua zi" (regia Claudiu Goga), la Teatrul Act. Este căsătorită cu actorul şi dramaturgul Mimi Brănescu.

Nu rataţi!

- Un picnic în Central Park, de unde poţi vedea, întins pe iarbă, întregul Manhattan.
- Brooklynul, pentru că aici poţi observa, în linişte, oamenii şi pentru că absolut orice, de la casele tipice cu trepte la restaurante, îţi aminteşte de filmele americane celebre, filme cu care ai crescut.
- Fifth Avenue şi Tiffany, ca să admiraţi bijuteriile cele mai scumpe din lume şi să vă plimbaţi printre milionari.
- Un musical pe Broadway, fiindcă e atât de spectaculos încât veţi rămâne cu răsuflarea tăiată.

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite