Răzvan Pascu, despre destinaţiile preferate pentru Sărbătorile de Iarnă, recomandări pentru 2017 şi capcanele pachetelor de vacanţă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, a dezvăluit la Adevărul Live care sunt destinaţiile preferate de români pentru petrecerea vacanţei de iarnă, afirmând că aceştia sunt tradiţionalişti şi foarte puţini aleg să celebreze Crăciunul în afara graniţelor.

Românii au început deja numărătoare inversă pentru sărbătorile de iarnă. Vin fiert, cântece de sezon, mâncăruri tradiţionale şi dulciuri pe alese, o atmosferă care garantat reîncărcă bateriile pentru anul viitor. Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, a vorbit la Adevărul Live despre destinaţiile preferate ale românilor în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Pascu a declarat şi că, în mod surprinzător, hotelierii din Delta Dunării, o destinaţie nu foarte populară pentru această perioadă a anului, au hotărât să-şi ţină unităţile deschise şi se pare că au tras lozul câştigător, Pascu precizând că majoritatea camerelor au fost deja rezervate. 

Aşadar, hotelurile din Delta Dunării vor rămâne deschise pentru cei care doresc un cadru atipic în care să servească masa de Crăciun sau să ciocnească un pahar de şampanie în noaptea dintre ani

Expertul a amintit că mai sunt pachete turistice pentru cei care încă nu s-au hotărât unde să-şi petreacă Sărbătorile, existând posibilitatea ca preţurile să scadă în perioada apropiată Crăciunului. 

„Adevărul“: Mai sunt oferte pentru petrecerea sărbătorilor?

Răzvan Pascu: Deşi auzim mereu de la asociaţiile de promovare a turismului şi de la autorităţi că gradul de ocupare este de 100%, întotdeauna se mai găsesc locuri. E adevărat că hotelurile şi pensiunile bune, cele care oferă cu adevărat ceva turiştilor, programe de calitate, se ocupă primele. Personal ştiu multe pensiuni care s-au ocupat şi chiar recent vorbeam cu un proprietar de pensiune care mi-a spus că a dat drumul ofertelor de Crăciun şi Revelion şi au fost epuizate în doar trei zile. Cert este că românii sunt dornici de produse tursistice de calitate şi le cumpără imediat chiar dacă sunt ceva mai scumpe.

Mai sunt încă pachete turistice chiar şi la penisiunile bune, depinde cât de pretenţioşi sunteţi şi cât de mult ţineţi la preţ. E posibil să găsiţi preţuri mai mari, dar la fel de posibil ca în perioada apropiată Crăciunului să scadă preţurile, pentru că şi proprietarii vor să-şi ocupe unităţile de cazare.

Românii rămân tradiţionalişti şi aşa vor fi întotdeauna, majoritatea îşi petrece Crăciunul în familie, foarte puţini aleg să călătorească şi mai puţini călătoresc în afara ţării Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic

Sunt dornici românii să-şi petreacă Sărbătorilor de Iarnă în afara ţării? 

Românii sunt în continuare tradiţionalişti şi aşa vor fi întotdeauna, majoritatea îşi petrece Crăciunul în familie, foarte puţini aleg să călătorească şi mai puţini călătoresc în afara ţării. Cei mai mulţi români care lucrează în afara ţării se întorc în România de sărbători, dintre aceştia o parte aleg să petreacă sărăbătorile în pensiuni, dar totuşi numărul este destul de mic.

În schimb, la Revelion lucrurile se schimbă în fiecare an. Revelionul de obicei se petrece în gaşcă şi în alte locuri decât acasă. Autorităţile publice oferă tot felul de spectacole în pieţe, multe fiind gratuite, dar sunt şi petreceri organizate în unităţi de cazare clasificate, de la 2-3 stele până la 5 stele atât în România, cât şi în străinătate. Perioada Revelionului este şi pentru agenţiile de turism o afacere destul de bună, se vând multe oferte, inclusiv în destinaţiile exotice.

Care sunt cele mai căutate destinaţii turistice pentru această perioadă?

O să amintesc în special destinaţiile din România, care sunt cumva tradiţionale. Din păcate, cred eu, nu se schimbă foarte multe de la un an la altul, adică deşi ne plângem în fiecare an că e aglomeraţie pe Valea Prahovei lucrurile rămân la fel.

În schimb, continuă să crească cererea pentru destinaţii la care nu ne-am gândi că ar fi de iarnă neapărat, cum ar fi Delta Dunării. Am văzut că de Crăciun şi de Revelion vor fi câteva hoteluri mari deschise în Deltă. Nu am fost niciodată iarna în Deltă, nu pot să-mi dau seama cât de frumos este, în mod cert cel mai frumos anotimp în Deltă este primăvara, însă poate avea un farmec aparte pentru cei care sunt iubitori de apă şi de Deltă. Am vorbit cu hotelieri mari şi-mi spuneau că sunt aproape pline camerele.

O altă opţiune nu foarte cunoscută este Oltenia, care încearcă să se ridice şi să se promoveze mai mult, zona Horezu, Măldăreşti, unde apar tot felul de pensiuni şi locaţii de cazare care arată extraordinar. De obicei sunt cule boiereşti care au fost renovate şi reintroduse în circuitul turistic,

Bineînţeles rămân foarte căutate Bucovina, Maramureş, dar şi zonele cu potenţial de balneo, deşi nu suntem la nivelul Austriei, nu ne apropiem nici măcar de Ungaria, sunt totuşi câteva zone care încearcă să se ridice. 

Cum ar fi?

Amintesc Băile Felix şi Zona Secuimii, care creşte destul de bine, şi judeţele Harghita şi Covasna, unde încep să apară unităţi de cazare care sunt modernizate, construite de la zero, conace boiereşti. Bani să fie, timp să fie şi dorinţă, pentru că în rest avem de unde să alegem, inclusiv în România.

Mai sunt încă pachete turistice, dar depinde cât de pretenţioşi sunteţi şi cât de mult ţineţi la preţ. E posibil ca preţurile să fie mai mari, dar la fel de posibil e ca în perioada apropiată Crăciunului să scadă    Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic

Mai sunt oferte pentru târgurile de Crăciun, la Viena, la Praga, spre exemplu? Ce destinaţie ai recomanda în acest sens?

E foarte important de spus că de obicei toate târgurile de Crăciun din străinătate se deschid cu mult timp înainte de Crăciun, dar se închid în ziua Crăciunului, pentru că noi am putea fi obişnuiţi ca în România, unde târgurile de Crăciun durează până după Revelion. Dar de exemplu la Viena dacă ai să mergi chiar în ziua de 25 decembrie, credeţi-mă că o să fie un oraş trist, o să vi se pară dezolant, deci v-aş recomanda să nu o faceţi pentru că cel mai probabil veţi fi dezamăgiţi. În schimb în zilele de 23 şi 24 decembrie târgurile sunt încă deschise. Iar dacă suntem amatori de târguri de Crăciun probabil că cele mai interesante ţări din acest punct de vedere sunt în continuare Austria şi nu neapărart Viena, ci şi oraşele mai mici cum e Salzburg. De asemenea, Germania are foarte multe târguri de Crăciun, iar unele dintre ele par din poveşti, o să amintesc Nuremberg, unde o să găsim în mod cert cea mai bună turtă dulce din Europa. Există târguri şi în Belgia, Luxembourg, Franţa, în zona Alsaciei, în Marea Britanie, Scoţia, chiar şi în Barcelona.

Cât de costisitor este un astfel de city break?

Dacă vorbim de Germania şi Austria, locuri unde se poate ajunge point to point cu avionul, city break-urile sunt ceva mai ieftine. De exemplu, pentru Austria am putea vorbi de un pachet de 199 de euro, care include trei nopţi de cazare, transport cu avionul şi micul dejun. Bineînţeles, un city break în Franţa e un pic mai scump, însă preţurile sunt cuprinse în general între 250 şi 300 de euro.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite