Articol publicitar

O idee pentru un weekend sau mai mult… Polonia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varşovia –
capitala eleganţei Foto: Mariusz Cieszewski/ MAE Polonia
Varşovia – capitala eleganţei Foto: Mariusz Cieszewski/ MAE Polonia

Capitala Poloniei este un oraş în care puteţi descoperi monumente importante şi parcuri plăcute, muzee interesante şi galerii comerciale care abundă în produse de calitate, cafenele romantice, restaurante fine, evenimente muzicale şi sportive.

 

Varşovia – capitala eleganţei

Zbor din Bucureşti:

Durată: 1h40, legătură directă prin compania LOT

Preţ: între 150 şi 250 euro

Există sute de motive pentru a te îndrăgosti de Varşovia. Mai mult decât atât, este foarte aproape de România. Există zboruri din Bucureşti către Varşovia de trei ori pe zi, zborul durează mai puţin de două ore, iar compania LOT, operatorul acestor curse, oferă de multe ori bilete la preţuri promoţionale, foarte accesibile. De aceea, o vizită la Varşovia este o idee extraordinară pentru o mini-vacanţă în străinătate.

Capitala Poloniei este un oraş în care puteţi descoperi monumente importante şi parcuri plăcute, muzee interesante şi galerii comerciale care abundă în produse de calitate, cafenele romantice, restaurante fine, evenimente muzicale şi sportive deosebite: ceva interesant pentru fiecare. O recomandare deosebită poate fi făcută pentru vizitarea Centrului Ştiinţei „Copernic” (Centrum Nauki Kopernik) – una dintre cele mai moderne instituţii de acest tip din Europa. În clădirea Centrului, construită special pe malul Vistulei, poţi realiza chiar tu experimente prin intermediul cărora vei putea înţelege diferite fenomene naturale complicate, distrându-te în acelaşi timp. A face experimente este atât de fascinant încât vei dori să aloci mai multe ore acestei activităţi. Iubitorii artei şi istoriei pot alege între mai multe muzee – cel mai nou dintre acestea fiind Muzeul de Istorie al Evreilor Polonezi, o perlă a arhitecturii contemporane, care ascunde numeroase conţinuturi simbolice. Acesta este, de asemenea, unul dintre cele mai interesante muzee de istorie din lume. Turiştii obosiţi după o zi de vizitare se pot odihni într-una dintre sutele de cafenele cu atmosferă intimă din centrul istoric al oraşului, în parcurile verzi şi liniştite sau… pe plaja care se află pe malul drept al Vistulei, regina râurilor poloneze.

Cracovia – stil regal

Zbor din Bucureşti:

Durată: 3h20, cu escală la Varşovia prin compania LOT

Preţ: de la 200 euro

02 Cracovia fot. Mariusz Cieszewski

Foto:Mariusz Cieszewski/ MAE Polonia

Este al doilea oraş ca mărime din Polonia, fostă capitală a Regatului Poloniei, renumit pentru frumuseţea şi farmecul său medieval. Centrul istoric cu străduţele sale boeme şi Piaţa Mare, unde vara este greu să te strecori prin labirintul de măsuţe al cafenelelor, este una dintre cele mai mari atracţii ale oraşului. Tot aici puteţi descoperi arhitectura şi istoria Cracoviei, vizitând bisericile, bazarul şi Castelul Wawel, fosta reşedinţă a regilor polonezi, locul unde puteţi afla legenda Balaurului de pe colina Wawel, simbolul oraşului. Cracovia este unul dintre cele mai vechi centre universitare din Europa, Universitatea Jagiellonă fiind cea la care au studiat, printre alţii, Nicolaus Copernic, Karol Wojtyła (Papa Ioan Paul al II-lea) şi Wisława Szymborska, laureata Premiului Nobel pentru Literatură. O parte importantă din moştenirea culturală a oraşului se află în cartierul evreiesc Kazimierz, inclus pe lista obiectivelor din patrimoniul mondial UNESCO, care a devenit, în timp, un spaţiu efervescent, unde au loc evenimente artistice, printre altele Festivalul Culturii Evreieşti şi unde cluburile şi barurile pulsează de viaţă. Din Cracovia se poate ajunge, de asemenea, cu uşurinţă la diferite obiective din zonă, la Salina Wieliczka, Lagărul Auschwitz-Birkenau, Sanctuarul de la Częstochowa sau la staţiunile montane din sudul Poloniei. 

Gdańsk – galeria de la malul mării

Zbor din Bucureşti:

Durată: 5h40, cu escală la Varşovia, prin compania LOT

Preţ: de la 200 euro

03 Gdansk fot. Mariusz Cieszewski

Foto:Mariusz Cieszewski/ MAE Polonia

Elegant, surprinzător, îngrijit, civilizat şi fermecător – astfel descriu Gdańsk-ul turiştii străini care îl vizitează în număr foarte mare. Asociat de obicei cu Şantierul Naval în care a luat naştere Sindicatul Solidaritatea, este un oraş frumos, cu multe clădiri gotice, renascentiste şi baroce. Turistul care se plimbă prin Gdańsk poate descoperi oricând un spectacol de stradă sau poate asculta un concert de orgă interpretat într-o catedrală. Una dintre atracţiile deosebite ale oraşului este Iarmarocul de Sf. Dominic, care are loc anual: în perioada acestuia întregul centru se transformă într-un târg de artizanat, modă şi antichităţi, dar şi într-un spaţiu al distracţiei şi concertelor. Tot în Gdańsk poate fi vizitată singura galerie de pictură monumentală din lume: mai mult de 40 de imagini uriaşe, pictate pe zidurile blocurilor din cartierul Zaspa. Oricine va fi obosit după plimbarea atât de lungă prin oraş poate să se odihnească pe plajă sau să se urce într-un vaporaş cu care să iasă în largul golfului unde va simţi mirosul inconfundabil al Mării Baltice.

Ca suvenir din Gdańsk merită să alegi o bijuterie din chihlimbar, de culoarea soarelui care apune peste Marea Baltică. Fiind aici, poţi vizita şi oraşele vecine: oraşul modernist Gdynia şi Sopot, cel care pulsează de viaţă, oraşul arhitecturii art-nouveau. Nu foarte departe se află şi Malbork, unde poate fi vizitat cel mai mare castel gotic din lume.

Wrocław – bogăţie culturală

Zbor din Bucureşti:

Durată: 3h30, cu escală la Varşovia, prin compania LOT

Preţ: de la 200 euro

04 Wroclaw fot. Mariusz Cieszewski

Foto: Mariusz Cieszewski/ MAE Polonia

Oraşul Wrocław respiră cultură. Chiar mai multe culturi – de-a lungul timpului a fost „cămin” pentru polonezi, cehi, germani, austrieci, evrei, ucraineni... Bogăţia sa culturală se remarcă la tot pasul: în oraşul vechi plin de monumente şi culoare, în bisericile gotice grandioase, în capodoperele de arhitectură art nouveau şi modernistă, în numeroasele muzee şi teatre. În timpul anului aici se desfăşoară câteva festivaluri foarte importante: de film, teatru, şi îndeosebi de muzică. În centrul oraşului puteţi găsi numeroase restaurante cu specialităţi culinare din toate colţurile lumii şi accesibile ca preţ. În multe cafenele şi cluburi se poate merge la concerte sau spectacole de teatru. Autorităţile locale, instituţiile culturale şi organizaţiile non-guvernamentale au grijă ca în fiecare week-end locuitorii şi vizitatorii din Wrocław să-şi poată petrece timpul liber desfăşurând diverse activităţi interesante şi folositoare. Nu întâmplător oraşul a fost ales Capitala europeană a culturii în 2016, şi nu întâmplător prestigioasa agenţie Mercer îl consideră unul dintre „cele mai bune oraşe în care să trăieşti”.

Merită vizitate aici Muzeul Naţional, cu colecţia sa impresionantă de picturi (printre altele aparţinând lui Brueghel, Cranach, Zurbarán, Kandinski), cea mai mare grădină zoologică din Polonia, universitatea cu aula în stil baroc, sau pur şi simplu se pot face plimbări peste nenumăratele poduri şi podeţe construite peste canale şi râuri. În apropierea oraşului merită vizitate frumoasele mănăstiri cisterciene din regiunea Silezia, precum şi castelele şi palatele, printre altele Castelul Czocha, cunoscut pentru atmosfera sa misterioasă. Iubitorii literaturii fantastice se întâlnesc adesea aici pentru a reproduce în sălile acestuia sau în împrejurimile sale scene din cărţi şi filme cu Harry Potter.

Łódź – fabrica de creativitate

Zbor din Bucureşti:

Durată: 3h30, cu escală la Varşovia, prin compania LOT

Preţ: de la 200 euro

05 Lodz fot. Mariusz Cieszewski

Foto:Mariusz Cieszewski/ MAE Polonia

Łódź era renumit cândva pentru fabrici. Astăzi este renumit pentru creativitate, care este vizibilă la fiecare pas şi pentru care acest oraş merită să fie vizitat. Construit de la temelie în secolul al XIX-lea, nu are precum celelalte oraşe, drept carte de vizită, un centru vechi fermecător. Inima oraşului Łódź este strada Piotrkowska, un bulevard de patru kilometri pe care este concentrată viaţa culturală şi de noapte a oraşului. Pe această stradă se află casele şi palatele proprietarilor de odinioară ai fabricilor: nemţi, evrei, ruşi şi polonezi. Vechile fabrici au fost renovate – un astfel de exemplu este Manufaktura, un centru comercial, de divertisment şi cultură unde se află cinematografe, cafenele, magazine, galerii de artă, săli de sport şi de teatru. Alte fabrici au fost transformate în muzee în care poţi experimenta cum lucrau muncitorii în secolul al XX-lea. Şi totuşi industria din Łodź nu a murit: designeri de primă mână realizează aici, cu ajutorul artizanilor locali, adevărate opere de artă.

Cartea de vizită a oraşului este Şcoala Superioară de Cinematografie, Televiziune şi Teatru. Absolvenţi ai acesteia sunt printre alţii Krzysztof Kieślowski, Krzysztof Zanussi sau Andrzej Wajda. Fanilor cinematografiei poloneze oraşul Łódź le propune singurul Muzeu al Cinematografiei din Polonia, dedicat artei fotografice poloneze, media şi superproducţiilor poloneze.

Łódź-ul de astăzi este mai ales un oraş al festivalurilor – cele mai mari dintre acestea sunt: Fotofestival, Explorers Festival, Festivalul Internaţional de Bandă Desenată şi Jocuri, Łódź – oraşul celor patru culturi, Łódź Design, Mediaschool, Fashion Philosophy Fashion Week Poland.

O idee pentru un weekend sau mai mult… Lublin

Zbor din Bucureşti până la Varşovia:

Durată: 1h40, legătură directă prin compania LOT

Preţ: între 150 şi 250 euro

(Mai departe cu un autobuz sau tren, cca. 2 ore: 15 euro)

LUBIM

photo: Mariusz Cieszewski / MAE Polonia

Oraşul Lublin merită vizitat îndeosebi pentru atmosfera sa specifică - relaxată, ca într-un oraş mic, cu un centru istoric frumos, şi totodată plină de o energie aducătoare de inspiraţie, ca cea a unui centru universitar. Studenţii celor şase dintre cele mai importante universităţi din oraş se întrec în organizarea de concerte, spectacole, întâlniri, expoziţii şi acţiuni stradale. După ce termină studiile, aceşti tineri îşi continuă activitatea culturală – în Lublin activează peste 100 de asociaţii şi organizaţii culturale. Acest oraş plin de artişti şi animatori culturali, şi cu un public exigent, pulsează tot timpul în ritmul diferitelor acţiuni artistice. Datorită istoriei bogate şi localizării sale geografice într-o oază multiculturală, Lublinul a devenit un oraş singular care îmbină cultura estului şi cea a vestului. Cel mai bun exemplu este oferit de capela gotică a Castelului Regal construită în secolul al XVI-lea, cu frescele sale vechi bizantine - singura clădire de acest gen din lume. În împrejurimi merită vizitat Zamość – un oraş renascentist unicat, situat printre dealurile şi pădurile din ţinutul Roztocze – locul ideal unde poţi evada din oraş printre apele curate ale râurilor şi lacurilor de aici.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite