Mirajul din „tocul cizmei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirajul din „tocul cizmei“
Mirajul din „tocul cizmei“

Înconjurată de două mări, Marea Adriatică şi Marea Ionică, Salento este un amestec de cultură din mai multe secole.Considerată perla din sudul Italiei, subregiunea Salento te farmecă din prima clipă prin liniştea şi frumuseţea ei. E locul ideal pentru o vacanţă alături de persoanele dragi.

Chiar dacă se spune că sudul Italiei este mai puţin bogat, Salento, subregiunea situată în sudul regiunii Apulia, între Marea Adriatică şi Marea Ionică, are de toate: monumente istorice, clădiri vechi de sute de ani, zone arheologice, plaje pentru toate gusturile, rezervaţii naturale şi multă, multă căldură.

Mai exact, Salento este chiar „tocul cizmei“, iar oraşul său principal este Lecce, unde, de altfel, am şi stat. În Lecce ajungi numai cu maşina sau cu autobuzul, pe care le iei din Brindisi, un oraş situat la 30 de kilometri de localitate.

În total, Salento are 97 de oraşe şi 37 de sate, multe dintre ele fiind situate pe malul mării. Dacă nu ai maşină sau nu închiriezi una, e mai greu să ajungi la cătunele de la Marea Adriatică sau de la cea Ionică. Transportul în comun leagă Lecce numai de principalele localităţi: Gallipoli, Nardo, Otranto, Galatina, Santa Maria di Leuca.

Florenţa din Sudul Italiei

Italia mi-a plăcut din prima clipă. Eu nu cred în dragoste la prima vedere, dar acum mi s-a întâmplat. Poate şi pentru că am fost în iulie, când e plin de turişti şi pluteşte un aer călduros de vacanţă. De asta vreau să vă împărtăşesc şi vouă din experienţa mea şi să vă conving să mergeţi acolo când aveţi ocazia.

Oamenii te întâmpină cu zâmbetul pe buze, fără urmă de încrâncenare, de parcă criza economică nici n-ar exista. Ideal ar fi să învăţaţi ceva conversaţie în limba italiană înainte să plecaţi în vacanţă, pentru că, în  această regiune, italienii nu vorbesc şi nici nu înţeleg limba engleză. Fiind româncă, eu înţelegeam totul, dar de vorbit, mai puţin. Oricum, întâlniţi români la tot pasul, chiar dacă mai puţini ca în alte regiuni.

Lecce e un oraş liniştit, considerat Florenţa sudului, în care predomină casele de piatră construite în stil baroc. Îl străbaţi pe jos în câteva ore, cu tot cu expoziţii şi magazine. Oraşul are trei porţi: Napoli, Rudiae şi San Biagio. Însă vă recomand să începeţi vizitarea de la Poarta Rudiae, chiar dacă ghidurile turistice vă spun să începeţi vizitarea de la Poarta Napoli, situată la intrarea în localitate dinpre Brindisi.

Spectacole la amfiteatrul roman

Poarta Rudiae e cea mai veche din oraş şi aminteşte de oraşul antic Rudiae, acum dispărut. De la Poarta Rudiae ajungi foarte repede la obiectivele principale: în pieţele principale şi la amfiteatrul roman, unde au loc spectacole în fiecare seară. Primul popas este în Piaţa Duomo, unde turnul principal se află în prezent în renovare, motiv pentru care nu poate fi vizitat. De aici, mergem în Piaţa Sant Oronzo, unde putem vizita amfiteatrul roman, datat între secolele I şi III.

În cazul în care aţi obosit, vă recomand să mergeţi la gelateria situată aici, recunoscută pentru cea mai bună îngheţată din tot oraşul. E garantat naturală, mai ales pentru felurile cu multe fructe proaspete. Următorul popas va fi în Piaţa  Libertăţii, unde se găsesc Castelul lui Carol al V-lea şi Teatrul grec. În Lecce, trebuie să fii atent la clădiri, sunt unele foarte frumoase, care, chiar dacă par părăsite, sunt locuite.

Un alt oraş care merită văzut este Gallipoli, oraşul de pe insulă,  situat pe malul Mării Ionice. Clădirile sunt atât de apropiate încât poţi să vezi în casele oamenilor, care stau cu uşile şi geamurile deschise larg. Uneori, mai au obiceiul să ţină jaluzelele trase, dar să stea lângă ele şi să vorbească la telefon.

Aşa că, dacă se întâmplă să mergi pe una dintre străduţe, unde aparent nu e nimeni, dar deodată auzi pe cineva vorbind tare lângă tine, să nu te sperii! Pe lângă faptul că la Gallipoli există nişte plaje frumoase, unde marea e de un albastru limpede, există şi alte câteva locuri pe care merită să le vezi. Unul dintre acestea este Catedrala Sfânta Aghata, situată în centrul insulei, în inima oraşului vechi. Catedrala datează de la 1629 şi este dedicată Sfântului John Chrystom. Faţada este din piatră Carparo, care se găseşte în special aici.

Ceea ce trebuie să ştiţi e faptul că oraşele situate la malul mării sunt prevăzute cu turnuri de apărare, construite în perioada medievală, când localnicii se apărau de turci. Fiecare dintre oraşele provinciei merită văzut. Numai că, fiind atât de multe, ţi-ar trebui foarte mult timp să le vizitezi. Însă, nu trebuie să rataţi cel mai sudic punct, Santa Maria di Leuca, unde există nişte grote la care ajungi numai cu barca, şi nici plaja de la Pescoluse, un loc al pescarilor, dar care se aseamănă foarte bine cu Vama Veche de la noi, numai că e fără construcţii. 

În Salento, cu Andreea Ofiţeru

image

Andreea Ofiţeru este ziaristă la cotidianul „Adevărul“ de aproape trei ani. Şi-a început cariera jurnalistică în 2001, după ce a obţinut licenţa în Filosofie la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. După licenţă, Andreea a urmat cursurile unui masterat de Filosofia Culturii la aceeaşi facultate, unde a studiat despre kitsch şi rolul ideologic al artei.

Jurnalismul l-a descoperit în timpul facultăţii, când a făcut practică şi a colaborat la diverse instituţii media. A lucrat la „România Liberă“ şi la „Evenimentul Zilei“. Modelul ei de jurnalist este Edward Lucas de la „The Economist“, care i-a fost profesor la un stagiu de pregătire profesională şi care este fiul filosofului britanic John Lucas.

Nu rataţi!

image



Expoziţia de grafică a pictorului catalan Joan Miró, din oraşul Otranto, care are loc în Castelul Aragoneze. Lucrările expuse la etajul castelului pot fi văzute zilnic între orele 10.00 şi 13.00 şi 16.00 şi 24.00. Expoziţia are două părţi. Prima parte e intitulată „Parler seul“ şi cuprinde lucrări în care Miró dialoghează prin imagine cu simbolurile lui Tzara.

Cea de-a doua parte este denumită „Ubu roi“, după piesa de teatru omonimă a lui Alfred Jarry, iar lucrările artistului catalan înfăţişează un personaj grotesc, cu trăsături viscerale, prezentate în culori vii. Expoziţia e deschisă până la 27 septembrie.

ll Între 29 şi 30 august, în Galatina, un orăşel situat la 20 de kilometri de Lecce, se va desfăşura o expoziţie despre tatuaje. În cadrul evenimentului vor fi concerte de muzică şi demonstraţii de artă cu graffiti.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite