FOTO Ce se ascunde în spatele opulenţei din Dubai: cum trăiesc muncitorii imigranţi în cartierele ferite de ochii turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşul în care opulenţa pare la ea acasă există şi zone ascunse turiştilor, care găzduiesc muncitorii imigranţi nevoiţi să muncească zi şi noapte, la 50 de grade Celsius, pentru un salariu de nimic. Un fotograf a surprins în imagini povestea terifiantă din spatele succesului financiar al Dubaiului.

Pentru muncitorii din sudul Asiei, Dubai pare şansa la o viaţă mai bună şi vin aici în speranţa că vor putea oferi mai mult familiei de acasă. Dar odată ajunşi în oraşul-stat din Emiratele Arabe Unite, realitatea îi izbeşte: mizerie, salarii mici şi muncă asiduă într-o căldură greu de suportat. Vieţile acestora par desprinse dintr-o poveste cu totul diferită de cea a luxului care, aparent, este un stil de viaţă în Dubai.

Muncitorii constituie nu mai puţin de 60% din populaţia totală a Dubaiului. Cu toţii îşi duc viaţa în cartiere ascunse de ochii turiştilor, pline de gunoaie şi meschine, în barăci sau clădiri dărăpănate.

Mulţi dintre ei sunt captivi aici, înglodaţi în datorii la firmele de recrutare din ţara natală, care le-au pretins sume exorbitante pentru vizele de muncă. Alţi muncitori imigranţi nu se pot întoarce acasă pentru că angajatorii le-au oprit paşapoartele.

image

FOTO: Dailymail.co.uk

Fotograful iranian Farhad Berahman a surprins în imagini viaţa grea a muncitorilor din Sonapur, un nume neoficial pentru o tabără de muncă de la periferia Dubaiului, departe de zgârie-norii din cartierele luxoase care au făcut celebru oraşul.  De altfel, el nici nu există pe harta oraşului.

image

FOTO: Dailymail.co.uk

Ironic, numele s-ar traduce prin „Oraşul Aurului“ în hindusă. Cei peste 150.000 de muncitori care locuiesc aici sunt, în mare parte, din India, Pakistan, Bangladesh şi China.

image

FOTO: Dailymail.co.uk

Conductele de gaze din carierul de muncitori sunt trase de bărbaţii care locuiesc aici şi nu au fost verificate de autorităţile competente.

Jahangir (27 de ani) este din Bangladesh şi a muncit ca măturător în ultimii 4 ani. El câştigă lunar echivalentul a 177 de euro şi trimite acasă 110 euro, iar cu restul îşi plăteşte chiria şi mâncarea.

image

FOTO: Dailymail.co.uk

Fotograful a vizitat Dubaiul de mai multe ori de-a lungul timpului, observând transformarea într-un centru comercial şi turistic foarte important al regiunii. El spune că există trei categorii sociale în Dubai: emiraţii, expaţii şi muncitorii imigranţi care au construit oraşul.

Un muncitor chinez a scris un mesaj pentru angajatorul său în care îl roagă să-l plătească şi să-l lase să plece acasă.

image

FOTO: Dailymail.co.uk

„Angajatorul le ia, de regulă, paşaportul imediat cum muncitorii ajung pe aeroportul din Dubai şi toţi sunt trimiţi în Sonapur. Ei muncesc câte 14 ore pe zi, iar vara, temperatura depăşeşte la 50 de grade Celsius. De partea cealaltă, turiştii sunt sfătuiţi să nu stea mai mult de cinci minute în căldura verii. Potrivit legislaţiei din Emiratele Arabe, oamenii nu ar trebui să mai muncească pe asemenea temperaturi, care le poate afecta sănătatea, dar, de multe ori, autorităţile nici nu anunţă temperatura corectă“, spune Farhad Berahman.

Citeşte şi:

Partea întunecată a Dubaiului: între sclavagism şi lux

Riscurile mortale la care sunt expuşi muncitorii imigranţi în Arabia Saudită

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite