Şi, totuşi, cine l-a împuşcat pe JFK?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când eşti în Dallas, inevitabil te atrage ca un magnet locul unde s-a petrecut unul dintre cele mai răsunătoare asasinate din istorie. Altfel, oraşul renumit pentru celebrul serial cu acelaşi nume se supune legii nescrise a Texasului, potrivit căreia totul trebuie să fie la scară largă.

Într-un oraş dominat de clădirile cu peste 70 de etaje, fostul depozit de cărţi din Dealey Plaza, cu cele şapte etaje ale sale, este principala atracţie turistică din Dallas. Chiar şi într-o miercuri rece de februarie cel puţin o sută de oameni erau prezenţi la etajul şase al muzeului care îţi dezvăluie locul de unde, se presupune, a fost asasinat cel de-al 35-lea preşedinte american: John Fitzgerald Kennedy.

Închisă într-un cub de sticlă, zona din jurul ferestrei unde s-a aflat Lee Harvey Oswald la 22 noiembrie 1963 este centrul atenţiei. Filmul evenimentului, prezentat cu ajutorul imaginilor foto sau video, este refăcut cât mai în detaliu posibil. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune în continuare, cu certitudine, cine l-a împuşcat pe JFK. A fost Oswald? A fost o conspiraţie cu Oswald scos ţap ispăşitor? Câţi trăgători au fost în total? Sunt întrebări care cu greu îşi vor putea găsi răspuns.

Nu însă şi pentru susţinătorii teoriei conspiraţiei, mai mereu prezenţi în faţa muzeului, gata să-ţi vândă propriile lor versiuni sub forma unor ghiduri istorice care însă doar te pun pe gânduri şi te atrag în vârtejul unor discuţii interminabile.

Totul este mai mare în Texas

Pentru un turist care trece pentru prima oară oceanul, Texasul nu este poate cea mai bună alegere. America te copleşeşte oricum, dar ţinuturile crescătorilor de vite „longhorns" şi al magnaţilor petrolieri este construit după regula cunoscută de toată lumea: „cât mai mare posibil". Kilometri nesfârşiţi de autostrăzi, zgârie-nori modernişti şi postmodernişti care nu se mai termină, culminând cu sediul „Bank of America", o clădire cu peste 100 de etaje care domină panorama oraşului.

Iar grandomania continuă cu maşinile. „Băieţii de Dorobanţi" care îşi afişează cu mândreţe ale lor „4x4" ar suferi frustrări majore la o trecere prin Dallas, acolo unde maşinile de teren europene sau japoneze par nişte neînsemnate „Tico" pe lângă cele americane.

Centrul oraşului te ameţeşte pe înălţime, însă străzile perpendiculare îţi dau siguranţa că şi fără o hartă în mână există slabe şanse să te rătăceşti. Umblu kilometri întregi printre zgârie-nori şi rămân surprins că, totuşi, la o oră la care bulevardele ar trebui să fie pline, nu e picior de om pe stradă. Nici nu e de mirare, la lenea providenţială a americanilor pentru care şi câteva sute de metri de mers pe jos înseamnă o corvoadă şi apelează imediat la maşină.

În plus, s-au speriat de frigul şi, în special, de ninsoarea care s-a abătut asupra oraşului, atât de neobişnuite în aceste zone. Şi mă distrează teribil când văd şoferi încurcaţi de un strat de zăpadă pentru care primarii noştri nici măcar nu ar fi semnat un nou contract cu o firmă de deszăpezire.

Căldura din „Uptown"

Pe cât de rece şi de neprietenos este „Downtownul" plin de clădiri de sticlă, pe atât de cald, în ciuda vremii de afară, este „Uptown", numit astfel din banalul motiv că se află mai la nord pe hartă faţă de centru. Mă plimb cu un tramvai de epocă, poate nu la fel de celebru ca acela din San Francisco, care mă ajută sa fac cunoştinţă cu o zonă pline de clădiri „omeneşti" şi pitoreşti, magazine sau res­taurante.

Este partea „europeană" a oraşului, în care mă simt parcă mai aproape de casă. Dacă vrei să trăieşti, să munceşti sau să te distrezi în Dallas, dar să nu simţi decât rareori că eşti în America, atunci Uptown e alegerea perfectă. La fel şi pentru un prânz. Şi cum Texas înseamnă barbeque şi faimoasele coaste de vită, meniul nu putea conţine altceva.

Atunci când patronii echipelor profesioniste de baschet şi fotbal american din oraş şi-au pus în gând să realizeze un eveniment de anvergură, acesta nu putea fi organizat decât la scară largă.

All Star Game în stil texan

Meciul vedetelor din baschetul profesionist american, motivul principal al prezenţei mele în Dallas, a fost organizat pe noul stadion al echipei de fotbal american Cowboys. O arenă construită pentru secolul XXII (da, nu este o greşeală), un colos tehnologic dominat de visul oricărui bărbat: un ecran HD de peste 1.000 de metri pătraţi. Iar texanii pot fi încă o dată mândri: stadionul construit în Arlington, o suburbie a Dallasului, a fost gazda recordului de audienţă la un meci de baschet: 108.713 spectatori.

La Dallas, cu Adrian Popa

Adrian Popa s-a îndrăgostit de presă după doar un an de Politehnică, în momentul în care şi-a dat seama că un curs de semiotică poate fi mult mai atrăgător decât unul de tehnologia materialelor. A acumulat experienţă de ambele părţi ale baricadei, fiind, pe rând, ofiţer de presă sau jurnalist, dar în cele din urmă şansa de a rămâne aproape de sportul pe care l-a practicat, baschetul, l-a determinat să continue cu jurnalismul. A înfiinţat un site de specialitate şi a întors baschetul naţional şi mondial pe toate feţele, atât la tastele calculatorului, cât şi la microfonul televiziunilor. La „Adevărul" este de-o seamă cu suplimentul „Sporturi", adică învaţă, pas cu pas, să meargă.

Un meci în care boxează filipinezul Manny Pacquiao, de şapte ori campion mondial la şapte categorii diferite, nu trebuie ratat nici măcar de cei care nu iubesc boxul. Peste 100.000 de oameni sunt aşteptaţi la întâlnirea Pacquiao-Cotto,
la 13 martie.

Black Eyed Pea şi mult fredonatul „I gotta feeling" se opresc în Dallas, la 19 martie pentru un concert din cadrul E.N.D. Tour, la American Airlines Center. De trei ori câştigători Grammy, Fergie, Taboo şi ceilalţi vor încânta cu siguranţă fanii. Rapperul Ludacris va cânta în deschidere.

Orice trecere prin Dallas trebuie să includă, pe lângă aristocraticul „Uptown", şi „Dallas Art District", un car-tier dedicat artei şi arhitecturii, întins pe aproape 30 de hectare şi care cuprinde 19 clădiri. Aflat în centrul oraşului, cartierul găzduieşte tot timpul anului diverse programe culturale şi oferă multiple soluţii de cazare şi petrecere a timpului liber.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite