Stella McCartney, moda în stilul britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se ia un nume celebru deja în muzică, se asortează cu talent şi ambiţie, după tiparul pur englezesc, lipsit de nepotisme şi favoruri, şi se coase de-a lungul unor ani. Rezultatul: una dintre cele mai puternice case de modă din lume la ora actuală, condusă de o femeie loială luptei pentru protejarea animalelor.

Adevărata moştenire pentru un copil de rockstar aristocrat al anilor '70 nu este neapărat predilecţia pentru sex, droguri şi rock'n'roll, ci un respect hotărât pentru natură şi credinţa în vegetarianism. În prezent, Stella McCartney (fiica muzicianului Paul McCartney) este o femeie cu o misiune, cele două pasiuni ale ei unindu-se în ambiţia de a convinge lumea să reducă din amprenta de carbon renunţând la consumul de carne. Toate prin modă.

Copilărie la ţară

Ca designer, Stella McCartney a petrecut 15 ani încercând să se distanţeze de eticheta „fata unui Beatles". Cu toate acestea, faptul că este fiica lui Paul a adus-o unde este astăzi. „Felul în care părinţii mei m-au crescut şi m-au învăţat să privesc lumea este cheia absolută pentru mine şi pentru cine am devenit. Convingerile cu care am fost crescută - să respect animalele şi să fiu conştientă de natură şi să înţeleg că împărţim planeta cu alte creaturi - au avut un impact incredibil asupra mea", spunea aceasta într-un interviu pentru cotidianul „The Guardian".

Stella s-a născut în 1971, la puţin timp după destrămarea trupei Beatles. Copilăria şi-a petrecut-o la o fermă organică din Sussex, unde, împreună cu familia ei, creştea oi, călărea şi cultiva legume. Alături de surorile ei a frecventat cursurile şcolilor de stat. Cel mai bun sfat pe care l-a primit de la părinţii săi a fost să acţioneze în privinţa celor din jurul său ca şi cum ar acţiona în privinţa ei.



 „Oamenii din industria modei nu vor să audă astfel de mesaje. Mi se pare incredibil, pentru că moda ar trebui să fie despre schimbare. Da, cred că oamenii din modă sunt destul de inumani",  acuză Stella.

Început contestat de Karl Lagerfeld

Stella McCartney a testat veninul celor din modă încă de la bun început. În 1995, le-a recrutat pe Naomi Campbell şi Kate Moss pentru show-ul de absolvire a colegiului Saint Martin din Londra, devenind un nume în industrie. La fundalul sonor al colecţiei a contribuit chiar Paul McCartney, cu piesa „Stella May Day", defilarea devenind ştire de prima pagină, iar colecţia - un succes.

info

Dar cum orice succes personal aduce nemulţumiri altora, McCartney s-a trezit contestată încă de la prima sa reuşită. În 1997, la 26 de ani, a devenit directorul de creaţie al casei de modă Chloé, provocând nemulţumiri în rândul colegilor săi. Karl Lagerfeld a dezaprobat decizia conducerii casei de modă, susţinând că McCartney n-ar fi fost alegerea potrivită. „Chloé trebuia să aleagă un nume mare. Au ales, dar unul din muzică, nu din modă. Să sperăm că este la fel de talentată precum tatăl ei", a spus Lager­feld atunci. Fără să riposteze cu declaraţii, Stella McCartney a făcut ce ştie cel mai bine şi a demonstrat tututor scepticilor că alegerea ei la Chloé a fost una meritată. Sub conducerea ei, casa de modă a devenit unul dintre cele mai căutate branduri din Paris, apoi din lume, fără să apeleze la artificii de design, ci demonstrând că ştie şi înţelege ce va vrea o femeie să poarte.

Propriul brand, o provocare

După patru ani, a picat la înţelegere cu grupul Gucci, sub umbrela căruia şi-a lansat propriul brand, Stella McCartney. Gurile rele spun că designerul ar fi vrut să renunţe la numele său de familie, dar reprezentanţii Gucci n-ar fi fost de acord. Prima colecţie a brandului a fost asemănată cu „un accident de maşină". Eleganţa de la Chloé a dispărut fără urmă, lăsând loc unor creaţii catalogate drept „vulgare şi de duzină". „O, Doamne, totul a fost greşit atunci! A fost dezordonat, pentru că eram în căutarea unei direcţii a brandului meu, eram emoţionată şi le gândeam prea mult", şi-a amintit Stella. Următoarea colecţie a fost de departe mult mai subtilă din punct de vedere estetic, apropiin­du-se de ceea ce o cataloghează acum drept un designer al eleganţei minimaliste.

„Lucrurile s-au îmbunătăţit când am devenit sinceră cu mine. Îmi plac lucrurile cu o tentă masculină, croiala de tipul Savile Row", a spus aceasta. Stella McCartney este adepta look-ului uşor androgin, dar care nu blochează feminitatea, ci dimpotrivă, o evidenţiază. Dar ceea ce a rămas constant, de la începutul carierei până în prezent, este refuzul absolut al designerului de a folosi piele sau blană în creaţiile sale. Indiferent că a lucrat pentru o altă casă sau pentru propriul brand, McCartney n-a renunţat niciodată la crezul ei.

Pentru Stella McCartney n-au existat momente de glorie absolută, ci o evoluţie de necontestat, sigură şi corectă. A devenit unul dintre cele mai dorite branduri din lume, datorită designului curat pe care îl promovează. În 2003 şi-a lansat propriul parfum, „Stella", iar în 2005 a devenit al doilea designer care a creat o colecţie pentru H&M, după Karl Lagerfeld.

Rochia de mireasă a Madonnei la nunta cu Guy Ritchie a fost semnată de McCartney, precum şi toate ţinutele purtate de Annie Lenox în turneul din 2004. Colaborarea sa de succes cu compania Adidas a fost reluată anul acesta, când McCartney a devenit designerul uniformelor purtate de către sportivii britanici.

„Cel mai mare lux din viaţa mea a fost că am avut părinţi care mi-au permis să nu fac compromisuri. Cumva, mereu am ştiut că dacă totul merge greşit, o să fiu bine. Am avut această opţiune pe care mulţi oameni nu o au", a spus Stella McCartney.

"Oamenii din industria modei nu vor să audă astfel de mesaje. Mi se pare incredibil, pentru că moda ar trebui să fie despre schimbare. Da, cred că oamenii din modă sunt destul de inumani. ''
Stella McCartney designer

"Cel mai mare lux din viaţa mea a fost că am avut părinţi care mi-au permis să nu fac compromisuri. Cumva, mereu am ştiut că dacă totul merge greşit, o să fiu bine. Am avut această opţiune pe care mulţi oameni nu o au.''
Stella McCartney designer

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite