Cum resimte corpul suferinţa sufletească: modurile în care fizicul şi psihicul ne sunt afectate de pierderea unei persoane dragi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suferinţa provocată de pierderea definitivă a unei persoane dragi este greu de descris în cuvinte şi ne afectează la nivel fizic şi psihic în feluri pe care poate nici nu le bănuim.

Cum ne schimbă durerea provocată de moartea unui om drag? Din multe puncte de vedere, iată câteva dintre cele mai importante aspecte asupra cărora se reflectă acest sentiment, potrivit The Huffington Post:

Inima

Riscul unui atac de cord creşte în mare parte din cauza tensiunii arteriale mari, ritmului cardiac şi de coagulare. Cercetătorii susţin că în primele 24 de ore după pierderea unei persoane dragi riscul de stop cardiac este cu 21 de ori mai mare decât în mod normal şi rămâne la un nivel ridicat până la o săptămână după tragedie. Accidentele vasculare cerebrale şi cheagurile de sânge la plămâni sunt, de asemenea, îngrijorătoare, potrivit unui studiu publicat în JAMA Internal Medicine.

„Sindromul inimii zdrobite“ este real, dar şi foarte rar şi, din fericire, rareori poate fi fatal. Denumit ştiinţific cardiomiopatie, sindromul se manifestă când ventriculul stâng al inimii (care are cea mai mare putere de pompare) devine brusc mai slab. Este mai frecvent întâlnit la femei şi, în mod ciudat, noile cercetări arată că poate avea loc şi după un eveniment fericit.

Glandele suprarenale

Aşteptaţi-vă la nopţi nedormite şi probleme cu stomacul în primele şase luni după ce suferiţi o pierdere importantă deoarece glandele suprarenale vor pompa mult mai mult cortizol decât de obicei. Hormonul stresului este cunoscut pentru problemele cauzate somnului şi digestiei.

Sistemul imunitar

Rezistenţa la gripă va fi mai puţin eficace. Organismul produce anticorpi când persoana a fost vaccinată, însă studiile au dovedit că la adulţii care au pierdut pe cineva în ultimul an efectul vaccinului este mult mai slab, potrivit unui studiu publicat în Brain, Behaviour şi Immunity. Vaccinul antigripal este mai puţin eficient în cazul persoanelor de peste 65 de ani, dar s-a dovedit că eficacitatea are de suferit şi în ceea ce priveşte persoanele care au trecut sau trec printr-o perioadă de doliu.

Creierul

În cazul celor mai multe persoane care pierd pe cineva drag durerea nu se diminuează cu timpul. În cazul în care tristeţea continuă să le afecteze activităţile zilnice pentru mai mult de 12 luni, cel mai probabil se confruntă cu o problemă mult mai serioasă, denumită tulburare depresivă majoră. Această problemă afectează creierul, potrivit Psychological Medicine, iar stresul cronic (inclusiv cel emoţional) este asociat unei cantităţi mai reduse de materie cenuşie în anumite zone critice ale creierului. De asemenea, persoanele nu se pot concentra, gândindu-se neîncetat la persoana iubită, şi chiar se confruntă cu pierderi de memorie.

Întregul corp

Tenisiunile normale persistă o perioadă mai lungă de timp, iar în cazul tulburării depresive majore poate fi din cauza faptului că respondentul de stres al corpului preia conducerea, sugerează un studiu din Journal Of Affective Disorders. În mod normal, sistemul nervos parasimpatic preia conducerea când răspunde la stres, iar acesta este un lucru bun pentru că reacţionează şi îţi întoarce corpul la valoarea iniţială mult mai rapid decât alte opţiuni ale corpului, cum ar fi sistemul nervos simpatic. Însă la persoanele care suferă, sistemul simpatic va fi responsabil.

Nivelul de inflamaţie creşte, ceea ce ar putea explica de ce moartea este mult mai probabilă pentru cei care suferă, deoarece inflamaţiile cronice joacă un rol important în dezvoltarea cancerului, bolilor de inimă şi diabetului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite