Articol publicitar

Cum ai grijă de sănătate cu ajutorul alimentaţiei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutri

Bolile cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare sau diabetul, reprezintă principala cauză de mortalitate în întreaga lume. Dar aproximativ jumătate dintre acestea pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, adică exerciţii fizice regulate şi o dietă echilibrată.

Produsele alimentare furnizează organismului proteine, lipide, glucide, dar şi minerale şi vitamine, ajutându-l să funcţioneze optim. În alegerea alimentelor este nevoie de o bună cunoaştere a nutrienţilor conţinuţi şi, de aceea, citirea etichetelor este esenţială. Însă, deşi producătorii sunt obligaţi legal să declare ingredientele produselor într-un mod clar şi accesibil pentru consumator, de multe ori, citirea etichetelor presupune timp, atenţie sporită şi chiar cunoştinţe mai avansate de nutriţie pentru a înţelege dacă acel produs este potrivit şi în ce cantitate ar trebui consumat. De multe ori, consumatorii fac alegeri pe baza preţului, obişnuinţei de gust sau a ataşamentului de marcă, fără a ţine cont de valoarea nutritivă a alimentului.

În prezent, în mai multe ţări sunt implementate sisteme moderne de inscripţionare a alimentelor, care să ajute consumatorii, zi de zi, în alegerea optimă a produselor alimentare. Unul dintre acestea este sistemul Nutri-Score, care furnizează informaţii mai detaliate. Nutri-Score reprezintă o sintetizare a informaţiilor incluse pe etichetă. Acesta funcţionează deja în Franţa, unde a fost creat şi implementat, precum şi în Belgia, Spania, Portugalia, Germania, Elveţia, Olanda şi Polonia.

Ce este şi cum se calculează Nutri-Score?

Nutri-Score este o metodă simplă prin care putem evalua cât de potrivit este pentru noi un produs sau cât de des este indicat să îl consumăm. Aceasta include 5 culori, cărora le este atribuită şi o literă de la A la E. Produsele alimentare marcate cu culoarea verde sunt produse cu valoare nutritivă ridicată, iar cele marcate cu culoarea roşie conţin în proporţie ridicată ingrediente ce ar trebui limitate în consumul zilnic, spre exemplu grăsimile saturate, zahărul sau sarea.

Nutri-Score, un instrument care oferă informaţii despre calitatea nutriţională a alimentului în funcţie de valorile nutriţionale raportate la 100 grame sau 100 ml de produs şi nu pentru o porţie. Acest lucru înseamnă că se evaluează întotdeauna aceeaşi cantitate de produs, existând totodată posibilitatea comparării directe a produselor între ele.

Nutri-Score clasifică alimentele prin acordarea unui punctaj ce porneşte de la -15 pentru produsele care ar trebui consumate mai des  până la +40 pentru cele care ar trebui consumate mai rar sau în cantităţi mai mici. Pe baza acestui scor, produsul primeşte o literă cu codul de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roşu (F). Algoritmul prin care se calculează scorul ia în considerare atât elementele pozitive, cât şi cele negative din compoziţia produsului. Conţinutul de zaharuri, acizi graşi saturaţi, sare şi calorii au o influenţă negativă asupra scorului, în timp ce prezenţa fructelor, legumelor, fibrelor sau proteinelor are un impact pozitiv.

Nutri

Ce rol are Nutri-Score?

Nutri-Score a fost dezvoltat pentru a simplifica alegerile consumatorilor în vederea adoptării unei diete mai echilibrate. Rolul acestuia este de a indica valoarea nutriţională a produselor alimentare, corelată cu frecvenţa de consum, şi nu de excludere a anumitor produse. Cu ajutorul Nutri-Score, alimentaţia va fi mai echilibrată din punct de vedere nutritiv.

Studiile de piaţă au indicat faptul că, în comparaţie cu alte scheme de etichetare, Nutri-Score este sistemul de etichetare cel mai bine înţeles de către consumatori şi îi ajută în alegerea produselor alimentare1. Comparativ cu alte scheme, Nutri-Score evaluează produsul alimentar ca întreg şi nu doar componentele sale în mod particular. Acesta furnizează informaţii suplimentare privind valoarea nutritivă a produsului, fiind o sumarizare a informaţiilor incluse pe etichetă şi nu repetarea acestora în altă formă. Astfel, acesta oferă o imagine de ansamblu rapidă şi facilitează selecţia produselor alimentare printr-o comparaţie directă.

În plus, aplicarea unui astfel de sistem de etichetare poate contribui şi la motivarea producătorului de a îmbunătăţi calitatea nutriţională a alimentului.

1.Egnell M, Ducrot P, Touvier M, Allès B, Hercberg S, Kesse-Guyot E, et al. (2018) Objective understanding of Nutri-Score Front-Of-Package nutrition label according to individual characteristics of subjects: Comparisons with other format labels.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite