Ce îşi doresc de fapt angajatorii să afle când adresează celebra întrebare „unde te vezi peste 5 ani?“: lucrurile pe care vor să le audă şi ce nu e indicat să spui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape toate interviurile de angajare suntem rugaţi să răspundem la această întrebare aparent banală, dar care este deosebit de importantă şi chiar îţi poate asigura poziţia pe care ţi-o doreşti sau, din contră, te poate face să o pierzi. Potrivit experţilor în domeniu răspunsul poate dezvălui mult mai multe lucruri despre noi decât ne-am putea imagina.

„Scopul de a pune această întrebare comună la un interviu este de a înţelege dacă un candidat vrea să-şi clădească o carieră sau doar să-şi găsească un loc de muncă, dacă obiectivele lui se aliniază cu cele ale companiei şi dacă au un plan realist pentru viitorul lui“, a explicat pentru Business Insider David Wishon, fostul şef al departamentului de recrutări al site-ului Happie şi în prezent director de achiziţie la Rue La La.

Dale Kurow, care îi învaţă pe oameni cum să-şi realizeze obiectivele personale sau profesionale, susţine că răspunsul pe care un candidat îl oferă la această întrebare îi poate dezvălui angajatorului dacă deţine etica necesară, atitudinea şi loialitatea caracteristice unui angajat pe termen lung.

În continuare vă prezentăm ce vor şi ce nu vor să audă managerii când te întreabă „unde te vezi peste 5 ani?“

Vor să ştie dacă te-ai gândit vreodată cu seriozitate la acest lucru

„Nu te lăsa prins fără a avea un plan pe termen lung“, spune Wishon. Demonstrează-i celui care te intervievează că te-ai gândit la această întrebare şi că ai o traiectorie de bază trasată, dar în acelaşi timp arată-i că poţi fi flexibil. „Toată lumea înţelege că lucrurile se pot schimba, aşa că trebuie să creezi un echilibru între obiectivul pe care vrei să-l atingi şi înţelegerea faptului că drumul tău poate suferi modificări pe parcurs“, a adăugat expertul.

Vor să ştie că ai ambiţii, dar şi obiective realiste

„Nu te prezenta drept extrem de ambiţios“, este sfatul lui Wishon. „Este în regulă să menţionezi câteva promoţii viitoare pe care ţi le-ai dori în cadrul companiei, dar cred că este nejustificat să spui că vrei să ajungi director executiv în cinci ani, mai ales dacă aplici pentru un post entry-level“, completează acesta.

Vor să audă că eşti dispus să demonstrezi că meriţi înainte de a primi o promovare

„Angajatorul nu vrea să audă că vrei să ajungi pe o poziţie superioară după doar un an sau că îţi doreşti să devii eligibil pentru postul ocupat de şeful tău“, precizează Kurow. Nu trebuie să pară că ameninţi cariera altcuiva, lasă-l pe cel din faţa ta că eşti conştient de faptul că poate dura o perioadă mai lungă de timp şi poate necesita multă muncă. „Trebuie să accentuezi dorinţa de a lucra la dezvoltarea personală şi profesională pentru a vă consolida cariera în cadrul organizaţiei“, adaugă şi Wishon.

Vor să ştie că eşti loial şi dispus să îţi iei un angajament faţă de companie pentru următorii cinci ani

Companiile investesc mult timp şi bani în recrutarea şi formarea angajaţilor şi ultimul lucru pe care şi-l doresc este să piardă aceste investiţii pe un om care va părăsi firma într-un an sau doi. De aceea este cel mai bine să eviţi să spui că vrei să ajungi la o altă companie, într-un alt domeniu sau că vrei un cu totul alt rol decât cel pentru care ai aplicat (chiar dacă aceste lucruri sunt adevărate).

Vor să afle dacă poziţia pentru care ai aplicat şi compania se potrivesc în obiectivele tale pe termen lung

„Asigură-te că postul pentru care eşti intervievat se află la baza răspunsului tău“, sugerează Wishon. „Spune-i cum îţi poţi atinge obiectivele pe termen lung prin îndeplinirea sarcinilor de serviciu la un standard cât mai înalt“, mai spune expertul. De asemenea, este indicat să-i împărtăşeşti intervievatorului cum intenţionezi să contribui la creşterea companiei în următorii ani. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite