8 mituri în care crezi încă din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-ar putea să fie nevoie să repeţi anii grădiniţei, pentru că unele dintre lucrurile „de bază” ale vieţii, în care obişnuiai să crezi cu tărie, nu sunt adevărate.

Copilăria este, în mare parte, o minciună. Uneori este destul de simplu să desluşeşti anumite mituri: Moş Crăciun nu îţi aduce cadouri, nu barza a fost cea care a făcut posibil ca tu să ai un frate, iar iepuraşul de Paşte este şi el doar o poveste inventată.

Iată care sunt câteva dintre minciunile de aur pe care le-am crezut în copilărie, însumate de jurnaliştii de la Huffington Post:

1. Să fii prinţesă înseamnă să ai rochii roz, Feţi Frumoşi, şi să locuieşti la castel

Dacă îţi plăcea să te joci de-a prinţesa când erai copil, cu siguranţă viaţa ta, ca persoană de viţă nobilă, era plină de sclipici şi culorii vii. De fapt, deşi castelul unei familii regale era mult mai luxos decât casa unui supus, istoricii spun că acesta era însă destul de murdar, întunecat şi rece. Să nu uităm de mirosul animalelor moarte şi de faptul că, cel mai probabil, ai fi fost obligată să te căsătoreşti în adolescenţă cu un rege mult mai în vârstă.

2. Oamenii cavernelor trăiesc în peşteră

Foarte multe benzi desenate şi desene animate ne-au indus în eroare faţă de oamenii cavernelor. Pentru mai bine de 40.000 de ani, nu cavernele au fost casele oamenilor preistorici. Arheologii spun că, de fapt, oamenii cavernelor au locuit în afara peşterilor.

3. Dacă te uiţi la televizor de aproape vei avea probleme cu ochii

În ciuda insistenţelor constante ale părinţilor tăi, uitatul de aproape la televizor nu îţi va cauza nicio problemă cu vederea, potrivit unui studiu american. Mai mult decât atât, dacă citeşti şi alegi să o faci cu lumina aprinsă slab, acest lucru nu te va ajuta să-ţi păstrezi vederea sănătoasă, la fel cum nici morcovii nu vor face minuni, dacă vederea ta se strică.

4. Polul Nord al Pămâtului este la Polul Nord, iar Polul Sud este la Polul Sud

Din cauza unei tehnicalităţi electrice, Polul Nord geografic este la Polul sud, iar Polul Sud este în locul Polului Nord. 

5. Oamenii au doar cinci simţuri

Miros, văz, auz, gust, atingere – acestea sunt ele cinci simţuri pe care le ştim cu toţii, care datează de pe vremea lui Aristotel. Ştiinţa, însă, a descoperit între timp încă cinci sau şase simţuri, dar sunt şi cercetători care susţin că oamenii au în jur de 21 de simţuri. Printre acestea se numără: percepţia de echilibru, simţul durerii, propriocepţia, definită de conştientizarea părţilor corpului, termorecepţia, sau simţul căldurii şi a frigului, percepţia temporală sau percepţia timpului şi intercepţia, conştientizarea condiţiei fizice a interiorul propriului corp. Alte dezbateri includ şi setea, foamea şi conştientizarea articulaţiilor.

6. Curcubeul are doar şapte culori

Din cauză că nu sunt niciodată văzute pe un fundal închis, opac, culorile curcubeului se întrepătrund şi sunt desaturate şi, de fapt, nuanţele acestuia nu sunt nuanţe pure de roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Ochiul uman nu poate percepe, de fapt, toate culorile care există, iar într-un curcubeu, culori percepute ajung undeva la un milion. Majoritatea ochilor oamenilor au trei conuri care percep culorile – unul pentru roşu, unul pentru albastru, iar altul pentru verde. Aceasta se numeşte viziune tricromatică. Sensibilitatea conurilor depinde de la om la om, aşa că unii oameni pot fi capabili să distingă mai multe culori, iar alţii mai puţine.

7. Liliecii sunt în totalitate orbi

Acest mit datează din secolul al XVII-lea. Merlin Tuttle, fondatorul şi preşedintele „Asociaţia Internaţională de Protecţie a Liliecilor” a informat publicul: „Liliecii văd, de fapt, extrem de bine, însă nu văd în culori. 

8. Guma de mestecat se digeră în ani de zile

Probabil ţi s-a spus, la un moment dat, că gumă de mestecat, odată înghiţită, se va digera în aproximativ şapte ani.

Profesorul Rodger Liddle, de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, a clarificat lucrurile: „Nimic nu rămâne atâta timp în stomac, doar dacă este mult prea mare să fie digerat sau rămâne cumva blocat în intestine”. Potrivit unui alt cercetător, guma este tratată de stomacul tău exact cum este tratat orice alt aliment, digerându-se în 30-120 de minute.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite