Mamele îşi pedepsesc copiii mai des decât o fac taţii: cum evitaţi capcana de a deveni „omul negru“ în ochii micuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu realizat de cercetătorii britanici arată că mamele îşi pedepsesc copiii mai des decât o fac taţii, iar experţii oferă sfaturi pentru a evita ca acestea să devină „omul negru“ din familie.

Studiul relevă că mamele îşi pedepsesc copiii de până la 60% ori mai des decât taţii şi sunt nemulţumite de atitudinea relaxată pe care soţii lor o au când vine vorba de educaţia celor mici.

Cercetarea a fost realizată de VoucherCodesPro.co.uk şi a vizat 2,342 de părinţi, care au fost chestionaţi cu privire la metodele de disciplinare a copiilor.

Expertul în parenting Jo Wiltshire susţine că adesea mămicile simt că micuţii le privesc ca pe „omul negru“, iar tată este cel amuzant şi drăguţ, şi dezvăluie câteva sfaturi pentru ca această situaţie să fie prevenită sau schimbată.

„În multe familii, mama simte că îi revin toate responsabilităţile educării unui copil – disciplinarea, monitorizarea temelor, predarea bunelor maniere, respectarea orei de culcare –, în timp ce tatăl vine de la muncă şi se joacă alături de cei mici, transformându-se astfel în părintele amuzant. Pentru mulţi bărbaţi a avea grijă de copii înseamnă a-i distra, ceea ce e grozav dacă s-ar implica şi în educaţia de zi cu zi. Indiferent de familie, este important ca adulţii să lucreze ca o echipă, să fie calmi, să formeze un front comun când vine vorba de disciplina copiilor şi să-şi împartă sarcinile părinteşti, inclusiv pe aceea de a fi din când în când «omul negru»“, explică Wiltshire.

Urmând aceste sfaturi simple, experta susţine că partenerii vor avea un sincron perfect în educarea micuţilor.

1. Spuneţi ce simţiţi

„De multe ori, cuplurile care nu lucrează la unison în problemele de educaţie parentală fac acest lucru din cauza lipsei de comunicare şi pentru că nu au curajul să-şi verbalizeze opinia în legătură cu o anume situaţie“, atenţionează Jo. „Dacă simţi lipsa sprijinului din partea partenerului în ceea ce priveşte disciplina copiilor, trebuie să fii pregătit pentru a-i spune «Chiar cred că aşa este cel mai bine şi am nevoie ca tu să mă susţii, chiar dacă nu vezi lucrurile în acelaşi fel».“

2. Discutaţi deciziile părinteşti când sunteţi calmi

Nu ajungem niciodată să luăm cele mai bune decizii şi nici nu reuşim să-i ascultăm cu atenţie pe celălalt şi să le înţelegem perspectivele când suntem nervoşi. Dacă nu vă puneţi de acord asupra unei probleme, ascultaţi cu calm părerea partenerului, fără a-l critica. Trebuie să vă amintiţi întotdeauna că nu există un singur răspuns corect şi că ar trebui luate în considerare ambele părţi.

3. Nu vă certaţi în faţa copiilor

Este una dintre regulile de aur, însă mulţi părinţi uită că discuţiile aprinse trebuie avute departe de cei mici, mai ales când acestea îi vizează. O ceartă în faţa celor mici nu face decât să-l oblige să-i ia apărarea unuia dintre voi.

4. Împărţiţi responsabilităţile

Stabiliţi anumite reguli cu care amândoi sunteţi de acord. De exemplu, puteţi hotărî cine îşi asumă responsabilitatea pentru anumite lucruri şi genul de pedepse pe care le consideraţi potrivite pentru diferitele comportamente greşite ale copiilor.

5. Sprijiniţi-vă unul pe celălalt

Faceţi o regulă din faptul că atunci când unul dintre părinte îl disciplinează pe cel mic, celălalt trebuie să-l susţină. Acest lucru oferă certitudinea că micuţul vă va vedea ca pe o echipă unită, nu va prefera mai mult pe unul dintre voi şi este mult mai puţin probabil să submineze autoritatea.

6. Cunoaşte-i copilăria partenerului de viaţă

„Mulţi dintre noi moştenim de la părinţi stilul în care vrem să ne educăm copii, aşa că este indicat să discutaţi cu partenerul despre modul în care a fost disciplinat, pentru a-ţi face o idee despre stilul pe care îl preferă. Acest lucru vă va ajuta să înţelegeţi de ce a fost reticent la o anumită metodă sau de ce a ales să se comporte diferit de tine“, susţine Jo. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite