Ce probleme riscă să aibă copiii cărora părinţii le-au pus televizor în dormitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform ultimelor studii ale cercetătorilor, copiii care au televizor în dormitor pe care îl ţin deschis pot dezvolta anumite probleme, chiar şi în cazul în care se uită destul de rar la programele tv.

Tinerii cu vârste cuprinse între zece şi 14 ani care au televizor în dormitor cântăresc cu aproximativ jumătate de kilogram mai mult decât cei care nu au, iar aceste date nu sunt legate de timpul petrecut în faţa televizorului, potrivit unui raport JAMA Pediatrics Journal.

Experţii americani spun că televizorul ar fi de vină pentru tulburarea somnului, copiii ajungând să se odihnească mult mai puţin din cauza somnului „cu porţia” sau fragmentat de care au parte din cauza influenţei luminii televizorului asupra creierului, sau din cauza abundenţei reclamelor la mâncare care vizează tinerii. Aceştia au demarat şi o cercetare de amploare pentru a descoperi efectele pe care le au asupra sănătăţii dispozitivele electronice media, precum tabletele, laptopurile, calculatoarele, a căror popularitate creşte în rândul tinerilor, depăşind televizorul.

O serie de statistici efectuate în 2013 arată că, în Marea Britanie, unul din doi copii are televizor în dormitor. În acelaşi an, s-a aflat că aproape jumătate din copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani privesc programe destinate televizorului pe alte dispozitive, cum ar fi o tabletă, un laptop sau un telefon mobil.

Un sondaj efectuat în 2003 pe un eşantion de 6.522 de băieţi şi fete cu vârste de la 10 la 14 ani a arătat că trei din cinci tineri au televizor în camera în care dorm. La doi, iar apoi la patru ani de la acest sondaj, copiii au fost cântăriţi şi le-a fost determinat indicele de masa corporală(IMC) stabilindu-se că, în medie, greutatea celor cu televizor în dormitor este cu 0.4 kilograme mai mare şi că IMC-ul lor a câştigat o jumătate de punct într-un interval de doi ani, şi 0.75 în interval de 4 ani. Creşterea lor în greutate nu a fost, însă, legată de timpul petrecut în faţa televizorului.

Diane Gilbert-Diamond de la Şcoala de Medicină din Dartmounth, Liban, este de părere că acest fapt se poate datora somnului întrerupt sau expunerii la reclamă la mâncarea destinată copiilor. „Acest studiu sugerează că mutarea televizoarelor din dormitor ar putea fi un pas important în lupta pe care o ducem cu obezitatea infantilă”, a declarat Diamond.

Nici în România lucrurile nu stau foarte bine din acest punct de vedere. Ţara noastră este clasată pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă, unul din zece copii având greutatea unui adult. Pe locul trei se clasează Grecia, urmată de Croaţia, conform statisticilor Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”. Doctorii susţin că tinerii au ajuns să se confrunte cu probleme de supraponderabilitate din cauza alimentelor de tip fast-food şi a sedentarismului.

Medicii psihiatri spun că, pentru a se dezvolta normal, un copil trebuie să stea cel mult două ore pe zi în faţa televizorului sau la calculator. De asemenea, copiii sub doi ani nu ar trebui să se uite deloc la televizor. 

Citiţi şi: 

„Fetele din ziua de azi confundă sexul cu afecţiunea”: cum să-ţi creşti fetiţa pentru a ajunge o femeie puternică

Adevărul Live: Cele mai bune metode de educare a copiilor: modern vs. tradiţional

FOTO Cum a ajuns un tată să construiască un sicriu din lemnele pe care le pregătise pentru a-i face pătuţ copilului său născut prematur

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite