7 comportamente toxice ale părinţilor în relaţia cu copiii care pavează drumul spre eşec al celor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fi părinte nu este chiar un lucru uşor. Îngrijitorul, mentorul şi, mai presus de toate, protectorul copilului nu poate, uneori, să ţină pasul cu toate lucrurile nocive pentru dezvoltarea sănătoasă a micuţului, însă poate evita, cu siguranţă, câteva dintre cele mai periculoase comportamente pentru acesta.

Oamenii de ştiinţă au determinat, prin intermediul mai multor studii realizate de-a lungul timpului, ce tehnici de parenting se află în concordanţă cu dezvoltarea sănătoasă a copilului şi care sunt cele mai periculoase comportamente ale părinţilor pentru cei mici. Iată care sunt, aşadar, nouă lucruri pe care le fac părinţii care influenţează dezvoltarea copiilor, transformându-i în persoane urmărite în permanenţă de eşec: 

1. Nu îşi încurajează copiii să fie independenţi

Independenţa este foarte importantă pentru copii. De pildă, în adolescenţă, îi poate ajuta să reziste presiunii grupului. În 1997, un studiu desfăşurat la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite a dezvăluit că părinţii care îşi controlează psihologic copiii îi influenţează negativ pe aceştia, inducându-le o încredere în sine scăzută şi îi fac să fie dependenţi.

Încurajarea copiilor, mai ales a adolescenţilor, să fie independenţi poate fi un lucru foarte bun pentru aceştia, ajutându-i la rezolvarea conflictelor şi la stabilirea unor relaţii interpersonale sănătoase, potrivit Journal of Research on Adolescence.

2. Ţipă tot timpul la copii

În cadrul unui studiu din 2013 realizat la Universitatea Pittsburgh s-a descoperit că disciplina verbală dură, cu ţipete, înjurături şi insulte poate avea efecte distructive pe termen lung. Cercetarea, desfăşurată pe parcursul a doi ani, a mai scos la iveală faptul că un asemenea comportament din partea părinţilor are aproximativ aceleaşi efecte precum disciplinarea fizică, prin violenţă: probleme de comportament şi simptome depresive.

3. Sunt „părinţi elicopter”

Deşi este un lucru bun să fii implicat, ca părinte, în viaţa copilului tău, comportamentul unui „părinte elicopter”, care încerce să îşi controleze în întregime copilul, duce la niveluri crescute de anxietate şi depresie, potrivit unui studiu din 2013 realizat pe un eşantion de 300 de studenţi.

Mai multe studii arată o legătură între părinţii hiper-implicaţi în viaţa copilului şi depresie în anii studenţiei. Aceeaşi copii, crescuţi în astfel de medii, sunt mai închişi în faţa lucrurilor noi şi mai conştienţi de propria persoană.

4. Îşi lasă copiii să decidă singuri ora de culcare

Orele de culcare neregulate pot afecta dezvoltarea creierului la copii. Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit o legătură între programul de somn instabil şi hiperactivitate,  probleme de comportament, probleme de acomodare în grupuri şi dificultăţi emoţionale.

5. Îi lasă să se uite la televizor de la vârste fragede

Perioadele prelungite de timp petrecute în faţa televizorului, mai ales înaintea împlinirii vârstei de trei ani, afectează vocabularul şi stimulează dezvoltarea unui comportament violent. Sunt asociate şi cu problemele de atenţie, de citit şi cu competenţele matematice. 

6. Sunt autoritari

Psihologul în dezvoltare Diana Baumride a descoperit în 1960 că există trei tipuri de părinţi: permisii, autoritari şi cei care îşi ghidează copiii cu autoritate, însă prezentându-le argumente logice. Atitudinea celor din urmă este, de fapt, ideală. Părinţii autoritari, care poruncesc fără explicaţii, descurajează comunicarea deschisă prin comportamentul lor. 

7. Sunt reci şi distanţi faţă de copii

Iubirea nu poate fi înlocuită cu nimic în procesul de dezvoltare a unei conexiuni puternice şi sănătoase cu copilul. Studii multiple au demonstrat că nivelele reduse de afecţiune arătată copiilor contribuie la apariţia problemelor de comportament, a nesiguranţei şi a dificultăţilor emoţionale la copii şi adolescenţi. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite