Iluzia diamantelor brune: pietre comune cumpărate la acelaşi preţ cu veritabilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diamantele brune, atât de comune odată încât erau folosite doar în scopuri industriale, sunt readuse pe piaţă drept adevărate pietre preţioase şi vândute la preţuri exorbitante.

Diamantele brune erau ataşate lamelor de la maşinile industriale de tăiat, fiind singurul scop cu care au fost folosite multă vreme. Dar cum tot mai mulţi bijutieri încearcă să vândă pietrele la acelaşi preţ cu omoloagele albe, mai rare, „cele mai bune prietene ale unei femei” de culoarea brună iscă conflicte, graţie unor tehnici de marketing.

În loc să fie numite brune, pietrele sunt denumite în funcţie de nuanţe, precum diamante „ciocolatii”, „champagne”, „coniac” sau „caramel”, pentru a le face mai atrăgătoare în faţa publicului necunoscător. 

„Treaba cu diamantele brune este că există o supraproducţie, un excedent de marfă. Aşa că există dorinţa de a le transforma din diamante industriale în pietre preţioase”, a declarat geologul George Harlow, potrivit cotidianului britanic „Daily Mail”.

Brandul de bijuterii de lux Le Vian a schimbat denumirea diamantelor brune în „Chocolate Diamond”, în tentativa de a le glorifica noul statut. 

image

O piatră comună la preţ special

Moda pietrelor preţioase cu tentă ciocolatie a cuprins şi domeniul vast al inelor de logodnă, deloc ieftine. Magazinul american Macy's a prezentat noua colecţie de inele cu diamante brune, la preţul de 12.300 de dolari bucata. Cel mai ieftin, fără să fie un chilipir, este un inel simplu din aur alb care are câteva „diamante ciocolatii”, de 1/5 carate.

„Champagne diamonds” este o altă denumire pentru aceeaşi piatră şi face parte din campania unei game de inele, descrise drept „pământeşti, elegante şi orbitoare”. Acestea sunt vândute pentru sume de până la 18.000 de dolari, precum diamantele albe.

Harlow spune că diamantele brune nu au de ce să coste cât cele albe, chiar dacă sunt de aceeaşi mărime, claritate, au aceeaşi tăietură sau acelaşi număr de carate, pentru că primele sunt şi cele mai comune. Iar exclusivitatea este unul dintre criteriile importante care stabileşte preţul diamantelor. 

Majoritatea proviziilor de diamante brune din lume vin din mina Argyle, din vestul Australiei, deschisă în 1985. Multe cercetări ştiinţifice au fost dedicate descoperirii originii culorii arse a diamantelor. Câteva cauze au fost identificate, printre care şi granularea internă, care rezultă din iregularităţile de structură şi impurităţi, precum apariţia nitrogenului. 

Diamantele galbene, roşii, roz, albastre şi verzi sunt cele mai căutate pentru că sunt şi cele mai rare. Iar acum, graţie bijutierilor care pun diamantele brune într-o lumină mult mai atractivă, şi acestea sunt la mare căutare, în ciuda preţului piperat şi a diferenţelor. 

Diamantele, în forma lor brută, înainte de a fi prelucrate

image

„Depinde de fiecare persoană. Bijuteria este un mod de exprimare. Dacă îţi place brun, dacă merge cu ce porţi, atunci care este problema? Despre asta este moda.  Trebuie să te asiguri, totuşi, că nu eşti păcălit, indiferent de planurile de marketing ale altora”, a spus Howard. 

Citeşte şi:

 

Van Cleef & Arpels, haute-couture cu diamante

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite